Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

12. klašu skolēni cenšas saprast tālākās izglītības scenārijus

«Domāju, studēšu RTU. Bet izstādē Skola vēl paskatīšos iespējas. Varbūt beigās izvēlēšos citu skolu,» līdzīgi daudziem 12. klases skolēniem spriež arī Kaspars Fišers, kurš šogad beigs Jūrmalas Valsts ģimnāziju. Viņam patīk fizika un matemātika, tāpēc tālāko izglītību viņš saista ar inženieriju, tomēr par konkrētu studiju virzienu vēl taustās. Uz ārzemju skolām Kaspars īsti neskatās, jo negrib doties prom no ģimenes un uzskata, ka labu izglītību var iegūt arī Latvijā. Studijās viņš cer uz budžeta vietu. Ja nepaveiksies, tad gan būs jāmaksā no vecāku maka vai jāņem studiju kredīts.

Bez lielām izmaiņām

Kā stāsta Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), uzņemšana augstskolās un koledžās šīgada 12. klases beidzējiem sāksies no 8. jūlija, un sagaidāms, ka reflektantu būs apmēram tikpat daudz, cik pērn, kad uzņēma 33 318 studentu. Visvairāk budžeta studiju vietu šogad ir inženierzinātnēs un tehnoloģijās, topošo ārstu un pedagogu izglītībā, humanitārajās zinātnēs, datorikā. Tiesa, veiktas arī izmaiņas, kas skārušas 1417 budžeta vietas 142 studiju programmās - lielāks finansējums piešķirts augstāk kvalificētām un dārgākām studijām, t. i., maģistra un doktora programmām, sevišķi Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā, Liepājas Universitātē un Daugavpils Universitātē.

Studiju maksa, visdrīzāk, īpaši nemainīsies, prognozē gan IZM, gan Indra Garā, nacionālās izglītības datubāzes www.niid.lv e-konsultante Valsts izglītības attīstības aģentūrā. «Augstskolas studiju maksu publisko tikai aprīlī un maijā, taču pēdējos gados tā, ja tiek mainīta, tad ļoti uzmanīgi un mēreni,» I. Garā saka. Arī ar jaunajām studiju programmām iepazīties varēs vēlāk pavasarī. Savukārt briestošās izmaiņas augstskolu un programmu akreditēšanā šīgada reflektantus, visticamāk, neskars, jo par to vēl ir daudz neskaidrību. Kā norāda IZM, nekas nemainās arī saistībā ar studentu kredītiem, tikai agrāk valsts galvojuma saņemšana aizņēma 3-4 nedēļas, nu tā rit ātrāk - 1-1,5 nedēļu.

Ieteikums - visu izpētīt!

Pirms izlemšanas, kur studēt, rūpīgi jāiepazīstas ar augstskolu piedāvājumu attiecīgajā jomā - tajā skaitā jāizpēta studiju programmu saturs un specifika, pasniedzēju kontingents, materiālais nodrošinājums, iesaka Izglītības kvalitātes valsts dienestā (www.ikvd.gov.lv), kur var griezties pēc padoma problēmu gadījumā. Tāpat jāiedziļinās uzņemšanas noteikumos un kārtībā, jāpievērš uzmanība starptautiskās mobilitātes iespējām, kā arī studējošo tiesībām un studiju brīvībai, ko garantē Augstskolu likums.

I. Garā uzsver, ka uzņemšanas noteikumi jāizpēta līdz detaļām, jo katrai augstskolai un studiju programmai tie atšķiras. Lielākā nozīme ir centralizēto eksāmenu (CE) rezultātiem, tomēr ir augstskolas, kur, piemēram, reflektanta sniegums tiek vērtēts pēc noteiktas formulas. CE vērtējumos šogad būs nevis vairs burti, bet gan izpildītie procenti, CE angļu valodā notiks jau martā, arī to vērtēs pa jaunam, un eksāmenu izvēli varēs mainīt līdz pat brīdim, kad līdz CE būs palikušas sešas nedēļas. I. Garā iesaka - www.visc.gov.lv izpētot iepriekšējo gadu CE un vērtēšanas kritērijus, eksāmenus var nokārtot labāk.

«Jaunieši gan nereti meklē veidus, kā ātrāk un ērtāk tikt laukā no vidusskolas, izvairoties no CE, bet nepadomā, kā pēc tam tiks iekšā augstskolā,» I. Garā teic. Viņa arī atgādina, ka studēt gribētājam jāizpēta atšķirības starp akadēmiskajām un profesionālajām programmām, to saturs un mērķis, iegūstamais rezultāts, un jāsaprot, ko no tā visa viņš īsti vēlas. Tad arī izpaliks vilšanās vai nespēja mācības «pavilkt», kā dēļ daudzi pēc 1. kursa no studijām atbirst. Savukārt tiem, kas nezina, vai un ko grib studēt, vērts apsvērt profesionālo izglītību, kas ir bez maksas un īsā laikā ļauj iegūt profesiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi