Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Basketbola izlasē defektu vairāk par efektiem

Komandas spēles izveidošanai, tāpat kā bērna iznēsāšanai, vajadzīgs dabas noteikts laiks — Latvijas basketbola valstsvienības galvenais treneris Ķēstutis Kemzūra nenoliedz trūkumus spēlē, taču cenšas saglabāt lietišķi pozitīvu skatu uz dzīvi. Līdz Eiropas čempionātam laika vairs neesot daudz, tomēr uzlabojumi vēl esot panākami.

Kā veiksies — to dzīve pārbaudīs jau pēc nedēļas. 7.septembrī Eiropas čempionāta atklāšanas mačā Gdaņskā plkst.17.30 pēc Latvijas laika valstsvienība tiksies ar Krievijas izlasi. 8.septembrī plkst.20.15 spēle ar papildu kvalifikācijas turnīra uzvarētāju Francijas komandu (otrajā finālspēlē sagrāva Beļģiju ar 92:54; divu spēļu summā 158:124). 9.septembrī plkst.20.15 spēle ar Vāciju. Grupas trīs labākās komandas turpinās cīņu par medaļām, ceturtā brauks mājās.

Trenera pieminētie uzlabojumi Latvijas komandai patiesi nepieciešami visos basketbola aspektos, bet visvairāk — aizsardzībā. Efes Pilsen Pasaules kausa izcīņas turnīrā Ankarā latviešu "pagalmu" brīvi caurstaigāja ne tikai meistarīgie horvāti (ielaisti 96 punkti) un īpašas iedvesmas pārņemtie maķedonieši (95), bet arī angļi (pirmajā puslaikā 52, spēlē 84) un vācieši (89).

Tradicionāli pieņemts uzskatīt, ka aizsardzības kvalitātei izšķirošs faktors ir spēlētāju pašatdeve. Šai ziņā Latvijas basketbolistiem Ankarā bija gan spoži brīži (īpaši efektīgi — Andra Biedriņa izpildījumā), gan mazāk izdevušās epizodes. Lai apturētu pretiniekus Polijā, būs vajadzīga ne tikai gribēšana, bet arī saprašana, kā tas izdarāms. Centieni darboties ļoti agresīvi reizēm gan būtiski apgrūtināja pretiniekiem saspēles veidošanu, taču gana bieži tika sodīti ar sāncenšu vieglajiem punktiem. Arī zonas aizsardzības epizodes beidzās ar mīnus zīmi.

"Ar katru variantu kaut ko var iegūt, bet kaut ko var zaudēt," Ķ.Kemzūra gan aicināja atcerēties, ka pilnīgi perfektu taktisko paņēmienu basketbolā nav. Jāņem arī vērā, ka ne visi pretinieki spēs aizsardzības defektus izmantot tik nežēlīgi precīzi. Kas nepārsteidza horvātus, var pārsteigt, piemēram, krievus.

Pretinieku laukuma pusē spožas epizodes (piemēram, Valters+Kambala, Šķēle + Bied­riņš) mijās ar kolektīva apjukuma mirkļiem, liekot ar baltu skaudību raudzīties uz maķedoniešu saskaņoto darbību gluži vai Kārļa Muižnieka izveidotā valstsvienības modeļa labākajā stilā. Izskatās, ka no vecā stila latvieši pagājuši nost, bet jaunais vēl ne tuvu nav iegājies līdz instinktu līmenim.

Par to tiek maksāts ar kļūdām, kurām parasti ir dubults efekts (neiemet pats, toties ātrajā uzbrukumā iemet pretinieks). Pēc mača ar Horvātiju Ķ.Kemzūra ar piesardzīgu cerību vērsa uzmanību uz tehniskā brāķa samazināšanos (14; pret Maķedoniju bija 21). Pret Vāciju kļūdu bija vēl mazāk (12), taču kopējais iespaids par uzbrukumu organizāciju otrajā puslaikā bija katastrofāls.

Iespējams, pie apjukuma (un varbūt arī neiemestajiem sodiem) vainojama nespēja koncentrēties un izpildīt treneru izstrādāto spēles plānu. Iespējams, pats plāns nav optimāli saskaņots ar spēlētāju iespējām. Iespējams, kaut kas tomēr nav kārtībā ar fizisko kondīciju. Katrā ziņā būtu ļoti produktīvi, ja valstsvienības dalībnieki minētās tēmas izdiskutētu savā starpā, nevis ar masu mediju starpniecību. Diezin vai te ir tikai viena taisnība, bet kungiem būtu jāatceras, ka viņi uz Poliju brauks vienā laivā.

Īsais vērtējums par atsevišķu basketbolistu sniegumu Efes Pilsen turnīrā ir vienkāršs — ikvienam līdz perfektai kondīcijai vēl jāsper plats solis uz priekšu. Savukārt labā ziņa bija tā, ka četrās spēlēs neiezīmējās neviens hronisks neveiksminieks. Ja nu vienīgi Gata Jahoviča izgājiens laukumā lika atcerēties 11 nespēlētos mēnešus.

Uz vienu jautājumu gan Ankaras turnīrs atbildēja skaidri — Latvijai Eiropas čempionātā nebūs vienas zvaigznes komandas, lai kādu uzvārdu kurš gribētu virzīt reklāmas kampaņas priekšplānā. Akcents uz centra spēlētāju lielā potenciāla izmantošanu nav pazudis pavisam, taču, kā to jau varēja paredzēt, Kaspara Bērziņa iešūpošanās deva iespēju treneriem stingri ierobežot laiku, ko kopā laukumā pavada Andris Biedriņš un Kaspars Kambala. Jācer, Bērziņa un Biedriņa trauma nebūs nopietna. Un vēl jācer, ka stabili sāks strādāt Latvijas tālšāvēja artilērija. Ar trīspunktnieku precizitāti 8/23, 6/17, 6/22 pat Latvijas jaunais modelis uz lielām uzvarām cerēt nevar. Arī 10/20 (pret Vāciju) nav sapņu kalngals.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi