Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Papildināts - Ēnu dienā vislielākā popularitāte Saeimai

Trešdien, 15. februārī Latvijā plaši tiks atzīmēta Ēnu diena. Tās ietvaros skolēni līdzi ne tikai valdības un Saeimas pārstāvju darba dienai, bet arī viesosies dažādos uzņēmumos un pašvaldībās.

Saeimas apmeklējumam Ēnu dienā pieteikušies vairāk nekā 250 skolēni un studenti. Ēnot Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu šogad vēlējās 50 jaunieši, no kuriem izvēlēti četri ar spēcīgāko motivāciju un interesi par Saeimas priekšsēdētājas darbu. Daudzi skolēni vēlējušies ēnot arī deputātus Valdi Zatleru, Raivi Dzintaru, Jāni Urbanoviču un Ingmāru Līdaku.

Ēnas trešdien būs ne tikai deputātiem, bet arī parlamenta darbiniekiem. Skolēni vēlas uzzināt, kāda ir Saeimas komisiju, Dokumentu nodaļas, Protokola nodaļas, Sabiedrisko attiecību biroja un tulku darba ikdiena, kā arī sekot Saeimas fotogrāfa darbam.

Saeimā skolēni ieradīsies no visiem Latvijas reģioniem, tostarp Bērzaunes, Kazdangas, Vecpiebalgas, Skrīveriem, Ventspils, Daugavpils, Aglonas, Saulkrastiem, Jelgavas, Mežotnes, Rēzeknes, Cēsīm, Bauskas, Saldus, Lejasciema un Tīnūžiem. Jaunākā Saeimas ēna mācās 4.klasē.

Ministru prezidentu Valdi Dombrovski ēnos septiņi skolēni no visas Latvijas, kopā ar premjeru jau no plkst.7 rītā apmeklēs ne tikai intervijas Latvijas Radio 1 un LNT, bet arī tiksies ar Valsts prezidentu Rīgas pilī.

Šogad iespējai sekot Ministru prezidenta dienas gaitām pieteicās 42 skolēni, un, izvērtējot to gatavotās motivācijas vēstules, tika izvēlēti septiņi jaunieši, Dienu informēja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Par premjera ēnām šogad kļūs Alsungas vidusskolas 11. klases skolniece Ieva Embrika, Puškina liceja 12. klases skolnieks Artūrs Krancs, Balvu valsts ģimnāzijas 9. klases skolnieks Sergejs Petrovs, Rīgas Lietuviešu vidusskolas 11. klases skolnieks Lukas Vasiliauskas, Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas 12. klases skolnieks Aigars Rasnačs, Priekuļu pamatskolas 9. klases skolniece Ērika Gribonika un Madonas 1. vidusskolas 11. klases skolniece Santa Kuliša.

Nacionālo bruņoto spēku komandiera ģenerālmajora Raimonda Graubes gaitām sekos līdzi seši skolēni, kuri izrādījuši īpašu interesi iegūt jaunas zināšanas par bruņotajiem spēkiem un komandiera dienaskārtību.

R.Graubes ēnas kopā ar ģenerālmajoru iepazīsies ar karavīru dienesta pienākumiem un sadzīves apstākļiem, kā arī bruņojumu, tehniku un ekipējumu, apmeklēs Aizsardzības ministriju un Ādažu bāzē izvietotās vienības – Sauszemes spēku kājnieku brigādi, Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolu, kā arī 3.reģionālo nodrošinājuma centru.

R.Graubi "ēnos" Santa Rēpiņa no Saldus 2.vidusskolas, Mariss Martinsons no Salaspils 1.vidusskolas, Guntars Teniss no Vaboles vidusskolas, Gundars Lādēns no Grobiņas ģimnāzijas, Ēriks Fomičevs no Jēkabpils Valsts ģimnāzijas un Rūdolfs Streičs no O.Kalpaka Rīgas tautas daiļamatu pamatskolas.

Par vienu no populārākajiem uzņēmumiem skolēnu vidū ir airBaltic, kurš Ēnu dienās saņem līdz 1000 skolēnu pieteikumiem. Šogad pirmo reizi Ēnu dienu vēsturē Latvijā tiks uzņemta ēna no Hāga-Helia universitātes Helsinkos, tādējādi Ēnu dienas padarot par starptautisku projektu. Ēna sekos līdzi airBaltic izpilddirektora Martina Gausa darbam.

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā ārstu un māsu darbu savukārt iepazīs 30 jaunieši.
Kopumā interesi par slimnīcas ārstniecības un aprūpes personāla ikdienas darbu izrādīja vairāk nekā 100 skolēnu, viņu vidū īpašu popularitāti izpelnījās ķirurga profesija.

"Ēnu dienā" jaunieši sekos līdz ārstu un māsu darbam Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā, Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikā, Intensīvās terapijas klīnikā, Toksikoloģijas un sepses
klīnikā, Sirds un asinsvadu klīnikā, Anestezioloģijas klīnikā, neiroķirurģijas nodaļā.

Savukārt to, kā top Zelta Zivtiņas zīmols, ar kādiem uzdevumiem ikdienā ir jāsaskaras, iepazīsies seši jaunieši - Jūlija Astratova no Daugavpils, Malvīne Soste no Siguldas, Rudīte Dukovska no Tukuma, Lolita Rudusāne, Teodors Zeltiņš un Oskars Magone no Rīgas. Viņi "ēnos" Zelta Zivtiņas zīmola vadītāju Alisi Avotu.

Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieki savukārt saņēmuši pieteikumus no vairāk nekā 200 Latvijas skolēniem. Tomēr tikai ap 70 motivētāko pieteikumu autori rītdien dosies atklāt tehnisko zinātņu noslēpumus.

 Visvairāk pieteikumu saņēmis arhitekts Visvaldis Sarma, kuru vēlētos “ēnot” 35 skolēni. Tam seko Mehānikas institūta pētnieki, kuri saņēmuši 25 pieteikumus, Polimēru materiālu institūta pētnieki – 13 pieteikumus, Organiskās ķīmijas tehnoloģijas institūta pētnieki – 12 pieteikumus un Lietišķās ķīmijas institūta pētnieki – 11 pieteikumus.

Ēnu dienas aktivitātēm daudzi jaunieši pieteikušies sekot līdzi arī pašvaldības pārstāvju darbam. Piemēram, Valmieras pašvaldībā šogad pasākumā piedalīsies vairāk kā desmit jaunieši. Skolēni "ēnos" gan pašvaldības vadību, gan dažādu struktūrvienību darbiniekus.

Rīgas domes vadītāju Nilu Ušakovu savukārt rītdien "ēnos" Ralfs Bankovs no Rīgas 6.vidusskolas, Marta Dumpe
no Pļavnieku ģimnāzijas, Anna Kuzņecova no Rīgas 22. vidusskolas, ŅikitavKovaļevs no Rīgas Herdera vidusskolas, Rīgas Angļu ģimnāzijas audzēkne Krista Vanaga un 8.klases skolniece Anastasija Kuzņecova. Skolēniem būs iespēja iepazīties ar Rīgas pašvaldības policijas videonovērošanas centra darbību, ar rekonstruēto Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātri un Rātsnamu.

Papildināts viss teksts - red.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi