Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Irākas prezidents noraida Irānas atbalstīta bloka virzītu premjera amata kandidātu

Irākas prezidents Barhams Salehs ceturtdien atteicies premjerministra amatam izvirzīt Irānas atbalstītā parlamenta bloka virzīto kandidātu, kuru noraidījuši pret valdību noskaņotie demonstranti.

Salehs arī paudis gatavību atkāpties no amata, ja parlaments uzskatīs, ka ar šādu atteikumu prezidents pārkāpj savas konstitucionālās pilnvaras premjera amatam virzīt parlamenta vairākuma atbalstītu kandidātu.

Prezidenta kancelejas izplatītā paziņojumā teikts, ka Salehs neizvirzīs premjera amatam Basras provinces gubernatoru Asādu al Eidani, "lai izvairītos no tālākas asinsizliešanas un saglabātu pilsonisko mieru".

Eidani kandidatūru trešdien izvirzīja bloks Fatah, kura līderu vidū ir ar Irānas atbalstītajiem paramilitāriem Tautas mobilizācijas spēkiem saistīti cilvēki, tomēr viņa kandidatūru nekavējoties noraidīja protestētāji, kas izgāja ielās aicinot neatkarīga premjera amata kandidāta virzīšanu.

Pēc paziņojuma izplatīšanas ceturtdien Salehs devās prom no Bagdādes uz savu dzimto pilsētu Sulaimanijahu kurdu apdzīvotajos valsts ziemeļos.

Demonstranti apsveica prezidenta lēmumu neizvirzīt Eidani premjera amatam.

Protesti pret valdību Irākā sākās 1.oktobrī. Tajos gājuši bojā vairāk nekā 450 cilvēki.

Irākieši Bagdādē un galvenokārt šiītu apdzīvotajos Irākas dienvidos protestos nosoda korupciju, pamatpakalpojumu trūkumu un pieprasa reformēt politisko iekārtu. Protestētāji vērsušies arī pret Irānu, apsūdzot to par iejaukšanos valsts iekšpolitikā.

Bieži demonstrācijas pāraugušas vardarbībā, un tiesību aizstāvju organizācijas pārmetušas Irākas drošības spēkiem pārmērīga spēka pielietošanu pret protestētājiem.

Irākas varasiestādes savukārt vaino šaubīgus elementus, kuri izmantojot miermīlīgās demonstrācijas, lai uzbruktu protestētājiem un drošības spēku pārstāvjiem, un demolētu valsts un privātos īpašumus.

Irākas parlaments decembra sākumā pieņēma premjerministra Adela Abdelmahdi atkāpšanos. Kamēr tiek izveidots jauns kabinets, turpina darboties līdzšinējā valdība ar Abdelmahdi priekšgalā.

Irākas konstitūcija noteic, ka lielākais bloks parlamentā izvirza premjera amata kandidātu, kuru apstiprina prezidents.

Pēc pērn notikušajām vēlēšanām valda neskaidrība, kurš ir lielākais bloks parlamentā.

Top komentāri

jautājums
j
Lai viņš noraida, ko vien grib, bet man ir jautājums: 2014.gadā Latvijā dzīvoja 70 indieši, bet 2019.gadā jau 1137 (20 reizes vairāk!). Kā tas ir iespējams? 2013.gadā Latvijā dzīvoja 261 uzbeks, bet 2019.gadā jau 949 (gandrīz 4 reizes vairāk). Kurš viņus ir ielaidis? Kurš valdībai ir devis tiesības ielaist valstī imigrantus?
Uldis
U
Cik ASV izog no Latvijas Valsts ,vai to kāds ir saskaitījis ?! Pirmais Latvijas asinsriti Bankaku sistēmu ,un drīz Latvijas ostas pārvaldīs ASV . Patiesībā visi mūsu politiķi kuri atbļsta ASV ir jāsēdina ,un jātiesā . Latvija ir Eiropas valsts ,un mums nav nekādu sakaru ar Viņu kontinentu. Mums pie varas Prezidents ir ŽĪDS ,UN PREMJĒRS PLUŠĶISSSSS ASV STIPENDIĀTS
Ziediņš Aigars
Z
Labók kotlis kopustu ar mīru, nako barāts vērss ar namīru.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits