Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

ANO ģenerālsekretārs nosoda ārējos spēkus, kas piegādā ieročus Sīrijai

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns un ANO un Arābu līgas sūtnis Sīrijas krīzes noregulējuma jautājumos Lahdars Brahimi pirmdien veltījuši asu kritiku "ārējiem spēkiem", kas piegādā ieročus Sīrijas nemierniekiem, un Damaskai, kas pastiprina asinsizliešanu konflikta plosītajā valstī.

Bans un Brahimi arī pauda bažas par lielvalstu nespēju vienoties par kopēju nostāju Sīrijas jautājumā, lai piespiestu abas konfliktā iesaistītās puses uz sarunām.

Brahimi ir ieradies Ņujorkā, lai tiktos ar Banu un citām amatpersonām pirms nākamnedēļ gaidāmā ziņojuma ANO Drošības padomei, kur viņam būs jāizklāsta savi centieni apturēt Sīrijas konfliktu, kas ilgst jau kopš 2011.gada marta. Saskaņā ar ANO datiem tajā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 60 000 cilvēku.

Bans un Brahimi pauda dziļu sarūgtinājumu par šausminošajiem slepkavošanas un iznīcības apmēriem, par ko atbildīga gan Sīrijas valdība, gan nemiernieki, gan ārējie spēki, kas piegādā ieročus abām pusēm, norādīja ANO preses sekretārs Martins Nesirki. ANO nevienu valsti vārdā nenosauca. Tomēr ir pamats uzskatīt, ka Krievija un Irāna ir galvenās ieroču piegādātājas Damaskas režīmam, kas savukārt vaino Kataru, Turciju un citas Persijas līča valstis opozīcijas apbruņošanā. Abi līderi arī pauda bažas par vienotas starptautiskas nostājas trūkumu, kas kavē virzīties pretī pārejas posmam, kā to paredz Ženēvā jūnijā panāktā vienošanās.

Rietumi un arābu valstis ar ANO Drošības padomes starpniecību centušās panākt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada aiziešanu no amata, uzskatot, ka tādējādi tiks apturēta vardarbība, taču viņu centienus bloķējušas Krievija un Ķīna, kas apgalvo, ka iejaukšanās no ārpuses novedīs pie Sīrijas konflikta eskalācijas. ANO un Eiropas lielvalstis ir paudušas nostāju, ka Asadam ir jāatkāpjas, savukārt Maskava atteikusies to akceptēt. Sīrijas opozīcija tikmēr atsakās iesaistīties sarunās ar Asadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits