Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Putins pauž neizpratni par Timošenko piespriesto cietumsodu

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins otrdien pauda neizpratni par to, ka bijušajai Ukrainas premjerei Jūlijai Timošenko piespriests septiņu gadu cietumsods, kā arī uzsvēra, ka apšaubīt Timošenko valdības laikā parakstītos līgumus par gāzi ir bīstami un kontrproduktīvi. "Septiņi gadi ir tāds skaitlis... Pats par sevi skaitlis ir labs. Es īstenībā gan ne visai saprotu, par ko viņai iedeva septiņus gadus," sacīja Putins žurnālistiem vizītes laikā Ķīnas galvaspilsētā Pekinā, atbildot uz jautājumu par Timošenko piespriesto cietumsodu.

Putins sacīja, ka Timošenko viņam neesot ne draudzene, ne radiniece, "drīzāk - politiskā oponente", jo viņa "vienmēr ir bijusi cilvēks, kas politikā ir uz Rietumiem orientēts". "Kas attiecas uz tām pašām gāzes lietām, tad es neesmu pazīstams ar tiesas apsūdzības slēdzienu, es nezinu, kas tur konkrēti ir rakstīts, taču, ja spriež pēc masu informācijas līdzekļu materiāliem, tad apsūdzošais spriedums ir pasludināts saistībā ar kontraktiem par gāzi. Pirmām kārtām, Timošenko neko nav parakstījusi, kontraktus parakstīja saimnieciskie subjekti - [Krievijas] Gazprom un Ukrainas [Naftogaz]," sacīja Putins.

Tomēr tas nav galvenais, viņš teica. "Pats galvenais ir tajā, ka šie kontrakti ir komerciāli parakstīti pilnā saskaņā ar Krievijas, Ukrainas un starptautiskajiem noteikumiem, starptautiskajām normām,"  uzsvēra Krievijas valdības vadītājs.

Viņš  teica, ka, parakstot dokumentus, abas puses vadījušās no prakses, kāda izveidojusies Krievijas dabasgāzes eksporta monopoluzņēmuma "Gazprom" attiecībās ar citiem partneriem Eiropā. Gāzes cenas noteikšanas piemērota tāda pati formula kā analoģiskos kontraktos ar citiem Eiropas partneriem, teica Putins. "Ļoti svarīgi ir tas, ka pirmo reizi daudzu gadu laikā" tikuši atsevišķi noslēgti līgums par par gāzes piegādi Ukrainai un par gāzes tranzītu uz Eiropas Savienību (ES), uzsverot, ka šis jautājums ir principiāls, jo tas nesaista Krievijas un Ukrainas strīdīgās attiecības gāzes jomā ar gāzes tranzītu uz ES. "Un es uzskatu, ka apšaubīt visu šo vienošanos kompleksu ir bīstami un kontrproduktīvi," sacīja Putins.

Kijevas Pečoras rajona tiesa otrdien atzina bijušo Ukrainas premjerministri Jūliju Timošenko par vainīgu amata pilnvaru pārsniegšanā saistībā ar gāzes piegāžu līgumu parakstīšanu starp Ukrainu un Krieviju un piesprieda viņai septiņu gadu cietumsodu, paziņoja tiesnesis Rodions Kirejevs. Timošenko arī trīs gadu laikā pēc soda izciešanas būs aizliegts ieņemt valsts amatus. Spriedumu var pārsūdzēt 15 dienu laikā. Pēc sprieduma pasludināšanas Timošenko paziņoja, ka tam nepiekrīt.

"Timošenko 2009. gada janvārī, ieņemot Ukrainas premjerministra amatu un esot amatpersona, pretēji Ukrainas Konstitūcijas 19.panta prasībām izmantoja viņai varas piešķirtās dienesta pilnvaras noziedzīgiem mērķiem un ar nodomu veica darbības, kas skaidri bija ārpus viņai piešķirtajām tiesībām un pilnvarām un kas radīja smagas sekas," sacīja Kirejevs.

Saskaņā ar tiesneša teikto Timošenko, liekot Ukrainas valsts naftas un gāzes kompānijai "Naftogaz Ukraina" parakstīt līgumus par Krievijas gāzes piegādēm, nodarījusi šai kompānijai zaudējumus 1 miljarda 516 miljonu 365 tūkstošu 234,94 grivnu (98,472 miljonu latu) apmērā. Tiesa arī nolēma, ka Timošenko šos zaudējumus kompānijai Naftogaz Ukraina jāatlīdzina.

Ukrainas opozīcijas partijas Tēvzeme līdere Timošenko ir paziņojusi, ka tiesas spriedums viņai esot ticis uzrakstīts vēl pirms kriminālizmeklēšanas uzsākšanas, jo pašreizējais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs saskatot viņā konkurenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits