Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Itālijas futbolisti dominē un Eiropas čempionāta ievadā uzvar Turciju

Itālijas futbola izlase piektdien 16.Eiropas futbola čempionāta finālturnīra pirmajā spēlē Romas olimpiskajā stadionā ar 3:0 (0:0) uzvarēja Turciju.

Itālijas izlasē izcēlās Čiro Immobile un Lorenco Insinje, bet pirms tam turku aizsargs Merihs Demirals pēc Domeniko Berardi piespēles raidīja bumbu savos vārtos.

Itāļi dominēja visas spēles garumā, daudz neļaujot pretiniekiem izvērsties uzbrukumā. Uzvarētājā uz vārtiem sita 24 reizes, astoņas no tām rāmī, kamēr pretiniekiem bija tikai trīs sitieni un neviens no tiem nelidoja taisnstūrī.

Itālijas futbolisti uzvarējuši deviņās spēlēs pēc kārtas, turklāt šajā iespaidīgajā sērijā palikuši nepārspēti.

Trešajā minūtē pirmais sitiens tika izdarīts uz Turcijas vārtiem, no tuvas distances bumbu tīklā no sāniem iesitot Immobilem. Spēles ievadā Itālijas izlasei bija neliels pārsvars, taču bīstamu momentu uzbrukumu noslēgumā nebija.

Spēles 18.minūtē Lorenso Insinjem bija laba iespēja atklāt cīņas rezultātu, tomēr itāļu uzbrucējs no labas pozīcijas sita garām vārtiem. Četras minūtes vēlāk pēc stūra sitiena ar galvu bumu vārtu taisnstūrī sita Džordžo Kjellīni, taču Ugurdžans Čakirs izvilka pretinieku veterāna sitienu.

Itāļi turpināja izdarīt spiedienu un 33.minūtē Immobilem bija vēl viena vārtu gūšanas iespēja, bumbai pēc viņa sitiena noripojot gar stabu. Itālijas futbolisti arvien vairāk un vairāk izdarīja spiedienu uz Turcijas aizsardzību, kamēr pretiniekiem neizdevās atbildēt ar pretuzbrukumiem. 

Pirmā puslaika beigās vienā no epizodēm Turcijas izlases soda laukumā vienam no futbolistiem bumba trāpīja pa roku, tomēr videotiesneši lēma par 11 metru soda sitiena nepiešķiršanu.

Pēc pirmā puslaika Turcija uzbrukumu lūkoja pastiprināt ar Dzengiza Indera laišanu laukumā, taču arī "AS Roma" futbolists nespēja saasināt situāciju pie pretinieku vārtiem. Itāļi turpināja dominanci un 53.minūtē panāca savu panāca - pēc Berardi piespēles gar vārtiem bumbu tīklā ievirzīja Demarils.

Gūtie vārti gan nenosēdināja Itālijas aizsardzību, Roberto Mančīni vadītie vīri arī turpinājumā spieda uz pretinieku vārtiem un neatlaidīgie uzbrukumi ļāva 66.minūtē panākt 2:0. Vispirms Leonardo Spinacolas sitienu atvairīja Čakirs, taču Immobile tika pie atsistās bumbas un raidīja to mērķī.

Nepilnas 16 minūtes pirms pamatlaika beigām Turcijas futbolistiem bija viena no retajām vārtu gūšanas iespējām, kas palika neizmantota. Turpretī Itālija 79.minūtē savu izdevību izmantoja. Pēc veiksmīgas izspēles bumba nonāca pie Insinjes, kurš panāca jau 3:0.

Kompensācijas laika pēdējā minūtē turki bija vistuvāk vārtu guvumam, tomēr Buraks Jilmazs sita garām taisnstūrim.

Šīs komandas spēlē A apakšgrupā, kur otrā spēle starp Velsas un Šveices izlasēm tiks aizvadīta sestdien Baku olimpiskajā stadionā. 16.jūnijā Baku tiksies Turcija ar Velsu un Romā Itālija ar Šveici, bet 20.jūnijā Azerbaidžānā būs Šveices un Turcijas duelis, kamēr Itālijas galvaspilsētā mājinieki mēros spēkus ar šveiciešiem.

Itālijas izlase pirms Eiropas čempionāta ir labā formā, jo pārliecinoši uzvarējusi abas pārbaudes spēles - 7:0 pār Sanmarīno un 4:0 pār citu finālturnīra dalībnieci Čehiju. Turkiem divas uzvaras, 2:1 pār Azerbaidžānu un 2:0 pār Moldovu, kā arī neizšķirts 1:1 ar Gvineju.

Abas izlases pēdējo 14 gadu laikā nav aizvadījušas savstarpējās spēles, bet visās 12 nospēlētajās cīņās Itālija ne reizi nav zaudējusi - deviņas uzvaras un trīs neizšķirti. Abas valstsvienības tikās arī 2000.gada finālturnīra apakšgrupā, itāļiem uzvarot ar 2:1.

Itālijas izlasi vada Roberto Mančīni, kuram uzticēts "Gli Azzurri" atgriezt elitē, kuru tā pameta pēc nekvalificēšanās 2018.gada Pasaules kausa finālturnīram. Bijušais uzbrucējs Mančīni pats ir spēlējis Eiropas čempionāta finālturnīrā un 1988.gadā viņš vienā no dueļiem guva vārtus.

Turcijas valstsvienībā pie stūres ir Šenols Ginešs, kurš izlasi vadīja arī periodā no 2000. līdz 2004.gadam. Viņa vadībā turki izcīnīja trešo vietu Pasaules kausā, bet nekvalificējās nākamajam Eiropas čempionāta finālturnīram, "play-off" kārtā atzīstot Latvijas izlases pārākumu. 

Itālijas izlasē uzbrukuma galvgalī varēs redzēt Čiro Immbili, Andreu Beloti un Lorenso Insinji, vidējā līnijā Marko Verati, Žoržinju un Nikolo Barellu, aizsardzībā simts mačus izlasē pārsniegušos Leonardo Bonuči un Džordžo Kjellīni, bet vārtos - Džanluidži Bufona pēcteci Džanluidži Donnarummu.

Turcijas izlases pieredzējušākais spēlētājs un labākais vārtu guvējs ir komandas kapteinis Buraks Jilmazs no Francijas čempiones "Lille". Virs 50 mačiem izlasē aizvadījuši arī pussargi Hakans Čalhanolu un Ozans Tufans. Turkiem šajā čempionātā jāiztiek bez traumētā uzbrucēja Dzenka Tosuna, kurš šīs izlases pēdējo gadu modelī gūtajos vārtos (18) atpaliek tikai no Jilmaza (29).

Itālijas izlase uzvarēja savās mājās notikušajā 1968.gada čempionātā un nākamreiz finālu sasniedza tikai 2000.gadā, kad titula mačā atzina Francijas pārākumu. 12 gadus vēlāk zelta spēlē zaudējums arī Spānijai.

Turcija spēlējusi tikai četros finālturnīros, labāko rezultātu sasniedzot 2008.gadā, kad tika izcīnīta bronza.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs līdz 11.jūlijam norisināsies Eiropas 11 pilsētās. Kontinenta spēcīgākā komanda tiks noskaidrota Vemblija stadionā Londonā. Atjaunotais Vemblija stadions izlašu turnīru titula maču uzņems pirmo reizi vēsturē, bet tā priekštecī savulaik tika izspēlēts 1966.gada Pasaules kausa fināls un 1996.gada Eiropas čempionāta fināls.

Pirms pieciem gadiem par Eiropas čempioni tika kronēta Portugāle, kas Parīzē notikušajā finālmačā ar rezultātu 1:0 pagarinājumā pārspēja Franciju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle. Kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Itālijas izlases sastāvs: Džanluidži Donnarumma, Alesandro Florenci (Džovanni di Lorenco, 46.min.), Leonardo Bonuči, Džordžo Kjellīni, Leonardo Spinacola, Nikolo Barella, Žoržinju, Manuels Lokatelli (Brians Kristante, 74.min.), Domeniko Berardi (Federiko Bernadeski, 85.min.), Čiro Immobile (Andrea Beloti, 81.min.), Lorenco Insinje (Federiko Kjēza, 81.min.).

Turcijas izlases sastāvs: Ugurdžans Čakirs, Zeki Čeliks, Čaglars Sejindzi, Merihs Demirals, Umuts Merašs, Okajs Jokušlu (Irfans Dzans Kavedzi, 65.min.), Kenans Karamans (Halils Dervišolu, 76.min.), Ozans Tufans (Kāns Ajhans, 64.min.), Jusufs Jazidži (Dzengizs Inders, 46.min.), Hakans Čalhanolu, Buraks Jilmazs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Merzļikinam un Blue Jackets sagrāve pret Jets

Graujošu zaudējumu Nacionālās hokeja līgas (NHL) regulārā čempionāta spēlē svētdien piedzīvoja Latvijas vārtsargs Elvis Merzļikins un viņa pārstāvētā Kolumbusas Blue Jackets komanda, kas savā la...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi