Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valsts prezidenta rezidencē apbalvotas jaukākās bērnu sirdsmāsiņas

Ikdienā bērnu medicīnas māsas savās darbavietās ir steidzīgas, rosīgas, norūpējušās un atbildības nastu plecos, taču vakar svinīgajā pieņemšanā pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa un viņa kundzes, akcijas Meklējam sirdsmāsiņu patroneses Daces Seisumas, vissirsnīgākās, labākās un mīļākās māsiņas, par kurās balsojuši mazie pacienti un viņu vecāki, ieradās samulsušas, saposušās un arī ļoti smaidīgas.

«Esam pārsteigtas, gandarītas un ļoti, ļoti priecīgas,» gandrīz vienā balsī teica Liepājas reģionālās slimnīcas māsiņas Oksana Aleksejeva un Līga Olbačevska, par kurām akcijā Meklējam sirdsmāsiņu bija balsots visvairāk. Lepns ne tikai par savas slimnīcas personāla novērtējumu, bet par visām māsiņām, kuras nosauktas akcijā, bija Liepājas slimnīcas galvenais ārsts Edvīns Striks: «Es apbrīnoju māsu spēju atstāt savas problēmas un rūpes ārpusē un slimnīcā domāt tikai un vienīgi par pacientiem, viņu vecākiem un ārstiem.»

«Paldies» svars un nozīme

Akcijas Meklējam sirdsmāsiņu iniciators un galvenais atbalstītājs ar naudas balvu (500 latiem jeb 711,44 eiro pēc nodokļu nomaksas) jau ceturto reizi bija Rietumu bankas labdarības fonds (RBLF). Laikraksts Diena publicēja stāstus par māsu interesanto un nesavtīgo darbu. Šogad pirmo reizi akcijā Meklējam sirdsmāsiņu iesaistījās arī uzņēmums Rimi Latvia, kas aicināja balsot par bērnu māsiņām. Rimi dāvanu karšu izlozes rezultāti tiks paziņoti 14. janvārī.

Akcija kopš pašiem pirmsākumiem ir devusi labumu visiem – gan ceļot medicīnas māsas profesijas prestižu, gan arī iemācot pateikt paldies. Trijos mēnešos par bērnu māsām saņemts vairāk nekā 7500 balsojumu. Laureātes tika noteiktas, apkopojot anketas un elektronisko balsojumu portālā Diena.lv. Bet, kā uzsvēra laikraksta Diena galvenais redaktors Gatis Madžiņš, «sirdsmāsiņas titulu varētu piešķirt katrai bērnu māsiņai, kurai pateikts kaut viens sirsnīgs paldies, jo kādam viņa ir iekritusi sirdī ar iejūtību un laipnu palīdzību».

«Māsiņu darbs kādreiz var šķist neredzams un nenozīmīgs, bet tomēr neaizmirsīsim, ka māsiņa ir tā, kas visu laiku atrodas līdzās bērnam, kad viņš ir nonācis slimnīcā, un māsiņa ir tā, kas bērnam sniedz nepieciešamo atbalstu un palīdzību, kad vecāku nav blakus. Tas ir nenovērtējams darbs – mīlēt un rūpēties ne tikai par saviem bērniem, bet ik dienas ar iejūtību un sirsnību izturēties pret daudziem maziem pacientiem un viņu vecākiem,» akcijas svinīgajā noslēgumā uzsvēra RBLF valdes priekšsēdētāja Inga Šīna. Savukārt Rietumu bankas padomes priekšsēdētāja vietnieks, RBLF padomes priekšsēdētājs Arkādijs Suharenko, neslēpjot emocijas, atcerējās laiku, kad bērnībā bija gadījies nokļūt slimnīcā un labais vārds arī toreiz ārstējis ne mazāk kā medikamenti un potes. «Šī profesija ir unikāla, jo dod labumu daudziem. Esam gandarīti, ka akcija nes augļus – tiek pievērsta sabiedrības uzmanība medmāsu nesavtīgajam darbam. Pēc Zolitūdes traģēdijas esam nolēmuši atbalstīt ugunsdzēsējus un glābējus, jo par viņu grūto darbu maz tiek runāts,» teica A. Suharenko.

Plaša profila profesija

«Svarīgi, ka mūsu darbam tiek pievērsta uzmanība,» pēc sarunas ar prezidentu Andri Bērziņu sacīja Kuldīgas slimnīcas māsiņas Anžela Vārna un Inguna Valtere. Uzskaitot rakstura īpašības, kurām būtu jāpiemīt ideālai medicīnas māsai, viņas jo īpaši uzsvēra spēju saprasties ne tikai ar mazajiem pacientiem, bet arī ar viņu vecākiem un ārstiem. «Mēs esam arī tilts, zibensnovedējs,» teica A. Vārna. Viņas dežūra iekritusi tieši pirmajā jaunā gada dienā un «paldies Dievam, bija mierīga, bet tagad gan – pieci pacienti pa dienu ir». Par saņemtās prēmijas tērēšanu vēl neviena no māsiņām neesot domājusi, lai gan dažas atzina, ka gribētu naudas balvu ieguldīt savas veselības uzlabošanā. «Nav jau viegla šī profesija. Stress, negulētas naktis,» sacīja Džuljeta Grava no Alūksnes slimnīcas. Bet Laima Dārziņa no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ķirurģijas un traumatoloģijas nodaļas, kura par māsu strādā 38 gadus, apgalvoja, ka svarīgākais ir dzirdēt pozitīvu darba novērtējumu.

Par medicīnas māsu daudzpusību apbrīnu izteica akcijas Meklējam sirdsmāsiņu patronese Dace Seisuma, kura ir gan mediķe, gan arī vienkārši mamma. Viņa, uzrunājot māsiņas, sacīja: «Bērnu māsiņas ir īpašas. Vienmēr esmu apbrīnojusi viņu spēju veikt manipulācijas mazajiem pacientiem, kuri bieži ir raudoši, un reizē mierināt viņu satrauktos vecākus. Arī mani. Apliecinu visdziļāko cieņu visām māsām, kas veic savu darbu ar lielu atbildību un pēc labākās sirdsapziņas.»

Šīgada sirdsmāsiņu akcijas laureātes

Saskaņā ar akcijas nolikumu par sirdsmāsiņu varēja kļūt – ne tikai saņemot visvairāk balsu, bet arī ievērojot reģionālo principu: Sirdsmāsiņas nosaukumu iegūst četras populārākās bērnu māsiņas slimnīcās no katra Latvijas reģiona – Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales, un 14 māsiņas – no Rīgas slimnīcām un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas.

Sirdsmāsiņas titulu šogad ieguvuva: Kurzemē - Oksana Aleksejeva un Līga Olbačevska no Liepājas Reģionālās slimnīcas, Inguna Valtere un Anžela Vārna no Kuldīgas slimnīcas; Latgalē - Rita Milakne un Lilita Tutiņa no Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības, Ināra Vansoviča un Gaļina Tuzika no Daugavpils reģionālās slimnīcas; Rīgā – Ilze Posohina un Teresa Sevruka no Rīgas Dzemdību nama, Marika Šestaka, Laima Dārziņa, Olga Damane, Marina Klimoviča, Olga Maskale, Velta Petruņko, Sanita Savicka, Mārīte Lukēvica, Iveta Germane, Gaļina Jasinska, Daiga Rubene un Edīte Enne no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas; Vidzemē - Inese Bērziņa no Vidzemes slimnīcas, Valentīna Gūtmane no Ogres rajona slimnīcas, Lidija Urmane no Jūrmalas slimnīcas un Džuljeta Grava no Alūksnes slimnīcas; Zemgalē - Antra Kodore un Anda Barkāne no Jēkabpils reģionālā slimnīcas, Sandra Auzenberga un Rita Glušņova no Jelgavas pilsētas slimnīcas.

Akcijā piedalījās 860 bērnu māsiņas no 22 Latvijas slimnīcām: Alūksnes slimnīcas, Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības, Bauskas slimnīcas, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS), Cēsu klīnikas, Daugavpils reģionālās slimnīcas, Dobeles un apkārtnes slimnīcas, Jelgavas pilsētas slimnīcas, Jēkabpils rajona centrālās slimnīcas, Jūrmalas slimnīcas, Kuldīgas slimnīcas, Liepājas reģionālās slimnīcas, Madonas slimnīcas, Nacionālā rehabilitācijas centra «Vaivari», Ogres rajona slimnīcas, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas, Rēzeknes slimnīcas, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu dzirdes centra nodaļas, Rīgas Dzemdību nama, Tukuma slimnīcas, Vidzemes slimnīcas un Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīcas.

Iepriekš akcija «Meklējam sirdsmāsiņu» norisinājās 2008. un 2009. gadā, kad tika noskaidrotas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas un pēc tam - Latvijas reģionālo slimnīcu sirsnīgākās bērnu māsas. Savukārt 2012. gadā tika apbalvotas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas sirdsmāsiņas.

Par akcijas jaunumiem var uzzināt, sekojot sociālo tīklu kontiem http://www.draugiem.lv/sirdsmasina/https://twitter.com/sirdsmasinahttps://www.facebook.com/sirdsmasina

В рабочие будни детские медсестры спешат, хлопочут, у них полно забот и велик груз ответственности. Но вчера самые ласковые, самые добрые и сердечные сестрички, за которых проголосовали маленькие пациенты и их родители, пришли на торжественный прием у президента Латвии Андриса Берзиньша и его супруги, патронессы акции «Meklējam sirdsmāsiņu» Даце Сейсумы, немного смущенными, принаряженными и очень охотно улыбались.

«Мы удивлены, очень довольны и очень-очень рады», – почти в один голос уверяли сестрички Лиепайской региональной больницы Оксана Алексеева и Лига Олбачевска, за которых во время акции было отдано больше всего голосов. Главврач Лиепайской больницы Эдвинс Стрикс был горд не только за высокую оценку персонала своей больницы, на за всех детских медсестер, чьи имена отмечены во время акции: «Я восхищаюсь способностью медсестер оставить свои проблемы и заботы за дверью и в больнице думать только и единственно о пациентах, их родителях и врачах».

Весомое и важное «Спасибо»

Инициатором и главной поддержкой акции «Meklējam sirdsmāsiņu» с денежной премией (500 латов или 711,44 евро после уплаты налогов) уже в четвертый раз стал Благотворительный фонд Rietumu banka (RBLF). Газета Diena публиковала истории об интересной и самоотверженной работе детских медсестер. В этом году впервые к акции «Meklējam sirdsmāsiņu» с призывом активнее голосовать за медсестричек подключилось и предприятие Rimi Latvia. Результаты розыгрыша подарочных карт от Rimi будут объявлены 14 января.

Акция с самых своих истоков принесла немало добра – и тем, что повышает престиж сестринской профессии, и тем, что учит высказывать слова благодарности. За три месяца за детских медсестер было отдано более 7500 голосов. Лауреаты были определены подсчетом анкет в больницах и на портале Diena.lv. Но все же, как подчеркивает главный редактор газеты Diena Гатис Мадзиньш, «титулом «sirdsmāsiņa» можно наградить каждую медсестру, которой было сказано хоть одно «спасибо» от всего сердца, ведь это значит, что кому-то она запала в душу своей чуткостью и доброй помощью».

«Сестринская работа когда-то казалась невидной и неважной, но не будем забывать, что именно медсестра все время находится рядом с вашим ребенком, когда он попадает в больницу, и именно медсестра оказывает ребенку необходимую помощь и поддержку, когда нет рядом родителей. Это неоценимый труд – любить и заботиться не только о своих детях, но изо дня в день с чуткостью и теплом относиться ко многим маленьким пациентам и их родителям», – подчеркнула на торжественном завершении акции председатель правления RBLF Инга Шина.

Заместитель председателя совета Rietumu banka, председатель совета RBLF Аркадий Сухаренко, не скрывая своих чувств, припомнил то время, когда в детстве ему случилось попасть в больницу, и доброе слово исцеляло тогда не хуже, чем лекарства и уколы. «Эта профессия уникальная, потому что она приносит добро многим. Мы рады, что акция приносит свои плоды – мы обратили внимание общества на бескорыстный труд медицинских сестер. После трагедии в Золитуде мы решили поддержать пожарных и спасателей, ведь об их тяжелой работе говорят мало», – сказал Аркадий Сухаренко.

Профессия широкого профиля

«Важно, что на нашу работу обратили внимание», – после беседы с президентом Андрисом Берзиньшем сказали медсестрички Кулдигской больницы Анжела Варна и Ингуна Валтере. Перечисляя свойства характера, которыми должна обладать идеальная медицинская сестра, они особо подчеркивали способность найти общий язык не только с маленькими пациентами, но и с их родителями и с врачами. «Мы как мост, как громоотвод», – сказала А.Варна. Ей выпало дежурить как раз в первый день нового года и «Слава Богу, день был спокойный, зато сейчас – пять пациентов в день». О том, как потратить полученную премию, ни одна из медсестричек еще не думала, хотя некоторые признавались, что хотели бы вложить премию в улучшение собственного здоровья. «Это нелегкая профессия. Стресс, бессонные ночи», – сказала Джульета Грава из Алуксненской больницы. А вот Лайма Дарзиня из Отделения хирургии и травматологи Детской клинической больницы, которая работает медсестрой 38 лет, утверждает, что самое главное – слышать позитивную оценку своего труда.

Восхищение многогранностью медицинских сестер высказала патронесса акции «Meklējam sirdsmāsiņu» Даце Сейсума. Она сама – и медик, и просто мама. Обращаясь к медсестрам, она сказала: «Детские медсестрички – особенные. Я всегда восхищалась их умением делать манипуляции маленьким пациентам, часто – плачущим, и одновременно успокаивать их родителей. В том числе и меня. Выражаю самое глубокое уважением всем медсестрам, которые делают свою работу с большой ответственностью, на совесть»,

Лауреаты акции этого года

Как гласит положение об акции, получить титул «sirdsmāsiņa» можно было не только набрав больше всего голосов, но и с соблюдением принципа региональности: по четыре самых популярных детских медсестры больниц каждого из регионов Латвии – Курземе, Латгалии, Видземе и Земгале, и 14 сестричек – из рижских больниц и Детской клинической университетской больницы.

Титулом «Sirdsmāsiņa» в этом году награждены: в Курземе – Оксана Алексеева и Лига Олбачевска из Лиепайской региональной больницы, Ингуна Валтере и Анжела Варна из Кулдигской больницы, в Латгалии – Рита Милакне и Лилита Тутиня из Объединения больниц Балви и Гулбене, Инара Вансовича и Галина Тузик из Даугавпилсской региональной больницы. В Риге – Илзе Посохина и Тереса Севрука из Рижского роддома, Марика Шестака, Лайма Дарзиня, Олга Дамане, Марина Климович, Олга Маскале, Велта Петрунько, Санита Савицка, Марите Лукевица, Ивета Германе, Галина Ясинская, Дайга Рубене, и Эдите Энне из Детской клинической университетской больницы. В Видземе: Инесе Берзиня из Видземской больницы, Валентина Гутмане из Районной больницы Огре, Лидия Урмане из Юрмальской больницы и Джульета Грава из Алуксненской больницы. В Земгале – Антра Кодоре и Анда Баркане из Екабпилсской региональной больницы, Сандра Аузенберга и Рита Глушнёва из Елгавской городской больницы.

В акции участвовали 860 детских медсестер из 22 латвийских больниц: Алуксненская больница, Объединение больниц Балви и Гулбене, Больница Бауски, Детская клиническая университетская больница (BKUS), Цесисская клиника, Даугавпилсская региональная больница, Больница Добеле и окрестностей, Елгавская городская больница, Центральная больница Екабпилсского района, Юрмальская больница, Кулдигская больница, Лиепайская региональная больница, Мадонская больница, Национальный реабилитационный центр «Вайвари», Районная больница Огре, Клиническая университетская больница им.П.Страдиня, Резекненская больница, Детское отделение Центра слуха Восточной клинической университетской больницы, Рижский родильный дом, Тукумсская больница, Видземская больница и Северокурземская региональная больница.

Ранее акции «Meklējam sirdsmāsiņu» проходили в 2008-м и 2009-м годах, и были названы самые чуткие детские медсестры Детской клинической университетской больницы, а затем – и самые добрые детские медсестры региональных больниц Латвии. В 2012 году награды вручались «милым медсестричкам» Детской клинической университетской больницы.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?