Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Ēnu dienas konkurss: Ēnu diena - iespēju diena!

Vēlos citēt Solvitu Āboltiņu: "Lai ir lieli sapņi un vēlmes, kurus pietiek spēka un vēlmes realizēt. Visi kopā mēs varam izdarīt jebko! Lai veicas un izdodas!"
15. februāris - diena, kad zinātkārākie Latvijas jaunieši ļāvās izaicinājumam būt par kāda cilvēka ēnu. Šī diena ne tikai man, bet vēl vairākiem simtiem Latvijas jauniešu bija īpaša. Tā bija īpaša ne tikai mums, bet arī pašiem ēnu devējiem. Ne kurš katrs var uzņemt jauniešus ar smaidu un lieliskām emocijām, padarot dienu tik īpašu, lai dienas beigās viss ko vien "ēna" varētu pateikt ir: "Jā, šī profesija ir mana! Un es savu nākotni vēlos ar to saistīt!"

Savu 15. februāra rītu iesāku ar pozitivām emocijām un neskatoties uz to, ka ārā bija samērā auksts, apbruņojusies ar kafiju, smaidu un daudz jautājumiem devos uz Latvijas Republikas Saeimu, kur biju viena no četrām Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas ēnām. Godīgi sakot, tas bija liels pagodinājums saņemt ziņu, ka esmu izraudzīta par ēnu vienai no ietekmīgākajām personām Latvijā. Ēnot Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu šogad vēlējās 50 jaunieši, no kuriem izvēlēti četri ar spēcīgāko motivāciju un interesi par Saeimas priekšsēdētājas darbu.

10:00 pie Saeimas nama mūs sagaidīja Saeimas priekšsēdētājas padomniece politiski-juridiskajos jautājumos Laura Ošleja. Viņa mūs pavadīja uz Saeimas priekšsēdētājas kabinetu, bet ieejot kabinētā biju nedaudz vīlusies, jo pati Saeimas priekšsēdētāja tur nebija. Izrādās, ka Solvita Āboltiņa tikai 15. februārā rītā ielidoja Latvijā no oficiālas vizītes Gruzijā. Ilgi nenācās gaidīt un Saeimas priekšsēdētāja ieradās savā kabinetā. Tālāk sekoja iepazīšanās ar Āboltiņas kundzi un pēc viņas sirsnīguma un smaida sejā jutu, ka diena būs izdevusies. Tās pozitīvās emocijas, ko sniedza Āboltiņas kundze, ir neaprakstāmas. 

No 10:30 līdz 11:30 ilga Juridiskās komisijas sēde, kur lieliski bija vērojams, kāds ir komisijas darbs un, ka deputāti arī ir tādi paši cilvēki kā mēs. Viņu darbā valda gan strīdi, gan smiekli. Šī Saeimas Juridiskās komisija sēde bija tam lielisks piemērs un pretēji valdošajam priekšskatam sabiedrībā, ka Saeima "neko nedara", varu apgalvot - dara, dara un vēl reiz dara! Caur viedokļiem, sarunām un ekspertu viedokļu uzklausīšanu tiek rasti efektīvi risinājumi problēmām. 

Pēc Saeimas Juridiskās komisijas devāmies uz izstādes "Latvijas Republikas Satversmei - 90" atklāšanu, kuru atklāja Saeima priekšsēdētā Solvita Āboltiņa, kas ar saviem ievadvārdiem lika aizdomāties jebkuram izstādes apmeklētājam. Pēc izstādes atklāšanas devāmies uz Saeimas priekšsēdētājas kabinetu kur neformālā gaisotnē malkojām kafiju un mielojāmies ar gardām uzkodām. Šīs kafijas pauzes laikā diskutējām par dažādām politiskām tēmām, uzdevām mums interesējošus jautājumus, uz kuriem ar lielāko prieku tika atbildēts. 

Tālāk sekoja viena no, manuprāt, labākajām aktivitātēm dienas laikā - tikšanās ar Austrijas vēstnieku Latvijā Štefenu Pēringeru (Stefan Pehringer), kas norisinājās Saeimas Baltajā zālē. Šīs sarunas laikā tika akcentēta sadarbības nozīme starp nelielajām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kā arī Latvijas un Austrijas kontaktu veidošanu ekonomikas un kultūras jomā. Liels bija prieks, ka Austrijas vēstnieks bija ļoti pozitīvs, smaidīgs un atzina, ka Ēnu diena ir lieliska iespēja jauniešiem iepazīties ar parlamenta darbu un sekmē uzticēšanos un izpratnes veidošanos par politikas procesu. Vai zinājāt, ka Austrijas vēstnieks ir Dinamo Rīga spēļu apmeklētājs? Es to nezināju, bet tagad to zinu...

Dienas laikā devāmies arī uz Ēnu dienas officiālo noslēguma preses konferenci, "Swedbank" telpās. Tā bija lieliska iespēja noskaidrot citu jauniešu viedokli par Ēnu dienu, bet vēl lieliskāk bija iespējams vērtot Rīgu no 25. stāva. Skats ir neaprakstāms un ja vien ir iespēja, iesaku to pavērot. Tajā mirklī kad tu stāvi pie loga rodas sajūta, ka uz pasaules esi vien tu pats un Rīgas torņi, brīnumjaukā aina, kas pavērās no "Swedbank" ēkas, paliks man atmiņā ilgu laiku. 

Pēc preses konferences devāmies atpakaļ uz Saeimas priekšsēdētājas kabinetu, kur turpinājām diskutēt par visu. Tieši šīs sarunas laikā atklājās Solvitas Āboltiņas patiesā puse. Neskatoties uz to, ka viņa ir lieliska personība, gudra un zinoša dažādās jomās, atklājās lieta, kas svarīga ikvienā personā - cilvēcīgums. Caur dažādiem stāstiem par viņas pagātni, izzinājām kāda ir šī persona kopumā un viņas ceļš uz panākumiem nav bijis rozēm kaisīts. Ir nācies atteikties no dažādām lietām un piedāvājumiem, lai sasniegtu to, kas viņa ir šobrīd. Šīs dienas laikā nonācām pie secinājuma, ka, lai ko sasniegtu vajag tikai gribēt. Ja ir gribēšana + darbs, visa pasaule tev ir pie kājām un rezultāti būs! 

Nobeigumā vēlos pateikt lielu paldies cilvēkiem, kas bija mums apkārt, lai šī diena izveidotos tik pozitīva kāda tā bija, sākot no Saeimas priekšsēdētājas, viņas padomnieci, miesassargiem, sekretāri, biroja vadītāju..... visus šeit nevar uzskaitīt, jo katrs cilvēks bija savā vietā un laikā, lai šī diena būtu tik laba cik tā bija. Bet vislielākais paldies jāsaka Junior Achievement Latvia,  par Ēnu dienu kopumā. 

Noticiet paši sev un iegūstiet neatņemamāko, kas jums tiek dots - zināšanas un pieredzi!

*Šis raksts tika iesūtīts portāla Diena.lv un portāla E-klase.lv organizētajam Ēnu dienas reportāžu konkursam. Aicinām arī Tevi līdz 24.februārim iesūtīt savas Ēnu dienas stāstus un fotogrāfijas uz e-pastu: [email protected]! Labāko trīs reportāžu autoriem – 50 latu naudas balva! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi