Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Piemin Krievijas cara ģimenes slepkavību

Nikolaja II ģimenes slepkavības 90.gadadienā identificē troņmantnieka atliekas.

Ceturtdien Sanktpēterburgas Pētera un Pāvila katedrālē notiks atceres dievkalpojums, kas veltīts Krievijas pēdējā cara Nikolaja II un viņa ģimenes locekļu nošaušanas 90.gadadienai. Oficiāli ceremonija tiek organizēta Romanovu nama apvienības locekļiem — pēdējā cara radiniekiem, tomēr nav izslēgts, ka tajā piedalīsies arī valsts amatpersonas. Tajā pašā dienā Jekaterinburgā noslēgsies Krievijas pareizticīgo baznīcas organizēts krusta gājiens cara ģimenes ceļā, kura 1918.gadā bēga no Carskoje Selo Sanktpēterburgas tuvumā caur Vologdu, Jaroslavļu, Kostromu un Permu. Nikolaju II, viņa sievu, bērnus un kalpotājus nošāva 1918.gada 17.jūlijā Jekaterinburgā pēc toreizējās boļševistiskās Krievijas vadības pavēles.

Krievijas prokuratūras izmeklēšanas komisija trešdien paziņoja, ka ekspertīze apstiprinājusi pagājušajā gadā Jekaterinburgas tuvumā atrasto mirstīgo atlieku piederību cara ģimenei. "Saņemtie DNS analīžu rezultāti apstiprina pieņēmumu, ka "otrajā" apbedījuma vietā atrastas lielkņazienes Marijas un troņmantnieka Alekseja mirstīgās atliekas", teikts izmeklēšanas komisijas ziņojumā. Nikolaja II, viņa sievas, bērnu un kalpotāju mirstīgās atliekas atrada astoņdesmito gadu sākumā. Tomēr tikai pēc PSRS sabrukuma varēja veikt izmeklēšanu.

1991.gadā Krievijas Ģenerālprokuratūra saistībā ar cara ģimenes slepkavību ierosināja krimināllietu. Dažu gadu laikā Krievijā, Lielbritānijā un ASV notika izmeklēšana. Izdevās identificēt cara, carienes, viņu meitas, kalpa un ārsta mirstīgās atliekas. 1998.gada jūlijā viņus svinīgi pārapbedīja Pētera un Pāvila katedrālē Sanktpēterburgā, kur atdusas visi Krievijas imperatori, sākot ar Pēteri I. To vidū nebija vienas no cara meitām, visticamāk, Marijas, un troņmantnieka Alekseja atliekas.

2007.gada jūnijā netālu no pirmās apbedījuma vietas tika atrastas 16—18 gadu vecas meitenes un 12—14 gadu veca zēna mirstīgās atliekas. Tika veikti vairāki desmiti testu. Tas izskaidrojams ar Krievijas pareizticīgo baznīcas nostāju, kas atsakās atzīt mirstīgo atlieku autentiskumu. Maskavas patriarhija uzskata, ka cara ģimenes mirstīgās atliekas pilnībā iznīcinātas.

Krievijas Augstākā tiesa atteikusies reabilitēt Nikolaja II ģimeni un atzīt viņus par politisko represiju upuriem, jo viņiem nošaušana neesot oficiāli piespriesta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits