Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Turcijas armijā izsludināts trauksmes stāvoklis, Izraēlā - daļēja mobilizācija

Rietumvalstīm arvien aktīvāk apsverot iespējamos militāros triecienus pret Sīriju, Turcija izsludinājusi trauksmes stāvokli bruņotajos spēkos, trešdien paziņojis ārlietu ministrs Ahmets Davutoglu.

"Mēs šobrīd esam lielākas gatavības stāvoklī (..). Turcija spers jebkurus nepieciešamos soļus savu stratēģisko interešu ietvaros," žurnālistiem sacīja Davutoglu. "Turcijas bruņotie spēki ir pilnvaroti spert jebkurus soļus pret jebkādu drošības apdraudējumu no Sīrijas vai kādas citas puses (..), un mēs dosim prettriecienu saskaņā ar karadarbības noteikumiem."

Davutoglu piebilda, ka Ankara ved intensīvas sarunas ar saviem sabiedrotajiem un tiekot izsvērtas "visas iespējas". Jau iepriekš Turcija bija paziņojusi, ka ir gatava iesaistīties starptautiskā koalīcijā pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, pat ja tam netiks dots ANO Drošības padomes mandāts.

Savukārt Izraēlas valdība trešdien izsludinājusi daļēju mobilizāciju, ziņo armijas radio. Iesauktie rezervisti tiks nosūtīti uz vienībām, kuras izvietotas valsts ziemeļdaļā, kas robežojas ar Libānu un Golānas augstienēm, kuras 1967.gada Sešu dienu kara laikā tika atņemtas Sīrijai.

Tomēr premjerministrs Benjamins Netanjahu pēc trešdien notikušajām debatēm par drošības situāciju nācis klajā ar paziņojumu, apliecinot izraēliešiem, ka "nav nepieciešams mainīt ikdienas paradumus". "Vienlaikus mēs esam gatavi visiem scenārijiem," piebilda premjers. "Izraēlas armija ir gatava aizsardzībai pret visiem draudiem un atbildēt stingri uz katru mēģinājumu darīt ļaunu Izraēlas pilsoņiem."

Netanjahu jau otrdien draudēja ar spēcīgu prettriecienu, ja Sīrija uzbruktu Izraēlai. "Mēs neesam daļa no pilsoņkara Sīrijā, taču, ja mēs manīsim jebkādus centienus nodarīt mums ļaunu, mēs reaģēsim un reaģēsim asi," solīja premjers.

Jau iepriekš tika paziņots, ka Izraēla piesardzības nolūkos aktivizējusi visas pretraķešu aizsardzības sistēmas. Armijas radio gan neizpauda raķešu pārtvērēju bateriju skaitu un atrašanās vietas. Izraēlas gaisa spēku aktivizēto sistēmu vidū ir Dzelzs kupols, Patriot raķetes un tāla darbības rādiusa raķetes Arrow II.

Jāatgādina, ka pēdējo dienu laikā arvien skaļāk izskan ASV un to sabiedroto draudi uzsākt militāru uzbrukumu Sīrijai. Rietumvalstu retorika kļuvusi asāka pēc 21.augusta notikumiem Damaskas pievārtē, kur atbilstoši nemiernieku versijai valdības karaspēka uzbrukumā pielietoti ķīmiskie ieroči. Sīrijas valdība šīs apsūdzības kategoriski noraida un ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz nemierniekus, kas šādi cenšas diskreditēt valdību.

Rietumvalstu uzbrukums Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem gaidāms tuvākajās dienās, paziņojuši vārdā neminēti informācijas avoti, kas Stambulā piedalījušies diplomātu un Sīrijas Nacionālās koalīcijas sanāksmē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits