Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

FOTO: Trīs teroristi pašnāvnieki Stambulas lidostā nogalinājuši 41 cilvēku (papildināts 14:17)

Turcijas lielākās pilsētas Stambulas Ataturka lidostā otrdienas vakarā uzspridzinoties trīs teroristiem pašnāvniekiem un teroristu sarīkotajā apšaudē nogalināts 41 cilvēks, to vidū arī ārzemnieki, bet 239 ievainoti, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Turcijas amatpersonas pieļauj, ka teroraktu varētu būt sarīkojis džihādistu grupējums Islāma valsts.

Bojā gājuši 28 Turcijas un 13 ārvalstu pilsoņi, paziņojis Stambulas gubernators. Ievainojumus guvuši 239 cilvēki. 109 cilvēki jau ir atstājuši slimnīcu.

Teroristi, kuru identitāte vēl nav noskaidrota, bojāgājušo skaitā nav ietverti.

Pieci bojāgājušie ir no Saūda Arābijas, divi no Irākas, kā arī pa vienam no Irānas, Jordānijas, Ķīnas, Tunisijas, Ukrainas un Uzbekistānas, atklāja Turcijas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. Iepriekš turku un irāņu amatpersonas ziņoja, ka upuru vidū ir arī pa vienam Irānas un Ukrainas pilsonim.

No Rīgas uz Stambulu reisus nodrošina aviokompānija Turkish Airlines. Šīs aviokompānijas lidmašīna uz Turciju devusies arī otrdien un Stambulas lidostā nosēdusies plkst. 21.27 pēc vietēja laika, bet starp cietušajiem nav neviens Latvijas pilsonis. To apstiprināja arī Ārlietu ministrijas preses sekretārs vēstnieks Raimonds Jansons, kurš intervijā LNT raidījumam 900 sekundes norādīja, ka Stambulas Ataturka lidostā Latvijas iedzīvotāji nav cietuši. 

"Mums šobrīd nav nekādu signālu, ka minētajā nelaimē būtu cietis kāds no Latvijas valsts piederīgajiem, vai arī kāds ceļotājs būtu pazudis bez vēsts. Tomēr mēs aicinām visiem sekot līdzi jaunākajai informācijai, it īpaši jaunumiem, kas attiecas par lidojumiem uz Stambulu," intervijā teica Jansons.

Tāpat par to, ka teroraktā Turcijā Latvijas piederīgie nav cietuši, aģentūrai LETA apstiprināja arī Latvijas vēstnieks Turcijā Atis Sjanīts. "Pēc pašreizējās informācija, paldies Dievam, Latvijas piederīgie nav cietuši," norādīja Sjanīts.

Vēstnieks pauda cerību, ka arī pēc tam, kad Turcijas varasiestādes būs apkopojušas visu informāciju, netiks saņemtas ziņas par cietušajiem no Latvijas. Viņš norādīja, ka reisi uz Rīgu notiek no rīta, tāpēc Latvijas piederīgie, kuri lido atpakaļ uz mājām, visdrīzāk, terorakta laikā neatradās lidostā.

BBC vēsta, ka sākotnēji lidostā nogranduši divi sprādzieni, kam sekojusi apšaude, kas esot notikusi automašīnu stāvvietā. Taču vēlāk ziņots, ka vispirms notikusi apšaude, pēc kā uzbrucēji uzspridzinājušies. Kopumā bijuši trīs uzbrucēji, kas sākuši apšaudi netālu no ieejas lidostas terminālī.

Policijas darbinieki atklājuši pretuguni uz pašnāvniekiem, lai tos apturētu, bet uzbrucēji uzspridzinājušies.

Sociālajos tīklos izplatītajos videonovērošanas kameru ierakstos redzams, ka notiek sprādziens pie termināļa ieejas, bet vēl viens uzbrucējs, kas ģērbies melnā, ieskrien termināļa ēkā, domājams, pēc policijas lodes trāpījuma nokrīt, un uzspridzinās. 

Pagaidām par teroraktu neviens nav uzņēmies atbildību, taču Turcijas premjerministrs Binali Jildirims, kurš ieradās notikuma vietā, žurnālistiem teica, ka uzbrucēji ieradušies taksometrā, un, pēc sākotnējām ziņām, uzbrukumā vainojams grupējums Islāma valsts.

"Sākotnējie pierādījumi liecina par Daesh [Islāma valsti], sacīja Jildirims. Teroraktus Turcijā mēdz rīkot arī kurdu separātisti.

Pagaidām Turcijas amatpersonas nav sniegušas informāciju par nogalināto ārzemnieku pilsonību.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans pēc uzbrukuma tikās ar premjerministru un bruņoto spēku komandieri, un pēc tam izplatītā paziņojumā aicināja pasauli cīnīties pret terorismu.

"Mēs aicinām pasauli, īpaši Rietumvalstis, nostāties pret terorismu," sacīts paziņojumā.

"Lai gan Turcija ir samaksājusi lielu cenu, Turcijai ir spēks, apņēmība un spējas turpināt cīņu par terorismu līdz beigām," piebilsts paziņojumā.

(ziņa papildināta ar 3.-5.rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits