Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Skolēnus neizglītos seksa jautājumu jomā

Turpmāk Jūtas štatā skolēnu seksuālā izglītošana aprobežosies ar to, ka viņiem tiks ieteikts atturēties no seksuāliem kontaktiem, ziņo izglītības portāls un skolvadības sistēma E-klase.lv.

Šādu likumu pieņēmusi štata likumdošanas sapulce, kurā dominējošie republikāņi ir pārliecināti, ka skola nav īstā vieta nevēlamas grūtniecības vai seksuāli transmisīvo slimību apspriešanai, un bērnus par šīm problēmām jāinformē vecākiem, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Līdz šim Jūtas skolu apgabaliem pašiem bija iespēja lemt, vai organizēt seksuālās izglītošanas stundas skolās, bet vecāki izlēma, vai viņu atvasēm ir lietderīgi šādas stundas apmeklēt. Saskaņā ar jauno likumu, skolotājiem būs tiesības bērnus tikai mudināt atturēties no seksuāliem kontaktiem pirms laulībām - visi pārējie temati, ieskaitot izvairīšanos no nevēlamas grūtniecības vai seksuāli transmisīvām slimībām, homoseksuālisms u.tml. jautājumi tagad kļuvuši par tabu.

"Nav šaubu, ka Jūtā pieņemti visstingrākie seksuālās izglītošanas ierobežojumi visā valstī," sarunā ar Reuters sacījis Gutmahera Institūta pārstāve Rebeka Vinda. Saskaņā ar šī institūta datiem 26 valsts štatos skolām ieteikts rekomendēt atturēšanos no seksuāliem kontaktiem kā vienīgo drošo veidu, lai izvairītos no grūtniecības vai slimībām. Tomēr atšķirībā no Jūtas šajos štatos skolotāji drīkst vismaz informēt skolēnus par prezervatīvu un pretapaugļošanās tablešu eksistenci. Jāpiebilst, ka demokrātu partijas pārstāvji, kuri Jūtas štata likumdošanas sapulcē balsoja pret jauno likumu, uzsvaru lika uz to, ka ne visās ģimenēs vecāki ar bērniem ir gatavi runāt par seksuālas dabas jautājumiem, un būtu tikai loģiski, ja šo robu aizpildītu skola.

Demokrāti arī atgādinājuši par februārī izdevumā Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine publicētā pētījuma rezultātiem. Tie liecina, ka štatos, kuros ir daudzpusīgākas skolēnu seksuālās izglītošanas programmas, reģistrēts mazāk pusaudžu grūtniecības gadījumu. Tiesa, šis nav vienīgais aspekts, jo jāņem vērā arī dažādi sociālie faktori, sākot ar reliģisko piederību un beidzot ar ienākumu līmeni un attiecīgā štata likumdošanu abortu jautājumos. Tomēr skolēnu seksuālā izglītošana par ļaunu nekādā gadījumā nevar nākt, ir pārliecināti speciālisti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi