Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Saksijā skolēni nevar apgūt to svešvalodu, ko vēlas

Vairākos desmitos Saksijas federālās zemes skolu - daļai bērnu, kuri kā otro svešvalodu izvēlējušies franču, nav iespēju to apgūt, jo trūkst attiecīgas kvalifikācijas pedagogu, ziņo izglītības portāls un skolvadības sistēma E-klase

Tādēļ šiem skolēniem nākas mācīties krievu valodu - bijušās Vācijas Demokrātiskās Republikas teritorijā joprojām netrūkst skolotāju, kas to māca, par savādo situāciju raksta interneta vietne Inosmi.ru, atsaucoties uz Vācijas laikrakstu Die Zeit.

Die Zeit raksta par Bertolda Brehta vārdā nosaukto ģimnāziju Drēzdenē, kuras direktors Marsello Meške (Marcello Meschke) bijis spiests sarīkot savdabīgu loteriju piektās klases skolēnu vecākiem. 68 skolēni bija izteikuši vēlmi kā otro svešvalodu apgūt franču valodu (pirmās gods, protams, atvēlēts angļu valodai), taču ģimnāzijas vadība konstatēja, ka, pat maksimāli paplašinot klases, vairāk nekā 56 bērniem šīs valodas apguvi nevar nodrošināt. 12 loterijas neveiksminiekiem nav atlicis nekas cits, kā uzsākt krievu valodas apguvi.

"Man nav nekādu iebildumu pret krievu valodu un tās skolotājiem. Taču nav normāli, ka manam bērnam šīs valodas apguve tiek uzspiesta tikai tādēļ, ka skolā ir tikai tie skolotāji, kas māca krievu valodu," saka 11 gadus vecā Hannesa (Hannes) māte Štefija Šūmahere (Steffie Schumacher). Arī viņas vīrs Jurgens (Uergen) ir sašutis. "Pirmkārt, ko lai es saku dēlam, kurš tiešām gribēja mācīties franču valodu? Otrkārt - ļoti iespējams, ka pēc kāda laika mēs pārcelsimies uz dzīvi Rietumvācijā, nav skaidrs, vai tur vispār būs iespējams atrast ģimnāziju, kurā māca krievu valodu. Iespējams, ka šī iemesla dēļ manam dēlam nāksies palikt bez atestāta," viņš skaidro.

Die Zeit vēsta, ka līdzīgā situācijā ir daudzas Saksijas skolas. Aptuveni 30 mācību iestādēs tiek rīkotas loterijas, lai noskaidrotu tos laimīgos, kuriem būs iespēja apgūt franču valodu, bet vairākās citās skolās vecāki vienkārši nostādīti fakta priekšā - franču valodas skolotāju nav, bērniem kā otro svešvalodu nāksies mācīties krievu valodu. B. Brehta ģimnāzijas vecāku padomes vadītājs Karstens Gūze (Karsten Guse) pat uzrakstījis vēstuli Saksijas premjeram un Izglītības ministrijai. Taču no šīm iestādēm saņemta pavisam nesaprotama atbilde - par problēmas esamību varas iestādes esot informētas, taču gribot norādīt, ka "skolēniem nav juridisku tiesību uz noteiktas svešvalodas izvēli". "Ir tāda sajūta, ka bērni neko nenozīmē, skolas neko nenozīmē un svarīgākais ir tas, ka formāli tiek pildīts likums," ir sašutis K. Gūze.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi