Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Turcija piespiedusi nolaisties savā teritorijā Sīrijas pasažieru lidmašīnu ar aizdomīgu kravu

Pastāvot aizdomām par ieroču pārvadāšanu, Turcijas iznīcinātāji trešdien piespieduši nolaisties Ankarā Sīrijas pasažieru lidmašīnu, kurā atradusies "nevēlama krava", kas konfiscēta.

Kā liecina neoficiāla informācija, lidmašīnā atrastas militārās komunikācijas ierīces. Tās tikušas konfiscētas, un lidmašīnai pēc vairākām stundām ļauts turpināt ceļu. Saskaņā ar citiem avotiem lidmašīnā atradušas raķešu daļas. Lidmašīna Airbus A-320, kurā saskaņā ar dažādiem avotiem atradās aptuveni 25 līdz 35 pasažieri, bija ceļā no Maskavas uz Damasku.

Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutoglu apliecināja, ka lidmašīnā atrasta "nevēlama krava", par kuru saskaņā ar civilās aviācijas nolikumu iepriekš bijis jāziņo. "Mēs esam apņēmības pilni kontrolēt ieroču piegādi režīmam, kas tik brutāli slaktē civiliedzīvotājus," valsts televīzijā skaidroja ministrs. "Ir nepieņemami, ka šādi pārvadājumi tiek veikti, izmantojot mūsu gaisa telpu." "Šodien mēs saņēmām informāciju, ka šī lidmašīna veda kravu, kas neatbilda civilās aviācijas noteikumiem," piebilda Davutoglu. Krava Turcijā tiks aizturēta līdz tālākai izmeklēšanai, paskaidroja Davutoglu.

Ziņu aģentūra Interfax vēsta, ka saskaņā ar vēl neapstiprinātu informāciju 17 no pasažieriem bijuši Krievijas pilsoņi, tostarp arī bērni. Kā atklāja Vnukovas lidostas pārstāve, "reizi nedēļā lidsabiedrība Syrian Airlines veic lidojumus no Maskavas uz Damasku". "Lidmašīna pacēlās normāli, nekādu incidentu nebija," viņa piebilda.

Pēc Airbus A-320 piespiedu nolaišanās Ankara brīdināja Turcijas aviokompānijas neizmantot Sīrijas gaisa telpu, lai izvairītos no iespējamajiem Damaskas atriebības aktiem. Brīdinājuma dēļ Turcijas lidmašīnas mainīja maršrutus, radot nelielus traucējumus gaisa satiksmē.

Šomēnes Irākā tika apturēta un pārmeklēta Irānas kravas lidmašīna, kas bija ceļā uz Sīriju, taču tai tika ļauts turpināt ceļu, jo netika atrasti aizliegti priekšmeti. Savukārt jūnijā Lielbritānija lika griezties atpakaļ Krievijas kuģim, uz kura atradās Sīrijai paredzēti triecienhelikopteri un raķetes.

Krievijas vēstniecība Ankarā jau sazinājusies ar Turcijas valdību, pieprasot sīkākus paskaidrojumus par lidmašīnas nosēdināšanu, ziņo Interfax. Davutoglu savukārt jau norādījis, ka notikušais Krievijas un Turcijas attiecības neietekmēs.

Taču Krievijas prezidents Vladimirs Putins nezināmu iemeslu dēļ pārcēlis šomēnes paredzēto braucienu uz Turciju. "Vizīte pārcelta, par datumiem vienosimies," pavēstīja Putina pārstāvis Dmitrijs Peskovs. "Vizīte notiks." Kā vēsta Krievijas un Turcijas mediji, Putina vizīte Turcijā bija plānota 15.oktobrī. Vaicāts, vai vizīte pārcelta Sīrijas konflikta dēļ, Putina pārstāvis atteicās atbildēt.

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrija ceturtdien pieprasīja Turcijas paskaidrojumus par Sīrijas lidmašīnas pārtveršanu, norādot, ka Ankara apdraudējusi lidmašīnas pasažieru dzīvību, piespiežot lidaparātu nosēsties Turcijā.

Jau vēstīts, ka Turcijas un Sīrijas attiecības pēdējā laikā ir strauji pasliktinājušās. Pagājušajā nedēļā vienā no Turcijas pierobežas ciematiem trāpīja no Sīrijas raidīti artilērijas šāviņi, nogalinot piecus Turcijas mierīgos iedzīvotājus. Reaģējot uz to, Turcijas parlaments ārkārtas sēdē pilnvaroja valdību nepieciešamības gadījumā veikt militāras operācijas Sīrijas teritorijā, un kopš tā laika Turcija uz jebkuru apšaudi no Sīrijas puses ir reaģējusi ar pretuguni. Trešdien Turcijas armijas štāba priekšnieks ģenerālis Nedždets Ezels brīdināja Sīriju par bargāku pretreakciju, ja apšaudes turpināsies.

Ceturtdien tapa zināms, ka Sīrija pārtraukusi iepirkt elektroenerģiju no Turcijas. "Sīrija pirms nedēļas pārtrauca elektroenerģijas iepirkšanu no Turcijas," apstiprināja Turcijas enerģētikas ministrs Taners Jildizs, piebilstot, ka Ankara ir gatava atjaunot elektroenerģijas piegādi Sīrijai, ja šāds lūgums tiks izteikts.

Tikmēr Turcijas enerģētikas kompānijas Aksa vadītāja vietnieks Jasars Arslans skaidroja, ka elektroenerģijas piegāde pārtraukta "Sīrijas elektroenerģijas sadales sistēmas bojājumu dēļ". Elektrības "tirdzniecība tiks atsāka, kad problēma būs atrisināta. Mēs esam gatavi nodrošināt viņus ar enerģiju, kad viņi to vēlēsies," uzsvēra Arslans. Pagājušajā mēnesī Sīrija atjaunoja līgumu ar kompāniju Aksa. Turcija līdz šim nodrošināja 20% no Sīrijai nepieciešamajām enerģijas piegādēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits