Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Turcijā izvirzītas apsūdzības 255 protestētājiem

Turcijas prokuratūra izvirzījusi apsūdzības 255 protestētājiem, tostarp septiņiem ārvalstu pilsoņiem, kuri jūnijā piedalījās demonstrācijās pret premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību, otrdien paziņojusi prokuratūra.

Viņiem izvirzītas apsūdzības par demonstrāciju regulējošo likumu pārkāpšanu, postījumu nodarīšanu lūgšanu vietām, noziedznieku aizsargāšanu, valsts ierēdņu ievainošanu, sabiedriskā transporta līdzekļu nolaupīšanu un citiem likumpārkāpumiem.

No kurām valstīm nāk apsūdzētie ārvalstu pilsoņi, nav zināms.

Tiesas prāvas pret protestētājiem notiek arī vairākās citās pilsētās.

Trīs nedēļas ilgajos protestos pret Erdogana valdību dzīvību zaudēja vismaz seši cilvēki un aptuveni 8000 tika ievainoti.

Protesti sākās kā miermīlīgas demonstrācijas pret koku izciršanu Stambulas Gezi parkā. Bet, kad policija maija beigās izšķīrās pielietot spēku, lai demonstrantus izklīdinātu, lokālie protesti pārauga valsts mēroga kustībā, kas izvērtās par lielāko izaicinājumu Erdogana valdībai, ar kādu tai jebkad nācies saskarties.

Pagājušajā nedēļā Ankaras tiesa atteicās iztiesāt lietu, kurā policists apsūdzēts 26 gadus veca protestētāja nogalināšanā demonstrāciju laikā. Tiesa savu lēmumu pamatoja ar upura tuvinieku bažām par tiesas neobjektivitāti. Gaidāms, ka tagad lieta tiks nodota iztiesāšanai augstākā tiesu instancē.

Erdogana valdība izpelnījusies asu kritiku par miermīlīgo demonstrāciju apspiešanu.

Pagājušajā mēnesī Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks brīdināja, ka Turcijas policijas izturēšanās pret nevardarbīgajiem demonstrantiem jūnijā notikušo protestu laikā var atstāt "stindzinošu ietekmi" uz pilsoniskajām brīvībām kopumā.

Komisārs pauda lielu satraukumu par to, ka tiesiskā vajāšana, sodanaudas un profesionālie ierobežojumi tiek vērsti pret ārstiem, juristiem, akadēmisko aprindu pārstāvjiem, studentiem, arodbiedrību aktīvistiem un žurnālistiem, kas piedalījušies miermīlīgajās demonstrācijās.

Nākamā gada martā Turcijā gaidāmas pašvaldību vēlēšanas, kas būs pārbaudījums Erdogana Taisnīguma un attīstības partijai (AKP), kura uzvarējusi trīs pēdējās parlamenta vēlēšanās pēc kārtas un 2011.gadā ieguva gandrīz pusi no visām nodotajām balsīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits