Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Turcija sāk sauszemes spēku ofensīvu Sīrijas ziemeļaustrumos

Turcija trešdien sākusi plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu, bet tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu, kas kļuvis iespējams pēc tam, kad apvidu pameta tur dislocētie ASV spēki.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans trešdien tviterī paziņoja par uzbrukuma sākumu, un drīz pēc tam Turcijas kara aviācija un artilērija sāka apšaudīt kurdu pozīcijas visā robežas garumā, liekot tūkstošiem civiliedzīvotāju bēgt no savām mājām.

Trešdien vēlu vakarā uzsākta sauszemes spēku operācija, pavēstīja Turcijas Aizsardzības ministrija.

Pirmajās Turcijas uzbrukuma stundās dzīvību zaudējuši 16 kurdu vadīto Sīrijas Demokrātisko spēku (SDF) karotāji, pavēstīja Lielbritānijā bāzētā Sīrijas kara monitoringa organizācija Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Gan SDF, gan SOHR ziņo par sīvām kaujām pie Tell el Abjadas.

Turcijas atbalstīto Sīrijas nemiernieku grupējumu pārstāvis ziņu aģentūrai AFP apliecināja, ka operācijas sauszemes fāze sākusies Tell el Abjadā, bet Turcijas mediji vēsta, ka Turcijas armijas specvienības un militārais transports iegājis vairākos punktos līdzās robežai.

ASV prezidenta Donalda Trampa negaidītais svētdienas lēmums izvest ASV karaspēku no Sīrijas ziemeļiem, kur tas līdz šim aizsargāja kurdus no Turcijas uzbrukuma, izsaucis plašu nosodījumu kā starptautiskajā sabiedrībā, tā pašā ASV, arī no Trampa sabiedroto puses, kas kritizējuši prezidentu, ka viņš nodod kurdus, kas Sīrijā ASV vadītajā operācijā pret džihādistu grupējumu Islāma valsts nesuši lielus upurus.

 

Top komentāri

konteksts
k
Jāņem vērā, ka Turcija līdzīgā veidā izturas pret Turcijas kurdiem jau desmitiem gadu, un visu šo laiku Rietumi ir centušies to nepamanīt. Rietumi ir nodevuši kurdus pēc 1.pasaules kara, solot neatkarīgu valsti, bet pēc tam atdodot kurdu zemi Turcijai. Rietumi nav ļāvuši izveidot neatkarīgu Kurdu valsti pēc Huseina gāšanas. Un tagad arī Rietumi nodod kurdus. Uzmanība tiek pievērsta tikai amerikāņu karavīru izvešanai, bet kur ir franču un vācu karavīri? Kāpēc viņi nepalīdz kurdiem?
Limbo
L
Sliktā ziņa, ka amerikāņi ir kurdus uzmetuši, nodevuši, pametuši turkiem saplosīšanai. No tā nāksies arī mums izdarīt secinājumus. Kurdi pēc būtības ir pelnījuši savu valsti, kā nekā vairāki desmiti miljonu liela tauta. Neko labu gan par viņiem nedomāju, jo armēņu genocdu palielam turki īstenoja ar kurdu algotņu rociņām. To vērts atcerēties. Tā kā šī ir runga ar diviem galiem. Var tikai nožēlot, ka Ataturka sekulārā balansā konstruētā valsts pārvēršas par kaut ko biedējošu. Diemžēl tas pats noticis ar Persiju, kas pirms atsaldeņu "revolūcijas" bija patīkami civilizēta vieta pasaulē. Diezin vai mēs kādreiz skaidri uzzināsim, kādās aizkulišu spēlītēs te iesaistījušies trumpisti, putinisti un erdoganieši, un kurš kuru nākamo uzmetīs, piekāsīs un piečakarēs. Perspektīvas ir diezgan biedējošas, jo ļoti reāls ir jauns reālo un imagināro bēgļu vilnis, lai parazitētu uz Eiropas valstu nodokļu maksātāju līdzekļiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits