Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Latvijas basketbola valstsvienībai iespēja apgāzt Eiropas rangu tabulu

Labākais sniegums pašu izpildījumā un mērķtiecīga pretinieču vājāko vietu izmantošana — tāda ir Latvijas sieviešu basketbola valstsvienībai ieteicamā recepte pirms Eiropas 32.čempionāta ceturtdaļfināla spēles ar Krievijas izlasi.

"Psiholoģiskajai barjerai nevajadzētu būt, jo pēdējos divos mačos esam cīnījušies kā līdzīgs ar līdzīgu. Cīņa ar favorītēm ir labs izaicinājums," uzsver galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš.

Uzvarētājas piektdien vakarā pusfinālā spēlēs ar Spāniju, zaudētājas plkst.15.45 ies laukumā "mazajā pusfinālā" pret Itāliju, lai turpinātu cīņu par piekto ceļazīmi uz 2010.gada pasaules čempionātu.

Pēc otrdienas brīvā režīma trešdien spēlētājas divos treniņos atjaunoja metienu garšu un slīpēja taktiskos ieročus cīņai ar Eiropas čempionēm. "Agresīva spēle aizsardzībā un ātrs uzbrukums," A.Zvirgzdiņš iezīmēja komandas stratēģijas galvenos virzienus.

Atšķirībā no spēles ar Spāniju Latvijas interesēs būs tempa diktēšana. Īpašu uzmanību aizsardzībā pelna saspēles vadītāja amerikāniete Rebeka Hemona, kura Francijai sameta 18 punktu. Mūsu centra spēlētājām būs jātiek galā ar 2008.gada Eiropas labāko basketbolisti Mariju Stepanovu (202 cm) un Irinu Osipovu (197).

Krievijas izlase būs spēles favorīte, taču pērn Latvija jau parādīja, ka var veiksmīgi cīnīties ar šo komandu.

Ir vērts atcerēties recepti, kas panāca 75:69 Diamond Ball turnīrā — taktiski disciplinēta un gudra spēle aizsardzībā, kā arī līderes Anetes Jēkabsones-Žogotas īpašā iedvesma (34 punkti!), ko papildināja līdzsvarots pienesums gan no centriem (Kubliņai 8, Brumermanei 7, Tamanei un Jansonei pa 6 punktiem), gan ārējās līnijas (Baško 8, Eglīte un Tāre pa 3). Plus treneru koptā un uzturētā pārliecība, ka pieveikt rangu tabulā augstāk esošu komandu ir iespējams.

Pērn izdevās Krieviju pārsteigt, tagad to var izdarīt vēlreiz — ar stabilāku darbību nekā pēdējos mačos, ar pārliecību par izraudzītā ceļa taisnumu, ar īpašu komandas vienotību un savstarpējo uzticību, ko nespēj iedragāt atsevišķas kļūdas.

Šai spēlei ir izšķiroša nozīme pašreizējā valstsvienības modeļa sportiskajā liktenī. Pat vislabākais sniegums Latvijas komandas izpildījumā negarantē uzvaru, jo pretiniecēm objektīvi trumpju ir vairāk. Tāpēc nebūs traģēdija, ja tomēr nāksies atzīt Krievijas pārsvaru.

Bet būtu muļķīgi pēc spēles kost pirkstos par pašu neizmantotajām un sabojātajām iespējām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Eiropas dāmu basketbola čempionāts

Ceturtdaļfināls ceturtdien
17.45 Francija — Grieķija
20.15 Krievija — Latvija
Pusfināls piektdien*
13.30 Itālija — 2.pāra zaudētāja
15.45 Slovākija — 1.pāra zaudētāja
18.00 Spānija — 2.pāra uzvarētāja
20.15. 1.pāra uzvarētāja — Baltkrievija
Finālspēles sestdien
13.30 par 7.vietu
15.45 par 5.vietu
18.00 par 3.vietu
20.15 par 1.vietu
* Latvijas komanda pusfināla spēli aizvadīs plkst.15.45 (ja cīnīsies par 5.–8.vietu) vai plkst.20.15 (ja par 1.–4.vietu)

VIEDOKĻI

Skaidrīte Smildziņa-Budovska, pieckārtējā Eiropas čempione
Lai uzvarētu Krieviju, jāspēlē visai komandai. Nedrīkst būt tik bailīgas! Visas taču var mest un trāpīt, bet skatos uz Jansoni un nepazīstu viņu. Varbūt mums, veterānēm, jāuzmundrina meitenes? Aizsardzība ir normāla, bet uzbrukumā visas skatās uz Aneti (Jēkabsoni-Žogotu), kuru pretinieces briesmīgi sedz. Un vēl jābūt atbalstam no treneriem. Tīšām taču neviena nekļūdās, bet, ja gadās, vajag palīdzēt to izlabot.

Aigars Nerips, treneris
Izredzes nav proporcionālas teritoriju attiecībai. Pērn biju klāt, kad uzvarējām Krieviju, un nekas nav mainījies. Maksimāli jāapgrūtina spēle pretinieku saspēles vadītājai, kā to prot darīt Kārkliņa. Aizsardzībā jāievēro disciplīna. Visas krievu sadarbības ir zināmas un pretlīdzekļi noslīpēti. Pērn tie nostrādāja, dezorganizējot viņu spēli. Uzbrukumā bumba nedrīkst apstāties tikai pie Anetes.

Kristaps Janičenoks, basketbolists
Patīk, kā Latvijas komanda spēlē — ātrs, skatāms basketbols, fantastiska atmosfēra tribīnēs. Visas cīnās, var redzēt, ka katrai ir savs uzdevums, kas tiek pildīts visiem spēkiem, kā, piemēram, Dita (Krūmberga) to dara aizsardzībā. Par Aneti labāku basketbolisti šajā čempionātā neesmu redzējis.

Krišjānis Kļaviņš, SK Cēsis direktors
Turēšu īkšķus un ceru, ka kļūdos, taču domāju, ka būs mīnus 10. Latvija psiholoģiski nav gatava uzvarēt, pietrūkst pārliecības. Pēdējās spēlēs bijusi nepatīkama tendence. Kad spēle sanāk, visas ir drošas, kad nesanāk — nezina, ko darīt. Cerība parādīsies, ja Anete iemetīs 25-27 punktus. Vēl var cerēt uz Krievijas melno dienu un to, ka parādi sāks komandēt Kalmanovičs.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi