Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Saūda Arābijā sievietēm beidzot atļauj vadīt auto

Vien nedēļu pēc tam, kad pazīstams Saūda Arābijas garīdznieks apvainojis sievietes, norādot, ka tām "ir tikai ceturtā daļa no vīriešu prāta spējām", tāpēc tās nedrīkstētu vadīt automašīnu, Saūda Arābijas karalis izdevis dekrētu, saskaņā ar kuru sievietes drīkstēs iegūt autovadītāja apliecību, vēsta Al Jazeera.

Dekrētā minēts, ka "sievietes drīkstēs vadīt automašīnu saskaņā ar islāma likumiem", un lēmuma ieviešanai dzīvē izveidota speciāla augsta ranga ministru komiteja.

Valsts televīzija paziņoja, ka grozījumu ieviešana varētu ieilgt līdz pat nākamā gada jūnijam, taču Saūda Arābijas vēstnieks Amerikas Savienotajās Valstīs esot paziņojis, ka tās sievietes, kuras ieguvušas autovadītāja apliecību jebkurā citā Persijas līča sadarbības padomes valstī (padomē bez Saūda Arābijas ietilpst Bahreina, Kuveita, Omāna, Katara un Apvienotie Arābu Emirāti), Saūda Arābijā pie automašīnas stūres drīkstēs sēsties jau tagad.

Grozījumi paredz, ka sievietes drīkstēs iegūt autovadītāja apliecību arī bez vīriešu kārtas aizbildņa piekrišanas, kaut tā dēvētais aizbildnības likums aizvien ir spēkā - tas Saūda Arābijas vīriešiem paredz varu pār radiniecēm.

Lēmums izraisījis sajūsmu cilvēktiesību aktīvistu vidū - līdz šim Saūda Arābija bija vienīgā valsts pasaulē, kurā sievietēm bija liegts vadīt motorizētu spēkratu.

"Domāšanas veids ir mainījies. Mēs negaidījām, lai mūsu tiesības atzīst ģimenes locekļi, mēs cerējām uz ko lielāku, kas paudīs atbalstu, cerējām uz valdību," izdevumam The Guardian pauda 26 gadus vecā Sultāna al Saūda. 

"Patriarhāts lēnām pārvēršas līdztiesības zemē. Tas ir brīnišķīgi. Tie ir pirmie brīvības soļi," piebildusi jaunā sieviete.

"Šis ir labs sākums. Kurš būtu domājis, ka (Saūda Arābija) kļūs mūsdienīga. Es uzskatu, pakāpeniski notiks izmaiņas," norādījusi 21 gadu vecā studente Sana Kajali.

Saūda Arābijas amatpersonas atcelt šo aizliegumu solīja jau ilgi, taču ar izpildi pārlieku nesteidzās, kā iemeslu minot nepieciešamību šim solim "sagatavot dziļi konservatīvo Saūda Arābijas sabiedrības daļu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits