Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

FOTO: Latvijas volejbolistiem bezierunu zaudējums olimpiskajai čempionei Francijai

Latvijas vīriešu volejbola izlase trešdien Tallinā Eiropas čempionāta finālturnīra grupu kārtas pēdējā, piektajā, spēlē ar rezultātu 0-3 (18:25, 14:25, 17:25) zaudēja Tokijas olimpisko spēļu čempionei Francijai.

Lai iekļūtu "play-off", latviešiem šodien bija jāizcīna uzvara, taču ir vēl viens ļoti ticams scenārijs, kuram piepildoties, komanda dosies uz Ostravu, lai piedalītos astotdaļfinālā. Proti, ceturtdien Vācijai jāuzvar Slovākija un Francijai jāpārspēj Igaunija.

D apakšgrupā pirmo vietu ar četrām uzvarām četrās spēlēs un 12 punktiem ieņem Francija, bet trīs punkti četrās cīņās un deviņi punkti ir Vācijai. Trešā ar trīs uzvarām piecās spēlēs un septiņiem punktiem ir Horvātija, bet Latvijai četrās cīņās ir viena uzvara un pieci punkti. Četrus mačus aizvadījušajām Slovākijai un Igaunijai abām ir pa vienai uzvarai un trīs punktiem. Izslēgšanas turnīru sasniegs grupas četras labākās komandas.

Noslēdzoties grupu turnīram, kā pirmais kritērijs vietu sadalē būs izcīnītās uzvaras, pēc tam gūtie punkti, uzvarēto/zaudēto setu attiecība, gūto/zaudēto mazo punktu attiecība un visbeidzot rezultāti savstarpējās cīņās. Izslēgšanas turnīrā iekļūs četras labākās komandas.

Latvijas izlases rindās rezultatīvākais ar deviņiem punktiem bija Kristaps Šmits, bet astoņus punktus guva Kristers Dardzāns. Pretiniekiem 11 punktus guva Ērvins N'Gapets.

Francijas volejbolisti bija pārāki visos galvenajos statiskas rādītājos, izņemot bloku, kurā abas izlases guva pa četriem punktiem.

Spēles sākumā cīņa ritēja punkts punktā, līdz Žans Patrīs ar gremdi un vēlāk Nikolā le Gofs ar savām sekmīgajām servēm panāca 9:6. Turpinājumā pretinieki turējās 5-6 punktu attālumā, bet seta vidū Edvarts Buivids blokā panāca 11:15. Seta otrajā pusē tuvāk pietuvoties neizdevās un tika piedzīvots zaudējums ar 18:25.

Otrā seta ievadā francūži ar gremdi un spēli blokā panāca 2:0. Turpinājumā vēl vairāki sekmīgi bloki ļāva audzēt pārsvaru, neatstājot nesekmīgi uzbrūkošajiem latviešiem nekādu cerību arī visā setā - 25:14.

Trešā seta sākumā Latvijas volejbolistiem vēlreiz izdevās turēties pretī Francijas izlases uzbrukumiem, tomēr turpinājumā neveiksmīgā spēle serves uzņemšanā atkal sagādāja problēmas. Tuvojoties seta vidum, Francijas volejbolisti guva piecus bezatbildes punktus un panāca vadību 13:6. Seta turpinājumā francūži apliecināja savu favorītu statusu un noveda maču līdz uzvarai - 3-0.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā atgriezusies pēc 26 gadu pārtraukuma un jau pirmajā spēlē trešdien sarūpēja pārsteigumu - uzvara 3-1 (25:23, 25:22, 16:25, 25:21) pār galvenā trenera Avo Kēla dzimteni Igauniju. Otrajā spēlē latvieši sestdien ar rezultātu 2-3 (30:28, 20:25, 25:23, 29:31, 11:15) zaudēja Horvātijai, pirmdien ar 2-3 (18:25, 25:23, 25:13, 19:25, 7:15) Slovākijai, bet otrdien - ar 1-3 (22:25, 19:25, 27:25, 17:25) Vācijai.

Francija svinējusi tikai uzvaras un ir neapšaubāma favorīte arī šajā mačā. Francijas volejbolisti pārspēja Slovākiju ar 3-0 (25:22, 25:20, 25:19), Horvātiju ar 3-0 (25:15, 25:16, 26:24) un Vāciju ar 3-1 (31:29, 15:25, 25:22, 25:22). 

Latvijas izlases kapteinis arī šajā turnīrā ir Toms Švans. Uz turnīru devās 14 volejbolisti, bet rezerves sarakstā palika cēlājs Jānis Jansons un uzbrucējs Jānis Medenis. Covid-19 gadījumā ir paredzēta iespēja no rezerves saraksta pieteikt vienu spēlētāju turnīra gaitā.

Francijas izlase spēlē savā 13. Eiropas čempionāta finālturnīrā pēc kārtas, labāko rezultātu sasniedzot 2015.gadā, kad tika izcīnīts zelts. No 31 meistarsacīkstēm Francija nav spēlējusi tikai divās. Pirms mēneša Francija uzvarēja Tokijas olimpisko spēļu turnīrā.

Francija Eiropas rangā ieņem sesto vietu, bet Latvija ir 23.pozīcijā. Francijas izlases atslēgas spēlētājs ir tehniskais un harismātiskais Ērvins N'gapets.

2020.gada septembrī Latvijas vīriešu izlase savā kvalifikācijas grupā apsteidza Spāniju, Moldovu un Kipru, izcīnot pirmo vietu. Latvijas volejbolisti tādējādi kvalificējās Eiropas čempionāta finālturnīram, kur iepriekš spēlēja 1995.gadā, iegūstot 11.vietu.

Latvijas izlases galvenajam trenerim Avo Kēlam palīdz asistenti Guntis Atars un Austris Štāls.

Eiropas čempionāta finālturnīrs notiek Igaunijā, Somijā, Polijā un Čehijā, piedaloties 24 izlasēm, kas sadalītas četrās apakšgrupās. Izslēgšanas turnīrā iekļūs katras apakšgrupas četras labākās komandas.

Tā kā Igaunija iekļauta dzeltenajā sarakstā, līdzjutējiem bez Covid-19 sertifikāta pēc atgriešanās Latvijā būs jāievēro pašizolācija.

Turnīra norises laikā valstsvienības viesnīcās dzīvos "burbuļa" apstākļos. Gadījumā, ja Latvijas izlasei izdosies sasniegt "play-off", lidojumu uz Ostravu ar čārterreisu nodrošinās organizatori.

Latvijas izlases sastāvs startam Eiropas čempionātā Tallinā:

cēlāji - Deniss Petrovs (Ņižņijnovgorodas ASK, Krievija), Edvīns Skrūders (Jēkabpils "Lūši");

diagonāles uzbrucēji - Kristers Dardzāns (Jēkabpils "Lūši"), Hermans Egleskalns (Pirejas "Olympiacos", Grieķija), Kristaps Platačs ("Parnu", Igaunija);

pirmā tempa spēlētāji - Renārs Pauls Jansons ("RTU Robežsardze"/"Jūrmala"), Toms Švans ("Parnu", Igaunija), Gustavs Freimanis (Jēkabpils "Lūši");

otrā tempa uzbrucēji - Romāns Saušs ("Valepa", Somija), Kristaps Šmits (Jēkabpils "Lūši"), Atvars Ozoliņš ("Parnu", Igaunija), Edvarts Buivids ("Lindaren Volley Amriswill", Šveice);

"libero" - Ingars Ivanovs ("RTU Robežsardze"/"Jūrmala"), Artems Petrovs ("Lotos").

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi