Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sarežģītā matemātika

Latvija saglabā ļoti labas cerības uz Tokiju aizvest divus BMX riteņbraucējus

Tuvojas izšķirošās cīņas par Tokijas olimpiskajām ceļazīmēm. Pēdējais atskaites punkts BMX braucējiem būs Kolumbijas galvaspilsētā Bogotā, kur 29. un 30. maijā norisināsies divi Pasaules kausa posmi. Tās būs pēdējās sacensības, kas tiks ņemtas vērā olimpiskajā atlases rangā. Šobrīd Latvija cīnās par vienu ceļazīmi gan dāmu, gan vīru konkurencē.

Aizvadītajā nedēļā Veronā notika divi Pasaules kausa posmi. Pirmajā no tiem augsto 13. vietu izcīnīja Kristers Krīgers. Vineta Pētersone otrajā dienā ieņēma 19. pozīciju. "Kādam bija veiksmīgāki starti, kādam tehniskas ķibeles un kritieni. Krīgeram tas bija pats veiksmīgākais starts šajā olimpiskajā atlases ciklā," laikrakstam Diena atklāj BMX izlases treneris Miks Puķītis. Kritienu Veronā sestdien piedzīvoja Mikus Strazdiņš, kurš nevarēja startēt nākamajā dienā. "Pēc kritiena veselības ziņā viss ir kārtībā. Lielākā problēma, kāpēc viņš nestartēja svētdien, bija tas, ka riteni neizdevās savest tehniskā kārtībā. Lūza stūre, un uz vietas nevarēja atrast tik specifisku detaļu pēc ģeometrijas un visiem parametriem. Tā bija galvenā problēma."

Tokijas olimpiskajām spēlēm Latvijas BMX braucēji joprojām var kvalificēties. Covid-19 dēļ atlases sistēma vairākas reizes ir mainīta. Praktiski mēnesi pirms kvalifikācijas noslēguma Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (UCI) izlēma, ka individuālajā rangā tiks ņemti vērā rezultāti līdz 2020. gada 3. martam. UCI kavēšanās dēļ vairāku valstu sportisti, arī Latvijas, pagājušā gada laikā un šīs sezonas sākumā devās uz sacensībām, lai uzlabotu savas pozīcijas individuālajā rangā. Latvijas braucējiem to izdevās izdarīt. Krīgers UCI rangā ieņem 16., Helvijs Babris – 19. vietu, Pētersone starp dāmām ir devītā. Tomēr lielās pūles vākt UCI punktus ir bijušas veltas, jo šie rezultāti Tokijas sakarā netiks ņemti vērā. Olimpiskās kvalifikācijas nāciju rangs bija iesaldēts līdz 2020. gada 3. martam. Tas tika atsaldēts vienīgi uz Pasaules kausa posmiem Veronā, kas notika pagājušajā nedēļā, un Bogotā, kur izšķirsies ceļazīmju liktenis.

"Vīru un dāmu konkurencē iespējams kvalificēties vienīgi pēc trešā kritērija, kas ir nāciju rangs, kur Top 11 nācijām tiks pieliktas papildu divas vietas. Šo trešo kritēriju sākotnēji bija paredzēts izspēlēt pasaules čempionātā, turklāt individuāli. Tā kā pasaules čempionāts neietilpst olimpiskajā logā, šīs abas vietas pievienoja nāciju rangā. Mūsu lielākās cerības bija kvalificēties caur individuālo rangu, bet pēc UCI pēdējiem jauninājumiem tas mums atkrīt. Gan Pētersones gadījumā, kur vieta praktiski bija nodrošināta, gan Babra vai Krīgera gadījumā būtu ticis viens vai otrs. Sistēma ir sarežģīta, lai to izprastu vienkāršais cilvēks, bet praktiski mēs cīnāmies par pēdējām divām vietām Tokijas vilcienā gan sieviešu, gan vīriešu konkurencē. Pasaules kausa posmi Bogotā izšķirs visu."

Pētersones gadījumā situācija izskatās diezgan droša. Tur ir jānotiek brīnumam, lai viņa netiktu uz Tokiju, bet vīriem ir jāiesvīst krietni vairāk. Latvija sieviešu nāciju rangā šobrīd atrodas 15. vietā. Lai gan pie ceļazīmes tiks 13 labākās valstis, tomēr latviešu braucējas situācija apstākļu sakritības dēļ ir diezgan droša. Caur individuālo rangu kvalificēsies trīs labākās sportistes, kuru nācijas atradīsies ārpus Top 13. "Sakritība ir tāda, ka tieši šīs trīs sportistes pārstāv nācijas, kas atrodas 12., 13. un 14. vietā rangā. Vīru konkurencē ir pilnīgi citādi. Piemēram, Norvēģija atrodas 18. vietā, bet viņu labākais sportists kvalificēsies caur individuālo rangu. Ja Pētersones variantā kaut viena no tām meiteņu nācijām rangā būtu aiz 15. vietas, situācija būtu grūtāka," sarežģīto kvalifikācijas sistēmu skaidro izlases treneris Puķītis. 

Vīriem par pēdējām divām ceļazīmēm nāciju rangā šobrīd cīnās Latvija, Itālija un Vācija. Līdz ar to viena būs lieka. "Līdz Veronas posmiem mēs Itālijai bijām septiņus punktus priekšā, bet tagad par 70 punktiem atpaliekam. Drošības pēc mums tā vieta būtu jāatkaro. Par laimi, Vācija Veronā neko neparādīja un atrodas vēl lielākā atstatumā no mums nekā mēs no Itālijas. Zinot vāciešus, esmu pārliecināts, ka Bogotā būs cīņa līdz pēdējam metram."

Uz Bogotu dosies Pētersone, kura jau šobrīd tur atrodas. No vīriem brauks Krīgers, Babris un Strazdiņš, jo nāciju rangā punktus vāc trīs labākie sportisti. "Mana prognoze, ka Bogotā spēcīgākās nācijas pat varētu nebūt, jo tām šis posms ir mazsvarīgs vai vispār nav svarīgs. Līdz ar to dalībnieku skaits varētu būt mazāks, un pastāv lielāka iespēja, ka pie punktiem tiks visi trīs braucēji, kas ir būtiski nāciju rangā, tāpēc arī Strazdiņa sniegums būs svarīgs." Skaidrs, ka no dāmām pie ceļazīmes, ja to izcīnīs, tiks Pētersone, bet vīriem tā būs jāsadala starp Krīgeru un Babri. "Oficiāls dokuments vēl nav sagatavots. Pēc mutiskas norunas ir šādi – tas, kurš nopelnīs nācijai vairāk punktu olimpiskajā rangā, tiks pie ceļazīmes." Situācija ir ļoti spraiga. Līdz 2020. gada 3. martam Babris Latvijai bija izcīnījis 528, Krīgers – 471 punktu. Tomēr situācija pēc diviem Veronas posmiem ir mainījusies. Krīgers Pasaules kausā Itālijā abās dienās kopā nopelnīja 80 punktu, kamēr Babris – tikai četrus. Līdz ar to sanāk, ka Krīgers nāciju rangā Latvijai ir sagādājis 551 punktu, bet Babris – 532. Ceļazīmes liktenis izšķirsies Bogotā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi