Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Sēnes: Ja jūs bildēsiet, mēs augsim!

Sākas septītais fotokonkurss Dienas sēne.

Latvietis var! – šādam acīmredzot būtu jābūt šāgada, proti, septītā Dienas un Latvijas valsts mežu rīkotā sēņu fotokonkursa Dienas sēne lozungam. Jo šajā vasarā, kad stāsti par to, ka Latvijā cilvēki vasarās esot peldējušies, līdz pat jūlija vidum izklausījās kā no senām hronikām ņemti, prognozēt tādu laika apstākļu elementu kā sēņu uzvedību neņemas pat lielākie speciālisti. Pat Latvijas Dabas muzeja mikoloģe Inita Dāniele! Vaicāta par sēņu augšanas prognozēm, viņa iesaka tikai cerēt, gluži tāpat, kā cer Dabas muzejs, šogad ap septembra vidu plānojot tradicionālo sēņu izstādi, vienu no muzeja populārākajiem pasākumiem, uz kuru, piemēram, pagājušā gadsimta 60. – 80. gados rinda uz ielas stāvēja gandrīz līdz Rīgas cirkam. Taču pagaidām sēņu mežos vēl tikpat kā neesot, Dāniele apstiprina daudzu citu sēņu entuziastu novērojumus, pamatojot tos ar dzelžainu faktu – uz muzeju pašlaik tikpat kā neviens nenākot konsultēties par sēnēm, nenes nepazīstamu sēni, lai noskaidrotu, kas tā ir. Tiklīdz sēnes sāk augt, tā šādi interesenti muzejā sarodas, zina teikt mūsu galvenā mikoloģe. Un piebilst, ka ar sēnēm ir tāpat kā ar bitēm, jo it kā laika apstākļi nemaz tik nepiemēroti to augšanai pašlaik neesot.

Varbūt sēnes ir tik smalki organismi, ka spēj nojaust – pēc kāda laika apstākļi to augšanai būs vēl labāki?

Šogad dabā ir tāpat kā politikā – uz prognozēm nevar paļauties un arī paša pieredze neko daudz nedod. Piemēram, ja esi šovasar dzīvojies pa Rīgu, kur lija katru dienu, būsi stipri izbrīnīts, pirmajās bezlietus vasarīgajās dienās iegājis kādā piejūras mežā un konstatējis, ka tas ir stipri sauss. Ne tikai konsultēties gribētāju trūkums Dabas muzejā, arī sēņu trūkums ceļmalas tirdziņos (atskaitot šur tur gailenes) ir pietiekami daiļrunīgs apliecinājums tam, ka sēņu šobrīd nav. Tāpēc dedzīgākie sēņošanas fani jau gatavi iesniegt likumprojektu, ka šādā laikā pilna sēņu groza un, nedod, Dievs, baraviku klājiena fotogrāfijas publicēšana sociālajos tīklos uzskatāma par feiko ziņu un arī par naida runai līdzīgu necieņu pret līdzcilvēku svētākajām jūtām, – jo kā tu vari zināt, vai tas vienīgais, kurš izliek šādu baraviku klājienu, kamēr citiem pat sažuvusi gailenīte nav trāpījusies ceļā, nav bezkaunīgs viltvārdis, kurš operē ar vecām fotogrāfijām, lai sāpinātu sēņotāja sirdi? Tādus tikai dzēst no feisbukdraugiem laukā, ja viņi nevar mūs aizvest aiz rokas līdz tai vietai, kur it kā griezuši šīs sēnes, un pierādīt, ka tur tiešām ir griezuma pēdas sūnās!

Diena un Latvijas valsts meži tomēr ir nolēmuši uz šo lietu skatīties no pozitīvās puses. Mēs zinām, ka sēņošana latvietim ir goda lieta, tāpēc viņš ne tikai nepērk sēnes, bet arī nemūžam neies uzdot vecas sēņošanas fotogrāfijas par šajā sezonā tapušām. Zinām arī, ka pat tādā gadā, kas tiek uzskatīts par pilnīgu bezsēņu gadu, viņš nepadosies un meklēs savu sēni, kamēr vien mežā neizveidosies stabila sniega sega. Latvietis var! Tāpēc, paļaujoties uz mūsu sēņotājiem un cerot uz sēņu sprādzienu vasaras beigās vai rudenī, Diena un Latvijas valsts meži izsludina septīto fotokonkursu Dienas sēne! Konkurss, proti, fotogrāfiju iesūtīšana sākas 28. jūlijā un turpinās līdz pat 20. oktobrim.

 

Par konkursu

Uzņemtās fotogrāfijas un stāstus aicinām pievienot projekta īpašajā vietnē www.diena.lv/sene, sūtīt elektroniski uz e-pastu [email protected] vai sūtīt pa pastu ar norādi "Konkursam Dienas sēne", Andrejostas iela 23, Rīga, LV-1045.

Galvenā balva – laikraksta Diena pilnā komplekta pusgada abonements (laikraksts Diena kopā ar kultūras un izklaides izdevumu KDi, pielikumu TV Diena, žurnālu SestDiena, kā arī tematiskajiem pielikumiem).

Iknedēļas fotokonkursa balva – īpašs Lielās sēņu pannas koka paliktnis no a/s Latvijas valsts meži.

Šogad konkursā tiks noteikta arī skaistākā sēnes fotogrāfija un interesantākais atradums. Simpātiju balvas šajās divās kategorijās piešķirs laikraksta Diena redakcija: skaistākās sēnes fotogrāfijas autors balvā saņems laikraksta Diena + KDi 3 mēnešu abonementu, savukārt interesantākā atraduma autors balvā saņems laikraksta Diena + žurnāla SestDiena 3 mēnešu abonementu.

Par saviem sēņošanas paradumiem aicinām arī informēt sociālo tīklu vidē, ievietojot foto sociālajos tīklos kopā ar tēmturiem #dienassene un #mammadaba. Konkursa noslēgumā atraktīvākā sociālo tīklu attēla īpašniekam tiks piešķirta konkursa organizatoru simpātiju balva – īpaši sēņotāja gumijas zābaki!

Šogad konkursa rīkotāji no lasītājiem gaidīs arī foto ar tiem sēņošanas aksesuāriem, ar kādiem viņi dodas mežā: kas mugurā, kādi darbarīki (grozi, naži, lāču atbaidāmās maskas u. tml.). Meklēsim stilīgāko/spilgtāko/pārsteidzošāko sēņotāju un aksesuārus. Redakcijas simpātijas foto autors saņems pārsteiguma balvu!

 

 


https://www.diena.lv/sene

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas