Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mārtiņš Gulbis: Sportiskos mērķus varam sasniegt tikai strādājot kopā

Latvijas sieviešu basketbola izlase sportiskos mērķus var sasniegt tikai strādājot kopā, uzsver valstsvienības jaunais galvenais treneris Mārtiņš Gulbis.

Jau ziņots, ka Gulbis ceturtdien tika apstiprināts sieviešu izlases galvenā trenera amatā. Gulbis amatu apvienos ar darbu Latvijas komandā Jūrmala/Betsafe, kuru vadīs trešo sezonu pēc kārtas.

"Kā trenerim man vienmēr bijuši visaugstākie mērķi, darbs valstsvienībā bijis viens no sapņiem, tāpēc, kad Gunta Baško uzrunāja ar priekšlikumu uzņemties sieviešu valstsvienības vadību, pret šo ideju izturējos ļoti nopietni. Šovasar man bija iespēja atvilkt elpu, pārdomāt, kā esmu strādājis un saprast, ko varu darīt labāk. Tai skaitā uzlabojot prasmi precīzāk nodot informāciju spēlētājiem un motivēt viņus, izvairoties no nevēlamiem blakusefektiem. Darbā ar sieviešu komandu šis aspekts būs ļoti svarīgs," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Gulbja teikto.

Gulbis atzīmē, ka nekad nav baidījies no izaicinājumiem. Izšķiroties pieņemt priekšlikumu, viņam ļoti svarīgs bija ģimenes atbalsts, jo dzīvesbiedre Kristīne Gulbe (iepriekš - Silarāja) pati bija profesionāla basketboliste.

Viņam līdz šim bijusi pieredze tikai vīriešu komandu vadīšanā, taču Gulbis pauž gatavību mācīties. "Kopš mans ilggadējais palīgs Matīss Rožlapa sāka strādāt sieviešu basketbolā, esam regulāri pārrunājuši gan aktualitātes, gan specifiku. Zinu gan Latvijas, gan Eiropas un pasaules labākās spēlētājas, ir informācija par meistarības un taktikas niansēm. Esmu gatavs gan mācīties pats, gan sadarboties ar palīgiem - Matīsu Rožlapu un Ziedoni Jansonu," stāsta treneris.

Kā pirmo uzdevumu Gulbis uzstādījis komunicēt ar visām Latvijas labākajām spēlētājām. "Ceru, ka visām būs labas sezona un vēlme spēlēt valstsvienībā, jo ļoti liela nozīme būs pozitīvam mikroklimatam komandā. Trenera darbā mans mērķis vienmēr bijis uzvarēt katrā spēlē un šai ziņā nekas nav mainījies. Sportiskos mērķus varam sasniegt tikai strādājot kopā," atzīmē Gulbis.

Tikmēr Latvijas izlases ģenerālmenedžere Baško pauž, ka Latvijas sieviešu valstsvienībai nepieciešamas jaunas emocijas un jauna pieredze, tāpēc, izvērtējot kandidātus uz galvenā trenera amatu, priekšroku deva speciālistiem, kuri iepriekš nav vadījuši komandu.

"Vairāki uzrunātie, tostarp pieredzējuši treneri, dažādu iemeslu dēļ atteicās. Mārtiņš Gulbis ir gados jauns treneris ar jau uzkrātu pieredzi, kurš ļoti labi saprot basketbolu, pierādījis prasmi sarežģītos apstākļos sagatavot dažāda līmeņa komandas un sasniegt labus rezultātu," stāsta Baško.

Izlases ģenerālmenedžere ir pārliecināta, ka Gulbja profesionalitāte un motivācija palīdzēs ātri saprast specifiku. "Valstsvienības vadīšana ir kolektīvs darbs un Mārtiņa izraudzītie palīgi - gan U-16 izlases galvenais treneris Matīss Rožlapa, gan pieredzējušais Ziedonis Jansons, kuri sieviešu valstsvienībā strādāja jau 2019. gada Eiropas čempionāta finālturnīra laikā, kopā veidos stipru komandu," uzsver Baško.

Lai gan sākotnēji tika minēts, ka uz amatu kandidēt tikai vietējie speciālisti, LBS prezidents Valdis Voins atklāj, ka Gulbim konkurenci sastādījis arī itālis Sandro Orlando, kurš lielākoties strādājis dzimtenē, kā arī nedaudz Turcijā.

"Paldies Baško, kura paveikusi kvalitatīvu darbu, apkopojot un izanalizējot informāciju par potenciālajiem Latvijas galvenās sieviešu basketbola komandas vadītājiem. Izvērtēšanai LBS Treneru komisijā un pēc tam valdē tika izvirzīti Gulbis un Orlando. Gan Treneru komisijas dalībnieku vairākums, gan valde atbalstīja Gulbja kandidatūru. Ceru, ka Mārtiņa lielā motivācija palīdzēs sieviešu valstsvienībai sasniegt tuvāko mērķi - kvalificēties Eiropas čempionāta finālturnīram," stāsta Voins.

Gulbis dzimis 1991.gadā, bet trenera arodā pirmos soļus spēra jau 2011.gadā, kad veselības problēmu dēļ priekšlaicīgi noslēdza basketbolista karjeru.

Gulbis bijis galvenais treneris Latvijas Basketbola līgas komandās Barons kvartāls (2011.-2013., 2017.), Jelgava (2015.-2016.), bet kopš 2017.gada rudens viņš vada Jūrmalas klubu. Gulbis galvenā trenera amatā divreiz izcīnījis bronzas medaļas - 2017.gadā ar Barons kvartāls, bet gadu vēlāk ar Jūrmalu, tajā pat sezonā tiekot pie sudraba Baltijas līgā.

Gulbis bijis trenera asistents Latvijas U-20 (2014.) un U-16 izlasēs (2015., 2016.), kā arī U-16 puišu izlases galvenais treneris (2017., 2018. - abas reizes astotā vieta Eiropas čempionātā).

Latvijas sieviešu basketbola izlase šovasar Rīgā zaudēja Eiropas čempionāta astotdaļfinālā, tādējādi neturpinot cīņu par 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru.

Pēc mača Mārtiņš Zībarts paziņoja par atkāpšanos no galvenā trenera amata, lēmumu pamatojot ar uzstādītā mērķa nesasniegšanu. Zībarts pie Latvijas izlases stūres stājās 2015.gada septembrī.

Latvietes viņa vadībā 2017.gada Eiropas čempionātā izcīnīja sesto vietu un ieguva ceļazīmi uz pērnā gada Pasaules kausa izcīņu.

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība 14.novembrī Rīgā aizvadīs 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmo spēli ar Horvātijas izlasi, bet 17.novembrī izbraukumā tiksies ar Maķedonijas komandu.

I grupā vēl spēlēs arī Vācijas vienība, kvalifikācijas turnīra nākamās cīņas notiks 2020.gada novembrī un 2021.gada februārī.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi