Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Tamane Latvijas sieviešu basketbola izlasē vairs nespēlēs

Latvijas vadošā sieviešu basketbola centra spēlētāja un aizvadītā gada valsts labākā basketboliste Zane Tamane negaidīti paziņojusi par karjeras beigām valstsvienībā, vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Pašlaik 29 gadus vecā Tamane 2012.gadā izcīnīja Turcijas čempiones titulu Stambulas "Fenerbahce" sastāvā, izmēģināja spēkus Sieviešu nacionālajā basketbola asociācijā (WNBA), palīdzēja Latvijas sieviešu valstsvienībai piekto reizi pēc kārtas kvalificēties Eiropas čempionāta finālturnīram un Krievijas komandas Orenburgas "Nadežda" sastāvā šīs sezonas pirmajā pusē sakrāja solīdu statistiku kā FIBA Eirolīgā (vidēji spēlē 7,4 punkti un 7,5 atlēkušās bumbas), tā arī Krievijas čempionātā (vidēji spēlē 9,1 punkts un 7,1 atlēkusī bumba).

"Jau vasarā izlases spēļu laikā pamazām nostiprinājās pārliecība, ka tas ir bijis mans pēdējais turnīrs valstsvienības sastāvā. Toreiz negribēju uz karstām oglēm neko sasteigt. Bija vajadzīgs laiks, lai ieklausītos savā organismā, visu apsvērtu. Bet tagad esmu pieņēmusi lēmumu - nākamajā vasarā izlasē vairs nespēlēšu," citēta Tamane.

Basketboliste neslēpj, ka karjeras beigšana izlasē pirms svarīgiem turnīriem nav tradicionāls solis.

"Patiešām daudz domāju arī par šo aspektu. Taču nemanot ir sakrājušās 13 vasaras, kuras esmu pavadījusi dažādās Latvijas izlasēs. Prāts varbūt vēl gribētu skatīties pasaules čempionāta virzienā. Man vienmēr bijis liels gods pārstāvēt Latviju un arī turpmāk turēšu īkšķus par meitenēm. Ja vajadzēs, palīdzēšu ar padomiem. Tomēr jūtu, ka ķermenim vairs nav nepieciešamā spēka un enerģijas," skaidro centra spēlētāja. "Patiesībā pēdējos gados basketbols sagādājis ne tikai patīkamas emocijas, bet arī sāpes un citas negatīvas sajūtas. Nepieciešama atpūta, un arī tad nevar zināt, cik ilgi vēl varēšu spēlēt.

"300 intensīvu treniņu dienas daudzu gadu garumā atstāj pēdas, un jāsāk domāt, ko darīšu un kā jutīšos pēc sportistes karjeras beigām. To visu saliekot kopā, nolēmu, ka došu vietu jaunajām spēlētājām - lai sajūt spēles garšu, atbildību un sasniedz to, ko nesasniedza mūsu paaudze," piebilst Tamane.

Tamane Latvijas valstsvienībā debitēja 2001.gada 8.maijā Tallinā spēlē ar Igaunijas izlasi. Valstsvienības rindās viņa aizvadījusi 125 spēles, kas ir trešais lielākais rādītājs, tajās gūstot 1037 punktus. Eiropas čempionātos un olimpiskajā turnīrā, startējot kopumā desmit Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) sacensībās, viņa aizvadījusi 65 spēles, kurās guvusi 518 punktus, izcīnījusi 460 atlēkušās bumbas un bloķējusi 79 metienus.

"Tas nav vienā dienā pieņemts lēmums. Ceru, ka mani sapratīs," uzsver basketboliste.

Latviju Eiropas čempionāta finālturnīros Tamane pārstāvējusi 2005., 2007., 2009. un 2011.gadā, kā arī Pekinas olimpisko spēļu turnīrā 2008.gadā.

Latvijas valstsvienības galvenais treneris Aigars Nerips pieņēmis zināšanai informāciju par Tamanes vēlmi beigt karjeru nacionālajā izlasē, nesagaidot 2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīru. Treneris uzsver, ka pieredzējusī spēlētāja pelnījusi vissiltākos vārdus par ilgo karjeru valsts galvenajā komandā, un lēmumus par savas karjeras pavērsieniem viņa var pieņemt tikai pati.

"Ar ilgo un veiksmīgo karjeru Zane ir pelnījusi tiesības pieņemt lēmumu, un es to respektēšu, lai kāds tas būtu. Pierunāšana te būtu nevietā, tomēr pagaidām neaizcirtīsim visas durvis. Priecāšos, ja Zane pārdomās, taču gatavošos jebkādam pavērsienam," Neripa teikto citē LBS. "Jau pērn, gatavojoties Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, komandas modeli iespēlējām bez Tamanes, kura pievienojās pēdējā brīdī un ar savu pieredzi un individuālo meistarību daudz palīdzēja komandai. Domājot par alternatīvām, uzsvēršu, ka ļoti laba sezona Spānijā ir spēka uzbrucējai Aijai Putniņai, kura pērn labi spēlēja valstsvienībā un, esmu pārliecināts, var dot vēl lielāku ieguldījumu. Joprojām labā formā ir Liene Jansone, kura jau apstiprinājusi, ka vasarā būs ierindā. Ungārijā veiksmīgi spēlē Aija Brumermane, kura savainojumu dēļ divas sezonas izlasei nav palīdzējusi, taču tagad atguvusi sportisko formu. Spriežot pēc statistikas, Amerikā turpina progresēt Anete Šteinberga, kuras agresīvais spēles stils izlasei ļoti noderēs. Diemžēl smaga savainojuma dēļ šogad nevarēsim cerēt uz Kristīni Vītolu. Kandidātu sarakstā būs vakances, apzināsim un pārbaudīsim vairākas spēlētājas, kuras līdz šim nav bijušas uzmanības centrā."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi