Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Turcijas ministrs: ES pati lūgsies, lai mēs tajā iestājamies

Turcijas ekonomikas ministrs Zafers Čaglajans paziņoja ziņu aģentūrai APA, ka ES jau 50 gadus attiecībā pret viņa valsti uzvedas liekulīgi, vēsta Vācijas laikraksts Die Presse. Ministrs norādīja, ka ES tāpat kā agrāk nevelta Turcijai pelnīto uzmanību, kaut arī tā, atšķirībā no vairākuma ES valstu, atbilst visiem Māstrihtas kritērijiem.

Viņaprāt, „pienāks diena, kad mūs lūgsies lai iestājamies ES”, bet Turcija „šīs dienas beigās” pati izlems, vai grib viņa to vēlas vai nē. Pēc Z. Čaglajana vāŗdiem, ņemot vērā šā brīža situāciju nav saprotams, vai tobrīd maz vispār pastāvēs ES un eiro.

Z. Čaglajans paziņoja, ka Turcija aizvadītajos desmit gados ir pazeminājusi valsts ārējo parādu no 73 līdz 39% no IKP. Krīze nesagādāja nopietnas nepatikšanas nevienai Turcijas bankai, bet pat ļāva samazināt valsts parādu SVF līdz 1,5 miljardiem ASV dolāru. Visbeidzot, turpināja Turcijas ekonomikas ministrs, valsts ekonomikas izaugsme 2011. gadā bija 8,5%, kamēr Eiropas Savienības ekonomika pieauga tikai par 1,5%. Pēc Z. Čaglajana aprēķiniem, ja Turcija atrastos ES sastāvā, tad Eiropas ekonomikas kopīgā izaugsme sasniegtuu 1,8%.

Vienlaikus Turcija plāno turpināt centienus panākt iestāšanos ES. „Mēs arī turpmāk kaitināsim eiropiešus. Ir cilvēki, kuri gribētu pārvērst ES par kristiešu klubu un atstāt Turciju ārpus  tā robežām. Mēs ar to nesamierināsimies,” paziņoja Z. Čaglajans.

Asiņainās kaujas ar kurdu nemierniekiem, kas šajās dienas ar jaunu spēku uzliesmoja Turcijas dienvidaustrumos, Z. Čaglajans nosauca par ārēju spēku izraisītu konfliktu. Pēc viņa domām, šos spēkus uztrauc Turcijas straujā attīstība. Ministrs piebilda, ka kurdu izcelsmes dēļ viņš pats ir labākais pierādījums tam, ka Turcija izturas pret kurdu tautības pilsoņiem tieši tāpat, kā pret visiem pārējiem: „Valsts nav traucējusi man kļūt ar ministru.”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits