Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Putins un Lavrovs noraida pārmetumus par raķešu piegādēm Sīrijai

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs nedēļas nogalē notikušajās sarunās ar rietumvalstu līderiem noraidījuši pārmetumus par Krievijas raķešu kompleksu "S-300" piegādēm Sīrijai, pirmdien vēsta laikraksts Kommersant.

Putins, piektdien Sočos tiekoties ar Lielbritānijas premjerministru Deividu Kemeronu, sacījis, ka Krievijas raķešu kompleksi noteikti Sīrijai tiks piegādāti, atsaucoties uz informācijas avotu Krievijas delegācijā, vēsta laikraksts. Tiesa gan, galvenais uzsvars Soču sarunās ticis likts uz nepieciešamību pēc iespējas ātrāk sarīkot konferenci par Sīrijas konflikta atrisināšanu, kurā piedalītos visas ieinteresētās puses.

Ziņu aģentūra ITAR-TASS vēsta, ka starptautiskās Sīrijas krīzes konferences nosacījumi pirmdien tikšot saskaņoti, Kemeronam tiekoties ar ASV prezidentu Baraku Obamu. Lavrovam par raķešu piegādēm bijis piektdien aiz slēgtām durvīm notikušā sanāksmē jāskaidrojas ar Vācijas un Polijas ārlietu ministriem Gvido Vestervelli un Radoslavu Sikorski, atsaucoties uz savu avotu, kas arī piedalījies sanāksmē, vēsta Kommersant.

Lavrovs kolēģiem skaidrojis, ka runa ir par kontraktu, kas Maskavas un Damaskas starpā noslēgts vēl 2010.gadā. Daļa tehnikas jau piegādāta Sīrijai, bet daļa patlaban tiešām tiek gatavota nosūtīšanai, sacījis Lavrovs. Tostarp informācijas avoti arābu izlūkdienestos apgalvo, ka Krievijas raķešu kompleksi "S-300" jau pagājušajā nedēļā nogādāti Sīrijā, no Telavivas ziņo ASV tīmekļa medija "World Net Daily" korespondents.

Pēc visa spriežot, tagad Krieviju no Sīrijas "raķešu plāna" centīsies atrunāt Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu. Atbilstoši Kommersant informācijai Netanjahu un Putina tikšanās notiks otrdien Sočos. Pagaidām Krievijas nostāja paliek nemainīga.

Augstākās amatpersonas, arī Putins, vairākkārt skaidrojušas, ka bruņojuma piegādes nepārkāpj starptautiskās konvencijas un embargo, ko ASV un Eiropas Savienība noteikušas Damaskai. Daudzās Rietumu galvaspilsētās šāda Krievijas nostāja izsauc sašutumu, ņemot vērā, ka, pateicoties "S-300", lielā mērā var tikt pārvilkts krusts plāniem par lidojumu slēgtas zonas noteikšanu virs Sīrijas, skaidro laikraksts "Rossijskaja Gazeta".

Avīze atgādina, ka pēc analoģiska scenārija attīstījās situācija Lībijā, kur NATO, izmantojot lidojumiem slēgtās zonas nosacījumus, faktiski nemierniekiem palīdzēja gāzt pulkveža Muamara Kadafi režīmu.

Lavrovs piektdien žurnālistiem Varšavā skaidroja, ka Krievija patlaban pabeidz klases "zeme-gaiss" raķešu piegādes Sīrijai. "Krievija neplāno pārdot - Krievija ir pārdevusi un parakstījusi līgumus jau pirms laba laika, un tā patlaban pabeidz iekārtu - pretgaisa aizsardzības sistēmu - piegādes atbilstoši parakstītajiem līgumiem," žurnālistiem Varšavā sacīja ministrs.

Viņš piebilda ka "nekādas starptautisko tiesību normas to neaizliedz, tas ir aizsardzības bruņojums". "Tas ir domāts, lai Sīrijai kā importētājai šajā situācijā būtu iespēja sevi aizsargāt pret aviācijas triecieniem, par kuriem, kā mēs zinām, nevarētu teikt, ka tas būtu pilnīgi fantastisks scenārijs," sacīja ministrs.

Laikraksts The Wall Street Journal trešdien vēstīja - Izraēla brīdinājusi ASV, ka Krievija plāno pārdot Sīrijai modernas raķešu sistēmas, kas sarežģītu ārvalstu intervenci Sīrijā. Izraēla sniegusi Vašingtonai informāciju, ka Krievija vistuvākajā laikā grasās pārdot Sīrijai moderno "zeme-gaiss" raķešu "S-300" baterijas, kas var notriekt lidaparātus un spārnotās raķetes. Raķešu piegādes nākotnē vēl vairāk sarežģīs ASV un to sabiedroto centienus veikt uzlidojumus Sīrijā, noteikt virs Sīrijas lidojumiem slēgtu zonu vai arī iejaukties, lai neitralizētu ķīmiskos ieročus, norādīja laikraksts.

Krievijas raķešu pārdošana Sīrijai būtu reģionam "potenciāli destabilizējoša", ceturtdien brīdināja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs. "Mēs iepriekš esam apliecinājuši, ka šīs raķetes ir potenciāli destabilizējošas attiecībā uz Izraēlas valsti. Un tā mēs vēsturiski to esam skaidri pauduši, ka Savienotajām Valstīm tas rada satraukumu," sacīja Kerijs. "Es uzskatu, kas mēs to esam pauduši pilnīgi skaidri - mums labāk patiktu, ka Krievija nenodrošinātu atbalstu," preses konferencē Romā norādīja ASV valsts sekretārs.

Sīrijas ārlietu ministra vietnieks Faisals Mikdads ceturtdien sacīja, ka Sīrija uz jauniem Izraēlas uzbrukumiem tās teritorijai "atbildēs nekavējoties". "Ir dotas instrukcijas uz jebkuru jaunu Izraēlas uzbrukumu atbildēt bez augstākās vadības [papildu] instrukcijām, un mūsu atbildes reakcija pret Izraēlu būs spēcīga un sāpīga," solīja ministra vietnieks.

Augsta ranga Izraēlas amatpersonas iepriekš skaidrojušas, ka Izraēlas gaisa spēku triecienu mērķis 3. un 5.maija uzlidojumos bijuši Libānas šiītu kustības Hizbollah kaujiniekiem paredzētie ieroči. Otrajā uzbrukumā nogalināti 42 karavīri. Telaviva iepriekš brīdinājusi, ka iejauksies, lai nepieļautu, ka moderni ieroči nonāk "Hizbollah" bruņojumā. Ar šo Libānas šiītu kustību Izraēlai 2006.gadā izraisījās smags karš.

Sīrijas Ārlietu ministrija, 5.maijā paužot nosodījumu Izraēlas uzlidojumiem, norādīja, ka "'šo uzbrukumu mērķis bija tieša militārā palīdzība teroristu grupējumiem". Ministrija nosūtījusi protesta vēstuli ANO un ANO Drošības padomei sakarā ar "Izraēlas agresiju, kuras rezultātā vairāki cilvēki gājuši bojā un tikuši ievainoti, turklāt nodarīti nopietni postījumi".

ANO lēš, ka Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametuši 1,4 miljoni bēgļu, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis 4,25 miljonus. Kā Damaskas, tā opozīcijas pārstāvji izteikušies, ka apsver miera sarunu iespēju, tomēr nekādas naidīgo pušu tikšanās pagaidām nav izdevies sarīkot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits