Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Kopš uzbrukuma ar ķīmiskajiem ieročiem kara izpostītajā Dūmā pagājušas jau 11 dienas, bet OPCW ekspertiem aizvien nav bijusi iespēja apsekot notikuma vietu

Ķīmisko ieroču ekspertiem trešdien beidzot atļaus apmeklēt Dūmu

Krievija paziņojusi, ka Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) ekspertiem piekļuve Sīrijas pilsētai Dūmai, kur, kā uzskata ASV un sabiedrotās valstis, noticis uzbrukums ar ķīmiskajiem ieročiem, tiks garantēta trešdien, vēsta The Guardian.

Jāatgādina, ka Rietumvalstīm un Krievijai aizvien ir diametrāli pretējas interpretācijas par notikušo - ASV, Francija un Lielbritānija uzskata, ka Sīrijas prezidenta Bašāra el Asada režīma spēki pielietoja ķīmiskos ieročus pret civiliedzīvotājiem, savukārt Sīrija un tās sabiedrotā Krievija uzstāj, ka video un attēli no Dūmas "esot safabricējums", lai izprovocētu militāru triecienu pret Sīriju.

OPCW eksperti pēc tam, kad ASV ar sabiedrotajiem naktī uz sestdienu deva koordinētu raķešu triecienu objektiem, kas saistīti ar Sīrijas ķīmisko ieroču programmu, devās uz Tuvo Austrumu valsti, lai apsekotu Dūmu, kur, kā ziņoja palīdzības organizācijas un opozīcija, noindēti vismaz 40 cilvēki, bet vēl vairāki simti cietuši. Starptautiskie izmeklētāji gan Dūmā uzreiz nenokļuva, Krievijai apgalvojot, ka tas esot viņu pašu drošības labad.

Šajā kontekstā zīmīgi norādīt, ka reportieru grupa, no kuras daudzi ir Kremlim tīkami žurnālisti, notikuma vietai tika pielaisti jau pirmdien - pirms ķīmisko ieroču ekspertiem. Reportieri ziņojuši, ka uzbrukums neesot noticis un ka cietušos esot maldinājusi civilās aizsardzības organizācija Baltās ķiveres. Proti, Maskavas viedokli atbalstošie žurnālisti nākuši klajā ar versiju, ka Balto ķiveru pārstāvji iestāstījuši upuriem, ka viņi smok ķīmisko ieroču dēļ, kaut iemesls esot bijis putekļu mākoņi, raksta The Guardian.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs intervijā BBC arī noraidīja Kremlim veltītos pārmetumus, ka ekspertu aizturēšana veikta tāpēc, lai Krievijas bruņoto spēku pārstāvji pagūtu likvidēt pierādījumus par notikušo uzbrukumu ar ķīmiskajiem ieročiem.

Kopumā uz Sīriju devušies deviņi brīvprātīgie OPCW pārstāvji.

Top komentāri

Hm
H
Par "Baltajām ķiverēm" nekavējās ziņot ne vien Kremlim tīkamie žurnālisti, bet arī Dienas komentētājs Andis Sedlenieks.
Žoržs
Ž
Kremļa Kreivija ar Sīriju var turēties pie savas "patiesības", bet rietumu psaule jau ir atjēgusies un nu vairs nav tik samiernieciski, nogludinoši, kā bija vēl pirms pāris gadiem. Nu jau var cik grib tie kremļpiržu rupori un putinpļūteru troļļi gaudot, bet Krievijai neviens pasaulē netic. Tās reputācija ripo lejup arvien straujāk, arvien mazāk paliek domājošu cilvēku, kas spētu noticēt gebelsputina brūnajai smakojošajai melu šļurai.
:)
:
Nu ja! Tagad jau dzied par to, ka krievi nepielaiž, nevis ka tur nav vel visai droši, pateicoties rietumu atbalstam teroristiem! Leonīda Filatova vārdi, kas kā veltīti šiem ekspertiem pirms viņu misijas: Пусть Федот (eksperti) проявит прыть, пусть сумеет вам добыть то, чего на белом свете вообще не может быть! :) P.S. Un trīs nato bandītu raķešu trieciens SUVERĒNAI valstij tad kāpēc bija PIRMS ekspertu ierašanās? Lai slēptu pēdas? Ja jau tika ziņots, ka raķetes sabumboja tai skaitā arī Asada "ķīmisko ieroču noliktavas"?! :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits