Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Arī briti sargās tirdzniecības kuģus Hormuza šaurumā

Lielbritānija pirmdien paziņoja, ka pievienosies ASV starptautiskajai kuģošanas drošības misijai tirdzniecības kuģu aizsargāšanai Hormuza šaurumā.

"[Spēku] nosūtīšana nostiprinās drošību un sniegs garantijas kuģošanai," paziņoja Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs. "Mūsu mērķis ir izveidot plašāko starptautisko atbalstu, lai uzturētu navigācijas brīvību reģionā, kā to aizsargā starptautiskās tiesības."

Tomēr viņš uzsvēra, ka, neskatoties uz pievienošanos ASV misijai, Lielbritānijas pieeja Irānai nav mainījusies.

"Mēs joprojām esam apņēmības pilni strādāt ar Irānu un mūsu starptautiskajiem partneriem, lai deeskalētu situāciju un saglabātu kodolvienošanos," paziņoja Rābs.

Savukārt Lielbritānijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka misijā tiks izmantoti militārie līdzekļi, kas jau izvietoti reģionā, tādi kā karakuģi "HMS Duncan" un "HMS Montrose" un Lielbritānija piedāvājusi vadīt vienu no misijas operatīvajām grupām.

Irānas un ASV attiecības ir kļuvušas arvien saspīlētākas kopš 2018.gada maija, kad Tramps pārtrauca ASV dalību 2015.gadā noslēgtajā Irānas un pasaules lielvaru kodollīgumā. Pēc izstāšanās no līguma ASV sāka noteikt jaunas sankcijas pret Irānu.

Šovasar saspīlējums pieauga pēc tam, kad ASV pastiprināja spiedienu pret Irānu saistībā ar bezpilota lidaparātu notriekšanu un uzbrukumiem tankkuģiem Persijas līcī, par kuriem ASV vainu Irānu.

ASV paziņoja par plāniem izveidot koalīciju, kuras uzdevums būtu garantēt kuģošanas brīvību stratēģiski nozīmīgajos Persijas līča ūdeņos.

Tomēr koalīcijas izveides centieni līdz šim nav vainagojušies panākumiem, jo Eiropas valstis ir atturīgas un, kā tiek vēstīts, bažījas par to, ka tiks ierautas ASV un Irānas iespējamā konfliktā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits