Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Basketbolistes pirmajās pārbaudēs atgādina savas simpātiskākās iezīmes

Labi attīstīta sportiskā pašcieņa, pārliecinošs cīņas gars un līderu augstā meistarība — dāmu basketbola valstsvienība trīs nedēļas pirms Eiropas čempionāta finālturnīra pieklusinājusi latviešiem tradicionālo piesardzību, vērtējot savējo izredzes lielajos starptautiskajos forumos. Divas uzvaras pārbaudes mačos pār Lietuvas komandu (74:68 un 78:52) gan nedrīkst pārvērtēt. Taču patīkami, ka ieskrējiens EuroBasket 2009 sākts no iepriekš izcīnītās augstās starta pozīcijas.

Trīs iemesli optimismam

Pirmkārt, labā aizsardzība. Pirmajā mačā tā sagādāja lūzumu, bet otrajā satrieca pretinieču pretestību jau pašā sākumā. Galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš akcentē taktisko ieroču nozīmi, bet tos īpaši asus darīja spēlētāju pašatdeve un taktiskā disciplīna. Tas priecē, jo tieši labā aizsardzība Latvijai sagādājusi svarīgākās uzvaras.

Otrkārt, daudzveidība uzbrukumā. Pirmajā mačā Anetes Jēkabsones-Žogotas precizitāte metienos no spēles (4/15) lika slepus priecāties, ka komandas līdere trāpīgumu nav sasniegusi pāragri (lai atceramies Anetes uguņošanu pārbaudes mačos nedēļu pirms Pekinas spēlēm un daudzos tukšos metienus pirmajās olimpiskajās cīņās!) un arī meklēt citus ieročus lietuviešu aizsardzības pārvarēšanai. Tādi atradās — gan pastiprinot spiedienu uz groza apakšu, gan snaiperu pienākumus uzņemoties citām basketbolistēm. Otrajā mačā Jēkabsone pierādīja, ka divus vakarus pēc kārtas sausā nepaliek, bet partneres labi atbalstīja kapteini. Izskatās, ka līdz ar Zanes Tamanes snieguma stabilizēšanos un Aijas Brumermanes pievienošanos līderu lokam balanss starp ārējās līnijas un centru devumu varētu tuvoties ideālam.

Treškārt, konstruktīvais komandas gars. Pat pirmā mača tumšākajos brīžos uz Latvijas soliņa lietišķība valdīja pār emocijām. Jācer, tāds stils tiks izturēts arī brīžos, kad spriedze vēl pieaugs.

4.numurs: ir varianti


Ievas Kubliņas savainojuma dēļ ar īpašu interesi tika gaidīts Aijas Putniņas un Sabīnes Niedolas sniegums ceturtā numura postenī. Gan statistikā, gan vizuāli pārāka bija debitante Niedola, kuras darbībā bija jūtama cienījama pašpārliecība un laba situācijas izjūta. Turklāt nepiepildījās bažas, ka 18 gadu vecajai liepājniecei lielas problēmas varētu sagādāt A.Zvirgzdiņa taktisko shēmu "augstākā matemātika".

Itin cerīgs izskatījās arī trenera jau sen lolotais variants — Ievas Tāres spēlēšana ceturtā numura pozīcijā vismaz atsevišķās epizodēs. Ņemot vērā Lienes Jansones gaidāmo pievienošanos, puscentra pozīciju, šķiet, tomēr nevajadzēs uzskatīt par neatrisināmi problemātisku.

Vēl divas liekās

Pēc treniņcikla Liepājā ierindā palikušas 14 basketbolistes. Atbrīvotas Edīte Kresa, Ieva Veinberga un Anita Teilāne, kuru iespējas iekļūt divpadsmitniekā šķita simboliskas. Toties divu pēdējo "lieko" nosaukšanai ir varianti.

Pirmais — saspēles vadītājas. Kandidātos palikušas četras. Elīna Babkina Liepājā spēlēja neveiksmīgi, bet Kristīne Kārkliņa tikko izārstējusi pēdas traumu. Abām svarīgi būs mači ar Izraēlu (piektdien un sestdien Rīgā).

Otrais — otrie numuri. Santa Dreimane valstsvienībā atgriezusies ar rezultativitāti uzbrukumā, taču komandai var noderēt arī Liepājā nespēlējušās Ditas Krūmbergas kvalitāte aizsardzībā. Treneru gaumes jautājums.

Treškārt — treneru izvēli var ietekmēt Aijas Putniņas nepārliecinošais sniegums. Ja progresa nebūs, iespējama izšķiršanās par labu plašākām variācijas iespējām ārējā līnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

aa

Basketbols

Dāmu valstsvienības kandidātes (vecums, augums, spēles valstsvienībā)

Zane Eglīte 24 170 70

Anda Eibele 25 170 46

Elīna Babkina 20 172 22

Kristīne Kārkliņa 25 175 3

Anete Jēkabsone 25 176 103

Santa Dreimane 23 176 43

Dita Krūmberga 25 183 23

Gunta Baško 29 181 104

Ieva Tāre 35 185 136

Sabīne Niedola 18 182 2

Aija Putniņa 21 192 15

Liene Jansone 27 192 68

Zane Tamane 25 194 68

Aija Brumermane 22 192 58

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Bļugers gūst vārtus un izkaujas ar Balinski uzvarā

Latvijas uzbrucējs Teodors Bļugers ceturtdien guva vārtus Nacionālās hokeja līgas (NHL) mačā, kurā viņa un Latvijas vārtsarga Artūra Šilova pārstāvētā Vankūveras Canucks komanda izcīnīja uzvaru. T...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi