Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Raisas kritika nokaitinājusi Krievijas prezidentu

Rietumi vēlas Krieviju aizstumt aiz jauna "Dzelzs priekškara", piektdien paziņoja Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs. Viņa izteikumi parādījās dienu pēc ASV valsts sekretāres Kondolīzas Raisas skarbajiem vārdiem Krievijai, sakot, ka tā ir izdarījusi "tumšu pagriezienu" un izvēlējusies doties pretim starptautiskajai izolācijai.

Neatgriezīsies pagātnē

"Visu laiku notiek diskusija par to, ka beidzot viņi parādīs savu īsto dabu un Krievijā uzplauks tai raksturīgākā valsts iekārta — autoritārs režīms, kas pāraugs diktatūrā," sacīja D.Medvedevs, Kremlī tiekoties ar sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem. "Mēs tiekam stumti tādas attīstības virzienā, kas nav balstīta uz pilnvērtīgu un civilizētu sadarbību ar citām valstīm, bet uz autonomu attīstīšanos aiz izolējošām sienām, aiz "Dzelzs priekškara". Bet tas nav mūsu ceļš. Mūsu nodoms nav atgriezties pagātnē," Krievijas līdera teikto citē aģentūra Reuters. Viņš arī sacīja, ka NATO loma Gruzijas karā parādīja militārās savienības nespēju garantēt drošību Eiropā. "Ko NATO ir darījusi, ko tā ir garantējusi? Tā tikai izprovocēja konfliktu. Un viss," sacīja D.Medvedevs. Krievijas līderis savā uzrunā vērsa kritiku arī pret Vašingtonu. "Mūsu amerikāņu partneri saka, ka turpinās atbalstīt Krieviju, skolotājus, zinātniekus, tiesnešus. Būtu interesanti uzzināt, ko tas nozīmē," runājot par ASV finansētajām pilsoniskās sabiedrības nostiprināšanas programmām, vaicāja D.Medvedevs. "Ja tā notiks, viņi arī izvēlēsies mūsu prezidentus," viņš piebilda.

Raisas asais tonis

Krievijas prezidents savas bažas izteica pēc tam, kad ceturtdien K.Raisa nāca klajā ar viskritiskāko runu pēc pagājušā mēneša notikumiem Gruzijā, nosodot Krievijas līderus par iebrukumu kaimiņvalstī. "Krievija apdraudēja Gruzijas suverenitāti un teritoriālo integritāti un izvērsa plašu iebrukumu starptautiski atzītās valsts robežās," viņa sacīja un piebilda, ka Krievija arī pārkāpusi Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī izstrādāto pamiera vienošanos. ASV valsts sekretāre sacīja, ka nav bijis pieņemams Krievijas solis "sadalīt" Gruziju, atzīstot Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību. Viņasprāt, Krievijas rīcība ir daļa no "uzvedības pasliktināšanās".

"Aina, kas izveidojas šāda uzvedības modeļa rezultātā, parāda, ka Krievija kļūst aizvien autoritārāka iekšpolitikā un agresīvāka ārpolitikā," viņa sacīja. "Mūsu stratēģiskais mērķis ir skaidri parādīt Krievijas līderiem, ka viņu izvēle ir vest Krieviju pa vienvirziena ceļu pretim pašizolācijai un starptautiskajai atstumtībai."

Viņa norādīja, ka Krievijas uzvedība apdraud tās dalību virknē pasaules diplomātisko, ekonomisko un drošības organizāciju, tai skaitā industriāli attīstīto valstu organizācijā G8, kā arī mazina Maskavas cerības pievienoties Pasaules Tirdzniecības organizācijai (PTO) un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD).

Vienlaikus K.Raisa uzsvēra, ka Vašingtona turpinās sadarboties ar Maskavu jautājumos, kuros pastāv kopīgas intereses, piemēram, Ziemeļkorejas pārvēršanā par kodolbrīvu zonu, Irānas kodolambīciju apspiešanā un terorisma apkarošanā.

Par sevi atgādinājis arī pēdējais Padomju Savienības vadītājs Mihails Gorbačovs, atzīmējot, ka "valsts sekretārei vajadzētu būt piesardzīgākai un mierīgākai, aicinot rietumus apvienoties pret Krieviju".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits