Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija
"Ja mēs kaut ko nemainīsim ... situācija turpinās pasliktināties un mēs zaudēsim visus panākumus," uzskata Koutss

ASV izlūkdienesti prognozē drošības pasliktināšanos Afganistānā

ASV izlūkdienestu vadītājs ceturtdien sniedza pesimistisku vērtējumu un prognozi par drošības situāciju Afganistānā, kurp ASV valdība plāno nosūtīt vairāk karavīru cīņai pret islāma ekstrēmistiem. "Politiskā un drošības situācija Afganistānā gandrīz noteikti pasliktināsies arī 2018.gada gaitā, pat ja mēreni palielināsies ASV un tās partneru militārā palīdzība," Senāta Izlūkošanas komitejas sēdē sacīja nacionālo izlūkdienestu direktors Dens Koutss.

"Afganistāna ar grūtībām mēģinās ierobežot savu atkarību no ārēja atbalsta, līdz tā iegrožos nemierus vai panāks miera vienošanos ar Taliban," Koutss sacīja senatoriem, prezentējot ikgadējo vērtējumu par draudiem ASV nacionālajai drošībai.

ASV vadīti spēki ir cīnījušies Afganistānā gandrīz 16 gadus, un tas ir Amerikas ilgākais karš, tomēr šajā cīņā nav gūta uzvara.

Aizsardzības izlūkošanas aģentūras vadītājs ģenerālis Vinsents Stjuarts paziņoja, ka problēmas nerisināšanas gadījumā ASV vadītā alianse riskē zaudēt trauslos panākumus, kurus tā sasniegusi ieilgušā konflikta laikā.

"Ja mēs kaut ko nemainīsim ... situācija turpinās pasliktināties un mēs zaudēsim visus panākumus, kuros esam investējuši vairākus pēdējos gadus," sacīja Stjuarts.

Jaunā militāro centienu pastiprināšana ietvertu ASV un NATO padomnieku nosūtīšanu brigāžu un bataljonu līmenī, lai palīdzētu afgāņu komandieriem koordinēt karaspēka pārvietošanos ar artilērijas, izlūkošanas vai tuvu gaisa spēku atbalstu, teica Stjuarts.

Koutss sacīja, ka teroristu grupējums Taliban atkal kļūst aizvien spēcīgāks.

"Domājams, ka Taliban turpinās gūt panākumus, sevišķi lauku rajonos," teica ASV izlūkdienestu vadītājs, piebilstot, ka centieni atbalstīt afgāņu armiju bijuši mazāk auglīgi, nekā cerēts.

"Afgāņu drošības spēku veikums, iespējams, pasliktināsies talibu operāciju, kauju upuru, dezertēšanu, slikta loģistikas atbalsta, vājas vadības kombinācijas dēļ," sacīja Koutss.

Afganistānā ir apmēram 8400 amerikāņu karavīru. Lielākā daļa no viņiem ir NATO misijā, kuras ietvaros 13 300 karavīru apmāca un konsultē afgāņu spēkus cīņai pret talibiem.

Top komentāri

ASV izlūdienesti
A
var nebēdāties - galvenais pasaules kārtības apdraudētājs - divu litru alus pzudīs pavisam drīz.
Ēdelweiss
Ē
Dabīgs un neatgriezenisks process = drīz tie pasaules žandarmi , ekonomiskie interventi un civiliedzīvotāju masu slepkavnieki ASV & BANKUŽĪDI vairs nejutīsies droši pat savos kapos.....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits