Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

EČ orientēšanās uz slēpēm aizvadīta garā distance

Vēl viena diena Eiropas Čempionātā pie Gaiziņkalna ir aizvadīta, un ir sadalītas medaļas garajā distancē ar kopējo startu Eiropas Čempionātā, Pasaules Junioru čempionātā un Eiropas Jauniešu čempionātā. Tika aizvadīta arī pirmā Pasaules Veterānu čempionāta diena.
Šodienas distance, salīdzinājumā ar jau aizvadītajiem startiem, sportistiem piedāvāja nedaudz vienkāršākas, bet fiziski smagākas distances, kas vijās ap un pār Latvijas augstāko kalnu - Gaiziņkalnu. Sportisti savās distancēs devās ar kopējo startu un tādēļ tika izmantota izkliedes sistēma, kas paredzēja trīs dažādus apļus, kurus, secīgi veicot, visi sportisti galu galā veica vienu un to pašu distanci. Vīriešu elites sportistiem distancē ietilpa arī kontrolpunkts tuvu pie Gaiziņkalna virsotnes un nav nekāds pārsteigums, ka finišā varēja redzēt daudzus pārgurušus orientieristus.

Pirmie startēja jaunieši, kuru konkurencē dominēja Krievija - no sešām medaļām šīs valsts pārstāvji izcīnīja piecas. 

Eiropas Jauniešu čempionāta sieviešu grupā par uzvarētāju kļuva Ļubova Balandina, kura pārliecinoši (par 2:28) apsteidza komandas biedreni Alinu Kusnutdinovu. Trešajā vietā ierindojās Isabela Salena no Zviedrijas. No Latviešu sportistēm labākā bija Laura Leiboma, kura ierindojās 28.vietā un savu sniegumu komentēja šādi: "Tika pieļautas kļūdas 1. un 3. aplī, bet 2.veicu ļoti labi. Vieta uzskatāma par normālu, iepriekš neesmu startējusi EČ, tāpēc grūti salīdzināt. Pāris nobraucienos kritu." Pārējās Latvijas pārstāves - Annija Anna Zaļaiskalna, Diāna Marta Ruka un Austra Zušēvica - ierindojās, attiecīgi, 31.,33., un 35.vietā. 

Vīriešu konkurencē goda pjedestālu pilnībā aizņēma austrumu kaimiņvalsts sportisti - Vladislavs Kisiļevs ieguva zelta medaļu, Sergejs Gorlanovs - sudraba un Aleksandrs Pavlenko - bronzas. Šajā grupā Latvijas sportistiem veicās salīdzinoši labi, jo starp 21 pirmajām vietām ir trīs Latvijas pārstāvji, no kuriem visaugstāk - 18.vietā - finišēja Atis Heinols. 20. vietā finišēja Uldis Upītis, bet 21. - Toms Tipainis. Jevgēņijs Danilovs ierindojās 31.pozīcijā. 

Atis Heinols par savu distanci: "Distance šķita vienkārši, jo varēja atcerēties, kur ir kopīgie punkti un tos braukt jau tikai pēc atmiņas. Braucu maksimālajā ātrumā un bez kļūdām un esmu gandarīts, ka ir izpildīts mērķis - tikt starp labākajiem 20. Konkurenti, kas bija visapkārt, netraucēja, patiesībā pat bija tā, ka, ja redzēju sev priekšā kādu zviedru vai somu, tad biju apmierināts ar to, ka varu slēpot ar viņiem līdzīgi." 

Junioru grupās kopējais starts tika dots vēlāk par jauniešiem un arī viņiem distances bija plānotas trīs apļos. 11km garajā distancē pārliecinoši uzvarēja Zviedrijas juniore Frīda Sandberga, kura par 2:43 apsteidza somieti Onu Valkonenu un par 3:18 bronzas medaļas ieguvēju Lindu Lindkvistu. Šajā grupā visaugstāk no Latvijas orientieristēm finišēja Līga Valdmane - 22.vietā: "No vienas puses it kā labi veikta distance, kura man ļoti patika, biju izvirzījusies 17.vietā, bet gandrīz pašās distances beigās pieļāvu 8 minūšu kļūdu, kad vienkārši aizbraucu pa nepareizo špūri un tad vairs neko nesapratu. Ja pirmajos divos apļos distanci veicu kompānijā ar konkurentēm, tad tieši pirms kļūdas kādu laiku jau biju slēpojusi vienatnē. Žēl, ka neizdevās iekļūt divdesmitniekā. Patika plānojums, ka distance bija jāveic trīs apļos, tad tā nelikās tik gara, drīzāk kā trīs īsas distancītes, kura katra jānomauc." Pārējās Latvijas sportistes - Sigita Lapsiņa un Ieva Krūmiņa - sekoja 26. un 29. vietā, bet Zane Čamane nestartēja, visticamāk, slimības, ar kuru ir saslimuši jau vairāki izlases dalībnieki, dēļ. 

Junioru vīriešu grupā par uzvarētāju sīvā cīņā kļuva Somijas sportists Lauri Nenonens, kurš tikai par 16 sekundēm apsteidza tuvāko konkurentu Ulriku Nordbergu no Norvēgijas. Šie divi sportisti šodien sacentās "savā līgā", jo bronzas medaļas ieguvējs Tuomas Kotro no Somijas atpalika jau 4 minūtes no līderiem. Latviju šajā grupā pārstāvēja tikai divi sportisti, Nauris Raize ierindojās 24.vietā, bet Emīls Henrijs Taube finišēja bez ieskaitīta rezultāta. 

Pieaugušo grupu cīņa par medaļām Eiropas Čempionāta garajā distancē bija īpaši skatāma, pateicoties tam, ka organizatori bija sarūpējuši ne tikai lieliski darbojošos radio kontrolpunktus, bet arī GPS sekošanu. Pirmie startēja vīrieši, kuriem priekšā stāvēja 22km gara distance ar pāris iespaidīgiem kāpumiem, tostarp arī uz Gaiziņkalna virsotni. Sportisti parūpējās par intrigas pilnu sacensību, kurā līderi mainījās nepārtraukti un sarežģītās, bet efektīvās izkliedes dēļ, pat šķietami bezcerīgi atpalikušie spēja atkal iesaistīties cīņā par medaļām. 

Aizraujošā cīņā, pateicoties labai ceļu izvēlei distances beigās, Eiropas Čempiona titulu sev nodrošināja zviedrs Pēters Arnesons, par 18 sekundēm apsteidzot vidējās distances čempionu Hansu Jirgenu Kvāli no Norvēģijas, kuram šī ir jau trešā šī čempionāta medaļa tikpat distancēs. Bronzas medaļu, pēdējā aplī pakāpjoties no 10. uz 3.vietu, izcīnīja soms Stafans Tunis. 

Pēc pirmā apļa vietējos līdzjutējus iepriecināja Andris Kivlenieks, pirmajā karšu maiņā ierodoties 10.vietā, bet, kā vēlāk izrādījās, tas tā bija, jo viens no izkliedes variantiem bija krietni īsāks par citiem un tieši tas Andrim bija patrāpījies pirmais. Galu galā 29.vieta. 

Andris Kivlenieks par garo distanci: "Uzreiz jāsaka, ka šī nebija mana galvenā distance šajā čempionātā, noslēpoju, lai iegūtu ranga punktus. Tomēr distance izvērtās ļoti smaga, trešā apļa vidū zaudēju spēkus, sāka palikt auksti, griezties galva. Rezultāts galu galā vidējs, varētu teikt, ka atbilstošs gatavībai. Ja nebūtu uznācis vājums trešā apļa vidū, varētu teikt, ka izdevies labs mačs. Lai arī pēc finiša bija pamatīgs spēku izsīkums, tagad, vakarā, esmu jau atguvies, biju atjaunojošajā skrējienā, varbūt ieiesim pirtī, uz sprintu vajadzētu būt gatavam." 

Raivo Kivlenieks, kurš finišēja 35,vietā, savu sniegumu komentēja līdzīgi kā brālis: "Pirmos divus apļus spēju paslēpot labi, kopā ar somiem, bet trešā apļa sākumā nobeidzos, tas, visticamāk, ir nesen piedzīvotās plaušu slimības dēļ, jo citreiz nav problēmu turēt augstu tempu 2-3 stundas, bet šodien nevarēju pat pusotru. Distance šodien bija vienkāršāka, bet fiziski smagāka, nekā iepriekšējās dienās. Savu rezultātu uzskatu kā abilstošu savām šī brīža spējām. Būtu bijis labāk, ja vieglākais aplis būtu beigās, jo tagad lielos kalnus uzslēpot beigās ar pamatīgu nogurumu bija ļoti grūti." Toms Veits un Reinis Putniņš ierindojās 39. un 40. vietā, bet Edgars Bričonoks izstājās pēc otrā apļa. 

Sieviešu konkurencē, esot līdere katrā karšu maiņā, par čempionu kļuva Krievijas sportiste Tatjana Kozlova, kurai sekoja divas zviedrietes - Jozefīne Engstroma un Tuve Aleksandersone. 

Veterānu grupās šodien tika aizvadīta pirmā garā distance (šajā čempionātā medaļas tiek dalītas pēc divu garo distanču kopvērtējuma) un šobrīd medaļu pozīcijās ir septiņi sportisti. 

Rīt atlētiem pienākās tik ļoti nepieciešamā atpūtas diena, lai būtu iespēja sakopot spēkus divām pēdējām distancēm - sprintam sestdien un stafetei svētdien. Atlikušās distances tiks aizvadītas Smeceres silā. 

Vairāk informācijas par sacensībām to mājaslapā esoc2013.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šilovs: Nevarēju pievilt komandas biedrus

Latvijas vārtsargs Artūrs Šilovs, aizvadot ceturto spēli Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa izcīņā, centies parādīt savu labāko sniegumu, lai nepieviltu komandas biedrus, sarunā ar Zie...

Bronzas kodols saglabāts

Latvijas hokeja valstsvienībā būs pārbaudītas vērtības un septiņi jaunpienācēji.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi