Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Kehri EČ kvalifikācijā īpaši iepriecinājuši vairāki jaunie Latvijas basketbolisti

Aizvadītajā Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas ciklā Ojāru Kehri īpaši iepriecināja vairāku jauno Latvijas basketbolistu veikums gan sieviešu, gan vīriešu valstsvienībā, turklāt Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents saskata lieliskas iespējas viņiem vēl jo vairāk progresēt un kļūt par patiesi izciliem spēlētājiem.

No jaunajām basketbolistēm sieviešu izlasē Elīna Babkina un Sabīne Niedola spēja ne tikai palīdzēt, bet arī uzņemties atbildību un parādīja sevi kā komandā ļoti būtiskas spēlētājas, priecājās Kehris. Viņš uzsvēra, ka abas spēlētājas sevi labi parādīja pozīcijās, kas pašreizējā izlasei modelī ir ļoti svarīgas.

Vīriešu valstsvienībā Kehri ļoti iepriecināja Rihards Kuksiks, no kura tik iespaidīgu sniegumu LBS prezidents pat nebija gaidījis. Kehris vēl uzteica Andreju Šeļakovu un Rolandu Freimani, kuri spēlēs arī bija rezultatīvi un guva punktus.

"Visiem šiem jaunajiem [vīriešu un sieviešu izlases] spēlētājiem ir ļoti iespaidīgs potenciāls. Ja viņi būs gatavi daudz ko ziedot basketbolam, viņi var sasniegt ļoti daudz," nešaubās Kehris.

LBS prezidents gan piebilda, ka Kuksikam nākotnē būs jārēķinās ar daudz lielāku pretinieku uzmanību. Sāncenši Kuksika spēles stilu būs labāk iepazinuši un daudz rūpīgāk izstrādās pretdarbības plānus. Taču Kuksikam tāpat kā citiem jaunajiem ir lielas iespējas savas meistarības kaldināšanā, jo viņiem vēl tālu līdz 30 gadu vecumam, pēc kura sasniegšanas spēlētājam jau ir daudz grūtāk ko mainīt savā spēlē, sacīja Kehris.

Tāpat LBS prezidents uzsvēra, ka Latvijas sieviešu izlases spēles parādīja, ka komandā visas meitenes ir labas spēlētājas, tomēr tas nav gluži tas pats, kas būt lielām spēlētājām. Par lielu spēlētāju Kehris uzskata basketbolistu, kas spēj jebkuru vai vismaz gandrīz jebkuru spēli aizvadīt augstā līmenī.

"Šajā ciklā redzējām, ka mūsu līderiem bija lieliskas spēles, taču bija arī kritumi, un tas arī ir potenciāls viņu izaugsmei," piebilda Kehris.

Nospēlēt labi katru spēli nenozīmē obligāti iemest daudz punktu, paskaidroja Kehris. Pat tādām zvaigznēm kā Kobe Braients, Židrūns Ilgausks vai Daiana Taurasi ir dienas, kad tik labi metienos neveicas. Izcili spēlētāji arī dienās, kad nav laba metiena, sevi parāda cīņā par bumbu, dala piespēles un strādā aizsardzībā, ar to dodot izšķirošu ieguldījumu komandas panākumos. To nevar iemācīt treneris - tas ir katra individuālais darbs ar sevi, kas ir grūta lieta, klāstīja Kehris.

Ja Latvijas sieviešu izlases līderes varētu vienmēr vai gandrīz vienmēr aizvadīt labas spēles, tad līdzjutējiem EČ kvalifikācijā nebūtu jānervozē līdz otrajam puslaikam pēdējā spēlē pret Serbiju. Tādā gadījumā ļoti svarīga uzvara jau tiktu gūta iepriekš savā laukumā pret Izraēlu, uzskata Kehris.

Iespējas izmantojot par 100 procentiem, Latvijas sieviešu izlase EČ kvalifikāciju būtu beigusi ar sešām uzvarām, nešaubās Kehris. Arī spēlējot bez iepriekšējo gadu līderes Anetes Jēkabsones-Žogotas Latvijas basketbolistes parādījušas, ka ir Eiropas un līdz ar to arī pasaules basketbola elitē. Savukārt, lai izmantotu visu komandas potenciālu, pieredzējušākajām basketbolistēm vajadzētu gandrīz vai katru spēli nospēlēt tuvu savam labākajam līmenim, sprieda LBS prezidents.

Kehris tic sieviešu valstsvienības panākumiem nākotnē, jo komanda spēja labā līmenī cīnīties arī bez Jēkabsones-Žogotas. Iniciatīvu uzņēmās Gunta Baško un atsevišķas spēles aizvadīja izcili, labi cīnījās Ieva Kubliņa, bet visās spēlēs komandu vilka Zane Tamane, dažu spēlētāju veikumu izvērtēja LBS prezidents.

Patīkams pārsteigums Kehrim bija Niedolas veiksmīgā iejušanās ārējās līnijas spēlētājas postenī. Niedolai ierastajās spēka uzbrucējas vai centra spēlētājas pozīcijās konkurēt ir grūti, un arī auguma centimetri daudz ko izšķir, paskaidroja Kehris, priecājoties, ka izlases galvenais treneris Georgs Dikeulaks uzdrīkstējās basketbolisti iemēģināt citā ampluā. Būtu lieliski, ja ar Niedolu kāds varētu pastrādāt individuāli, lai basketboliste labāk apgūtu ārējās līnijas spēlētājai specifisko tehniku un arī taktiku, apcerēja Kehris.

"Basketbola Dievs viņu [Niedolu] ir apveltījis ar ļoti labām dotībām un spēles izjūtu, ko ir grūti iemācīt. Kā ārējai spēlētājai Niedolai ir ļoti labas iespējas progresēt, lai kļūtu par izcilu spēlētāju Latvijas izlasei ļoti vajadzīgā postenī," jauno basketbolisti uzteica LBS prezidents.

No Latvijas vīriešu valstsvienības ar tās pašreizējo sastāvu EČ kvalifikācijā tomēr nebija loģiski gaidīt uzvaras pār Melnkalni, lai arī spēlē Rīgā bija iespējas uzvarēt, lēsa Kehris. Objektīvi Melnkalnes izlase bijusi ļoti labi nokomplektēta, un uzvarēt to varēja tikai ar laimīgu sakritību palīdzību. Tajā pašā laikā Latvijas izlasei Melnkalnē nopietnā un solīdā spēlē izdevās sevi parādīties no labākās puses, lai gan cīņas beigās laukuma saimniekiem bija iekrāts jau ļoti prāvs pārsvars, vērtēja LBS prezidents.

Kā iespēju mācīties no citu kļūdām, Kehris nosauca Itālijas valstsvienību, kas kvalifikācijā parādīja, ka daži ekstraklases spēlētāji vēl nebūt nenozīmē stipru komandu. Itālijas izlasei potenciāls noteikti ir daudz augstāks nekā tā spēja parādīt, un Latvijas trenerim Ainaram Bagatskim izdevās izveidot labāku komandu nekā itāliešiem, kam nebija viegli spēles zīmējumā iekļaut vairākas zvaigznes, vērtēja Kehris.

Turpretim Izraēlas vīriešu izlase ļoti labi realizējusi savu potenciālu un vēlreiz apliecināja, ka ir Latvijai neparocīgs un allaž sīksts pretinieks. Ja Izraēlas valstsvienību papildinātu kāds spēcīgs centra spēlētājs, tā varētu sasniegt ļoti daudz, uzskata Kehris. Latvijas spēli pret Izraēlu Rīgā viņš gan vērtē kritiski, sakot, ka mājinieku komanda tomēr saplīsa. Tikmēr Latvijas sieviešu izlase izpelnījās Kehra īpašu atzinību par uzvaru trillera cienīgajā spēlē Izraēlā.

Par Latvijas vīriešu izlases pēdējo spēli grupā, kur viesos tika pieveikta Somija, Kehris teica, ka uzvarētājus nenosoda, savukārt Rīgā pret somiem ticis nospēlēts labi. Dalību EČ kvalifikācijā LBS prezidents nosauca par jaunajiem spēlētājiem labu skolu un jaunām iespējām, atgādinot, ka Lietuvas izlase ar pieciem debitantiem ir veiksmīgi startējusi pasaules čempionātā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi