Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Eksperti apliecina, ka Islāma valsts Irākā un Sīrijā izmantojusi ķīmiskos ieročus

Divas neatkarīgas organizācijas apstiprinājušas informāciju, ka teroristiskais grupējums Islāma valsts Sīrijā un Irākā izmantojis ķīmiskos ieročus.

Mediji iepriekš ziņoja, ka teroristi sākuši piemērot spridzinātāju pašnāvnieku bumbas un paštaisītus spridzekļus hlora un citu ķimikāliju pievienošanai. To apstiprinājušas Lielbritānijā bāzētā pētniecības kompānija Conflict Armament research (CAR) un Sahan Research, vēstīja telekanāls CNN.

Ekspertu grupa pārbaudījusi ziņas par trim ķīmiskajiem uzbrukumiem pagājušajā mēnesī. Divi incidenti notikuši El Hasekas provincē Sīrijas ziemeļos, kur džihādisti atradās kurdu pašaizsardzības spēku ielenkumā. Trešais gadījums fiksēts Irākas ziemeļos, kad šāviņš, kas tika izšauts no 120 milimetru ieroča, nokrita netālu no kurdu pozīcijām pie dambja Mosula, taču nesprāga.

Veicot izpēti, CAR secināja, ka tas ir "pirmais dokumentētais gadījums, kad Islāma valsts izmantojusi ķīmiskos ieročus pret kurdiem un sabiedriskiem objektiem".

Kompānijas izpilddirektors Džeimss Bevans pastāstīja, ka ekspertu grupa devās uz dambi Irākas ziemeļos nedēļu pēc ķīmiskā ieroča pielietošanas. Tomēr pat pēc šī laika no tumši dzeltenā šķidruma, kas tecēja no šāviņa, nāca stipra specifiska smaka. "Izpētes grupas dalībniekiem, kad viņi atradās šāviņa tuvumā, sākās galvassāpes un slikta dūša," CNN sacīja Bevans, skaidrojot, ka tieši šādi ir hlora iedarbības uz organismu simptomi.

Pēc neatkarīgo ekspertu novērtējuma šāviņš tika nosūtīts tālākai izpētei vietējām varasiestādēm. Kāda no augstākajām kurdu amatpersonām norādīja, ka Irākā jau iepriekš bijuši gadījumi, kad pielietoti ieroči ar hloru.

Arī lādiņi, kas tika atrasti Sīrijas El Hasekas provincē, izplatīja stipru smaku un izraisīja kairinājumu acīs un kaklā.

Šī gada jūnijā Austrālijas ārlietu ministre Džūlija Bišopa paziņoja, ka saskaņā ar Austrālijas izmeklēšanas datiem islāmisti slimnīcās un sagrābto pilsētu izpētes laboratorijās ieguvuši radioaktīvos materiālus. Tas viņiem dod iespēju iegūt arī masu iznīcināšanas ieročus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits