Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Turcijas artilērijas apšaudē nogalināti seši Sīrijas kurdu kaujinieki

Spēcīgā Turcijas artilērijas apšaudē Sīrijā nogalināti seši ASV atbalstīto kurdu vienību kaujinieki, bet vairāki civilisti ievainoti, ceturtdien paziņoja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Turcijas artilērijas šāviņi trešdien vakarā trāpījuši kurdu kontrolētajā Afrīnas apkaimē. Arī Sīrijas kurdu ziņu aģentūra vēsta, ka apšaudē nogalināti seši cilvēki.

Afrīnas apvidus, kur vairums iedzīvotāju ir kurdi, atrodas kurdu Tautas aizsardzības vienību (YPG) kontrolē kopš 2012.gada, kad reģionu pameta valdības spēki.

Turcija vairākkārt apšaudījusi Afrīnas apvidu, tomēr kopš 24.augusta, kad Turcija Sīrijā uzsāka sauszemes operāciju pret kurdu vienībām un džihādistu grupējumu Islāma valsts, šī ir pirmā reize, kad pret šo reģionu vērsta Turcijas artilērijas uguns.

Kā skaidro Turcijas līderi, viens no galvenajiem mērķiem augustā sāktajai operācijai ir nepieļaut, ka Afrīnas apgabals apvienojas ar pārējo kurdu kontrolēto teritoriju Sīrijas ziemeļaustrumos, pierobežā izveidojot nepārtrauktu autonomu reģionu.

Kopš operācijas sākuma nogalināti 19 kurdu vienību un to sabiedroto karotāji, liecina SOHR aplēses.

Turcijas karaspēks un Ankaras sabiedrotie sīriešu kaujinieki šobrīd Sīrijā kontrolē pierobežas apvidu no Eifratas upes uz rietumiem līdz Afrīnas apgabalam.

Turcijas operācijas pret YPG izsaukušas Vašingtonas kritiku, kas mudina abas puses koncentrēties uz cīņu pret Islāma valsti.

Vašingtona kurdu kaujiniekus uzskata par visefektīvākajiem bruņotajiem spēkiem cīņā pret "Islāma valsti", nodrošinājusi kurdu vienībām bruņojumu un militāros konsultantus.

Turcija augusta beigās Sīrijas ziemeļos padzina Islāma valsti no robežpilsētas Džerābulusas un tad turpināja uzbrukumu kurdu spēkiem, kas kontrolē apvidus tālāk uz dienvidiem.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans solījis, ka Turcija Sīrijā ar "vienādu apņēmību" karos pret Islāma valsti un Sīrijas kurdu kaujiniekiem.

Rietumu presē izskanējuši pārmetumi, ka Turcijas Sīrijā uzsāktās operācijas mērķis patiesībā ir kurdi, nevis Islāma valsts džihādisti. Ankara iepriekš izpelnījusies apsūdzības, ka tā izturas pārlieku iecietīgi pret Islāma valsti vai pat to atbalsta.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 280 000 cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits