Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Turcijas prezidents ES nosauc par nožēlojamu savienību, bet Kipru - par pusvalsti

Turcijas prezidents Abdullahs Gils ir nosodījis 2012.gada otrajā pusē gaidāmo Kipras prezidēšanu Eiropas Savienībā (ES), sakot, ka "pusvalsts" vadīs "nožēlojamu savienību", trešdien ziņoja Turcijas laikraksti.

Viņa izteikumos Turcijas žurnālistiem Lielbritānijas apmeklējuma laikā tika uzsvērta Turcijas neapmierinātība ar savas iestāšanās ES procesu, kurš ir apstājies Kipras sašķeltības, kā arī Francijas un Vācijas iebildumu dēļ.

Gils sacīja, ka jaunu sadaļu neatvēršana Turcijas iestāšanās sarunu procesā kaitē ES reputācijai un ka tā var pārciest vislielāko uzticības zudumu, kad 2012.gada jūlijā Kipra pārņems ES prezidentūru rotācijas kārtībā.

"Tagad šī pusvalsts, šī nepilnīgā valsts pārņems ES prezidentūru. Tā būs pusprezidentūra, vadot nožēlojamu savienību. Es tieši tā pateicu ES līderiem," sacīja Gils, kura teikto citēja laikraksts Aksam.   Turcija ir iepriekš paziņojusi, ka iesaldēs attiecības ar ES prezidentūru, kad to pārņems Kipra.

Kipra ir sadalīta grieķu un turku daļā kopš 1974.gada, kad pēc īslaicīga Grieķijas inspirēta apvērsuma Kiprā salas ziemeļos iebruka Turcijas karaspēks. Starptautiski atzītā Kipras grieķu valdība pārstāv Eiropas Savienībā visu Kipru, savukārt Ziemeļkipras Turku Republiku ir atzinusi tikai Turcija.

Kipras grieķi un turki principā piekrīt apvienot Kipru federālā valstī, tomēr starp abām pusēm ir dziļas domstarpības par to, kā kopīgi pārvaldīt šo valsti, par teritoriālām korekcijām starp Kipras grieķu un turku daļām un par pārvietoto iedzīvotāju pretenzijām uz zaudētajiem īpašumiem.

Gils šonedēļ Lielbritānijas vizītes laikā kritizēja eirozonas valstu valdības par to, ka tās nav pieņēmušas drosmīgus lēmumus, kas apturētu eirozonas parādu krīzes pieaugšanu līdz satraucošam līmenim. Viņš sacīja, ka bezatbildīgas valstis šīs krīzes centrā riskē sagraut ES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits