Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ierindas irāņi baidās no amerikāņu militārā uzbrukuma

Līdz Donalda Trampa iecelšanai ASV prezidenta amatā Irānā ietekmīgie garīdznieki aktīvi mudināja savus sekotājus izkliegt tādus saukļus kā "Nāvi Amerikai!". Kopš 20. janvāra, kad Tramps stājās amatā, Irānas režīms savā retorikā ievēro piesardzību, pat paši lielākie amerikāņu nīdēji ir pieklusuši. Savukārt daudzi ierindas irāņi baidās, ka Trampa administrācija varētu izšķirties par militāru triecienu Irānai, ko tā uzskata par galveno apdraudējumu mieram un stabilitātei Tuvajos Austrumos, trešdien lasāms laikrakstā Diena.

Tramps jau priekšvēlēšanu kampaņas laikā kritizēja sava priekšgājēja Baraka Obamas samierniecisko politiku pret Teherānu, kas vainagojās ar sešu pasaules lielvaru un Irānas 2015. gadā parakstīto vienošanos, kuras nolūks ir ierobežot irāņu kodolprogrammas apmērus. 

Irāna 29. janvārī veica ballistiskās raķetes izmēģinājumu, kas izpelnījās asu Trampa administrācijas atbildi. Pats ASV prezidents paziņoja, ka "Irāna spēlējas ar uguni", bet Baltais nams aizvadītajā piektdienā izziņoja jaunas sankcijas pret 25 personām un organizācijām Irānā. Administrācija norādīja, ka izmēģinājums tieši nepārkāpj kodolvienošanos, bet "iedragā tās garu". 

Tikmēr Irānas iedzīvotāju vidū pieaug bažas par iespējamu amerikāņu militāro uzbrukumu. "Man šķita, ka Irānas politiskā un ekonomiskā izolācija ir beigusies, bet tagad esmu ļoti satraucies par militāru triecienu," bankas darbinieks Homajuns Barhodars sacīja Reuters. "Es nevēlos karu ne ar vienu valsti. Es mīlu savu valsti. Mēs vēlamies dzīvot mierā." 

Kamēr daļa irāņu jau runā par to, ka kara gadījumā bēgtu uz kaimiņvalsti Turciju vai uz mazākām pilsētām, pret kurām amerikāņi nevērstu savus uzbrukumus, citi ir apņēmības pilni vajadzības gadījumā aizstāvēt savu valsti. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 8.februāra, numurā!
 

Top komentāri

hmmm
h
Tas tad arī ir patiesības mirklis. Kad Obama šamējiem piedāvāja plus/mīnus civilizētu darījumā, šamējie bļauj "nāvi amerikāņiem"; tiklīdz atnkā Tramps un burkāna vietā piesola pleti, tā uzreiz par incīšiem paliek. Ja vēl ES nemuļļātos, bet parādītu, ka nav bezzobaina lauva, tā pēkšņi viss radikālisms pazustu kā nebijis.
nu nu
n
nevar teikt, ka viņu bažas būtu bez pamata.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits