Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

No 2014./2015. gada svešvalodas plāno mācīt jau no 1. klases

Trīs gadus finansējuma trūkuma dēļ atlikta svešvalodas apguves uzsākšana no 1. klases, tomēr tagad valdība lēmusi to īstenot, sākot no 2014./2015. mācību gada. Šādu lēmumu atbalsta gan bērnu vecāki, gan paši skolotāji, jo lielā daļā skolu jau tagad rasta iespēja pirmo svešvalodu mācīt agrāk par 3. klasi.

Lai gan Izglītības un zinātnes ministrija nevarēja norādīt jaunākos datus, cik skolās šobrīd svešvaloda tiek mācīta pirmajās klasēs, tomēr 2010. gadā tās bija 62 skolas, no kurām angļu valodu mācīja 57, franču - divās, bet vācu valodu - trīs skolās.

Jēkabpils pamatskolas direktore Silvija Dreimane Dienai pastāstīja, ka angļu valodu bērni no 1. klases var apgūt jau apmēram sešus gadus. Šāda iespēja rasta, pateicoties vecākiem, kuri izrādījuši lielu interesi. "Vecāki izteica priekšlikumu, un mēs atradām iespēju angļu valodu mācīt fakultatīvajās nodarbībās pilnīgi visiem bērniem, paši izveidojot programmu," sacīja skolas direktore. Viņa arī paskaidroja, ka angļu valodubērniem bieži māca jau bērnudārzā, tāpēc divu gadu pārtraukums nav vēlams. Savukārt Mežotnes pamatskolas sākumskolas skolotāja Anželika Orlova Dienai norādīja, ka svešvalodai obligāti ir jābūt kā mācību priekšmetam jau pirmajā klasē, jo fakultatīvajās nodarbībās, kas notiek vienu reizi nedēļā, nevar sniegt pietiekamas zināšanas.

Kā vienu no galvenajiem argumentiem svešvalodas mācībai jau 1. klasē gan skolotāji, gan paši vecāki min nevēlamo divu gadu pārtraukumu pēc bērnudārza. Piemēram, mamma Daiga bija priecīga, ka meita angļu valodu varēja turpināt mācīties arī skolā, jo pamati bija apgūti bērnudārzā. Viņa Dienai pastāstīja, ka bērni šajā vecumā ir ļoti apķērīgi un mācību vielu apgūst ātri. Savukārt Elīnas dēls bērnudārzā angļu valodu neapguva, jo tās bija maksas nodarbības. Tomēr, uzsākot skolas gaitas, vecākiem tika piedāvātas fakultatīvās nodarbības, ko apmeklēja visi bērni. Par šādu iespēju Elīna ir pateicīga, tikai Dienai atzina, ka mācību saturs varētu būt kvalitatīvāks, uzmanību pievēršot arī pareizai izrunai un rakstībai. Šobrīd dēls vairāk iemācās no multfilmām angļu valodā, sacīja Elīna.

Visu rakstu lasiet trešdien laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi