Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Fizmix vadītājs: Lai skolēns atklātu lietas, tās ir jāpaslēpj

Pirmajā gadā, kad pievērsos fizikas mācīšanai, 8. klases skolēniem jautāju: «Ko jūs domājat par fiziku?» Atbildes mani nepārsteidza, lielākoties viņi to sauca par grūtu, sarežģītu, nesaprotamu, garlaicīgu un «tur jāmāk matemātika». Otrs jautājums, kuru uzdevu, bija: «Kāpēc tā domājat?» Biju uzminējis: «Mamma teica», «Tur jārēķina uzdevumi», «Brālim arī nepatīk!» utt. Viņi bija uzbūvējuši priekšstatu, vēl nesaņēmuši ķieģeļus.

Atceros, ka pamatskolā un vidusskolā arī man fizika nepatika, jo tā bieži bija stipri attālināta no reālās dzīves, pietrūka tik ļoti pievelkošo eksperimentu, toties bija daudz jārisina uzdevumi, jāmācās formulas un likumi, kurus mums kāds pateica priekšā. Mēs nebijām atklājēji. Cilvēkiem patīk atklāt, viņi jūt gandarījumu, kaut ko uzzinot, ja ir to izdarījuši paši. Tad arī nemanāmi to visu var «aplipināt» ar skolēna fizikas garozu - kādu formulu.

Lai skolēns atklātu lietas, tās ir jāpaslēpj, bet šī paslēpšana (lasi: praktiskā darbu sagatavošana) prasa ļoti daudz laika, kura skolotājiem vienmēr ir par maz. Piemēram, ja skolēni mācās par slīpu sviedienu, var izmantot telefonu ar kameru, mērlenti un bumbiņu, taču tas prasa vairākas bumbiņas, sagatavotu grupu darbu laukā, šķietami tiek tērēts laiks, lai izietu no klases utt. Un ja nu līst lietus? Un ko tad, ja dienā ir astoņas mācību stundas? Tas prasa milzu enerģiju, darbu vakaros un bieži nepaēstas pusdienas. Pastāv arī risks, ka pietrūks laika, lai iemācītos lietas, kas tiek prasītas eksāmenā. Fizikas eksāmenu gan kārto ļoti maz skolēnu, ap 1500, jo LU un RTU var iestāties ar pirmās svešvalodas un matemātikas eksāmenu, fizika nav obligāta. Izklausās riskanti, jo sarodas studētāji ar nepietiekamām fizikas zināšanām vai motivāciju.

Jādod iespēja atklāt un caur atklātajām lietām un piemēriem atrast likumus. Ieraudzīt, ka iPad noder fizikas stundās un ka Huka likums darbojas mūsu apavos. Bet pašiem! Lai paņem kedu un mēra! Un skolotājam nav jāpērk iPad, var atrast ko citu - pieredzējuši pedagogi zina fantastiskus fizikas eksperimentus. Tāpat milzumu lietu var paveikt, izmantojot pavisam vienkāršus materiālus. Un tas nekas, ja skolēns izgudros riteni no jauna. Varbūt tieši tad viņš atcerēsies, ka tā forma ir riņķis un kā noteikt tā rotācijas ātrumu, un varbūt izveidos pats savu spidometru vai tā modeli!

Šī iemesla dēļ Latvenergo ir radījis bezmaksas fizikas portālu jauniešiem FIZMIX (www.fizmix.lv), kur fizika tiek skaidrota saprotamā veidā ar konkursiem, īsfilmām, eksperimentu video. Kad tas viss apskatīts, ir iespējams izpildīt testu un krāt punktus. Te skolotāji un skolēni var arī uzdot jautājumus par fiziku. Atbildēs patiesi spečuki.

*FIZMIX projekta vadītājs un Iespējamās Misijas absolvents

Viedoklis publicēts 8. maija Skolas Dienā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi