Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Analītiķi: Vienošanās par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu ir tikai pirmais solis ceļā uz kara izbeigšanu

ASV un Krievijas vienošanās par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu uzskatāma par pavērsiena punktu, taču ar to nebūt nebūs gana, lai atrisinātu brutālo konfliktu, norāda analītiķi un Sīrijas opozīcijas spēki.

"Vienošanās ir pirmais solis, taču ne risinājums Sīrijas krīzei," pārliecināts starptautisko attiecību profesors Hatars Abu Diabs. "Mēs pieredzēsim, ka šī traģēdija turpināsies vienā vai citā veidā, jo uzmanība ir pievērsta ķīmisko [ieroču] jautājumam."

ASV un Krievija aizvadītās nedēļas nogalē vienojās par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu.

Vienošanos izdevies panākt "daļēji" arī tāpēc, ka pastāvējuši ticami draudi pielietot pret Sīriju militāru spēku, šādi sodot Damaskas režīmu par 21.augustā Sīrijas galvaspilsētas pievārtē notikušo uzbrukumu, kurā atbilstoši nemiernieku un Vašingtonas versijai valdības spēki ir pielietojuši ķīmiskos ieročus. Oficiālā Damaska šīs apsūdzības kategoriski noraida un apsūdz nemierniekus, ka tie, sarīkojot ķīmisko ieroču uzbrukumu un melīgi apsūdzot valdību, gribējuši panākt savu ārzemju patronu militāru intervenci Sīrijā. Atbilstoši jaunajam līgumam Sīrijai ir jāsniedz informācija par tās ķīmisko ieroču arsenāliem, turklāt tai arī jāgarantē starptautisko inspektoru netraucēta piekļuve šiem arsenāliem ar mērķi likvidēt tos līdz nākamā gada vidum.

Abu Diabs panākto vienošanos raksturo kā trauslu.

Vairāk nekā pirms gada ASV un Krievija vienojās Ženēvā rīkot konferenci, kas pie viena sarunu galda pulcētu Sīrijas nemierniekus un režīma pārstāvjus. Taču šis ierosinājums tā arī nav realizēts, jo līdz šim nav izdevies pārvarēt domstarpības par karojošo pušu pārstāvniecību sarunās.

Sīrijas Nacionālā koalīcija - lielākā opozīcijas organizācija - uzskata, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam nevajadzētu būt pārstāvētam Ženēvas konferencē, turpretī Damaska uzstāj, ka Asads paliks pie varas līdz 2014.gadā paredzētajām vēlēšanām.

"Ja nav [Nacionālās] koalīcijas un tās reģionālo un starptautisko atbalstītāju vienošanās, Sīrijā nav iespējams politisks risinājums," pārliecināts Diabs.

Parīzē strādājošais analītiķis gan apšauba, vai Damaska spēs pilnībā izpildīt savas starptautiskās saistības.

"Režīms sāks manevrus, kad inspektori sāks ierasties, un manipulēs ar" informāciju par ķīmisko ieroču atrašanās vietu, prognozē Diabs.

Savukārt Parīzes Stratēģisko pētījumu fonda eksperts Olivjē Lepiks norāda - prognozes, ka Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāls tiks iznīcināts līdz 2014.gada vidum, ir "pilnīga fantāzija".

"Ņemot vērā pilsoņkaru, es neuzskatu, ka tas var notikt. Miera laikos būtu vajadzīgi gadi, lai atbrīvotos no Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāla," skaidro Lepiks.

Tikmēr Sīrijas Nacionālās koalīcijas pārstāvis Samīrs Našars norāda - lai gan vienošanās par ķīmisko ieroču iznīcināšanu varētu sekmēt miera panākšanu, joprojām ir jautājumi par Asada lomu iespējamajā izlīgumā.

Sīrijas Nacionālā koalīcija ir "ļoti skeptiski noskaņota un pat noraida iespēju piedalīties Ženēvas II konferencē, ja netiks tiesāti cilvēki, kuri pastrādājuši slepkavības", uzsver Našars.

Viņaprāt, ASV un Krievijas panāktā vienošanās nodrošina Asada režīmam "vairāk vietas elpošanai".

Arī Sīrijas lielākais nemiernieku grupējums - Brīvās Sīrijas armija (BSA) - noraida panākto vienošanos, norādot, ka tā nespēs pielikt punktu asiņainajam konfliktam.

"Vai mums, sīriešiem, tagad būtu jāgaida līdz 2014.gada vidum, lai ik dienu mūs turpinātu nogalināt un lai mēs pieņemtu [vienošanos] tikai tāpēc, ka 2014.gadā ķīmiskie ieroči tiks iznīcināti?" vaicā Brīvās Sīrijas armijas ģenerālis Selims Idriss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits