Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Irākas autonomajā Kurdistānas reģionā pirms pirmdien paredzētā neatkarības referenduma notikuši pasākumi, kuros iedzīvotāji mudināti doties balsot

Irākas kurdi ignorē draudus

Kurdu kontrolēto teritoriju iedzīvotāji Irākā pirmdien gatavojas balsot referendumā par neatkarīgas valsts izveidi. Droši vien vairākums vēlētāju atbalstīs atdalīšanos no Irākas. Tas gan nenozīmēs kurdu valsts nodibināšanu tuvākajā laikā.

Irāka un citas reģiona valstis, kurās dzīvo liels skaits kurdu, brīdinājušas, ka spers pretsoļus, ja referendums notiks. Arī ANO paudusi bažas par Irākas kurdu plebiscītu, jo tas varot vēl vairāk destabilizēt reģionu, kur norisinās cīņa pret džihādistu grupējumu Islāma valsts (IV).

Irākas autonomā Kurdistānas reģiona valdība jūnijā vienojās rīkot konsultatīvu balsojumu par neatkarību. 15. septembrī referendumu atbalstīja arī reģiona parlaments, lai gan liela daļa likumdevēju boikotēja balsojumu. "Mēs to esam gaidījuši vairāk nekā simts gadu," pēc balsojuma sacīja Omeds Košnavs no Kurdistānas Demokrātiskās partijas. 

Pārsvarā kurdu apdzīvotais reģions Irākas ziemeļaustrumos ieguva autonomiju 1991. gadā pēc Līča kara. Pirms tam Irākas kurdi daudzus gadus bija cietuši no diktatora Sadama Huseina represijām. Tiek lēsts, ka astoņdesmitajos gados Huseina režīms nogalināja vismaz 50 tūkstošus kurdu. 

Pēc autonomijas iegūšanas kurdi izveidoja savu likumdevēju, izpildvaru un bruņotos spēkus. Kurdistānas valdības rīcībā arī nonāca 17% no Irākas naftas peļņas. Kopš 2003. gada, kad notika ASV vadīto koalīcijas spēku iebrukums Irākā, kurdu spēki ir ievērojami paplašinājuši viņu kontrolē esošo teritoriju, nostiprinot savu klātbūtni apvidos, kur ir lielas naftas rezerves, piemēram, Kirkūkas provincē.

Neatkarības referendumu paredzēts aizvadīt ne tikai Kurdistānā ietilpstošajās Dahūkas, Erbīlas un Suleimānijas provincēs, bet arī teritorijās ārpus autonomā reģiona administratīvajām robežām – Kirkūkā, Mehmūrā, Hānekīnā un Sindžārā, kur kurdi nav vairākumā.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 25.septembra, numurā!

Top komentāri

to MM
t
Kurdi ir gribējuši savu valsti arī pirms 100 gadiem, kad naftai vēl nebija lielas nozīmes. Un kataloņu neatkarības kustība ir sākusies 19.gadsimtā. Ja britus baidīja, ka izstājoties no ES, viņiem būs ekonomiskās grūtības, tad tas bija mēģinājums ietekmēt britu gribu ar naudu. Arī daudzas valstis ir iestājušas ES nevis "mīlestības dēļ", bet gan eirofondu dēļ. Kurdu un kataloņu gadījumā, viņi grib tikai to, kas viņiem pieder. Ja viņiem ir nafta vai nauda, tad tas, protams, ir papildu nodrošinājums viņu neatkarībai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits