Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Elektroautomobili, gāzes iekārtu vai mazlitrāžas auto?

Latvijā, kopš pēckrīzes laikā ir atdzīvojies auto tirdzniecības tirgus, redzam jaunu tendenci - Latvijas auto pircēji izvēlas mazākas litrāžas ekonomiskākus auto. Degvielas cena 95. markas benzīnam drīz vien sasniegs latu litrā un arvien pieaugošā degvielas cena liek nopietnāk palūkoties uz saviem ikdienas tēriņiem un iespēja, nomainot savu auto, pret ekonomiskāku, ietaupīt līdz 2/3 no degvielas tēriņiem mēnesī, šķiet loģiska un nepieciešama.

Kas ir jauno tehnoloģiju bloķējošais faktors? Cena. Bagātajā pasaulē vadošā loma piederēs hibrīdu transportlīdzekļiem, kas vienlaicīgi piesaistīs arī vislielākās investīcijas, bet vispopulārākie būs pilnie hibrīdi un uzlādējamie modeļi, kuriem sekos automobiļi ar degvielas elementiem.

Kādu ceļu iet Latvijā? Armine Movsisjana, SIA KPMG Baltics Transporta un loģistikas sektora vadītāja un uzņēmuma partnere Latvijā min sekojošo: “Elektroauto šobrīd ir viena no būtiskākajām tendencēm pasaules auto industrijā. Taču, vai un kad elektroauto kļūs par populārāko izvēli Latvijā, ir atkarīgs no virknes sarežģītu un savstarpēji saistītu faktoru. Viens no tiem ir fakts, ka mūsu valstī dominējošā loma pieder lietotu automašīnu tirgum, tādēļ izvēles kritērijos Latvija var sekot tām valstīm, kas tradicionāli piegādā lietotusauto mūsu tirgum."

Saskaņā ar KPMG datiem, Latvijā iedzīvotāji joprojām priekšroku dod tradicionālajiem automobiļiem ar mazāku degvielas patēriņu, dīzeļdzinējiem, kā arī domā par automašīnu aprīkošanu ar gāzes iekārtām. Kāpēc kavējamies ar elektrisko auto tirdzniecību? Argumenti pret elektroauto Latvijā ir daudz - šeit nav uzlādes infrastruktūra, nav motivējošu nodokļa un ceļa nodevu atlaižu, nesamērīga cena dārga akumulatora dēļ, raizes par akumulatora mūžu un ar to saistītām izmaksām. Kādi ir argumenti par? Lētas apkopes bez filtriem un eļļām, nulle izmešu, bet galvenais - kilometra cena.

Esmu jau nonācis pie secinājuma, ka šodien elektroautomobili Latvijā var atļauties turēt privātmājas īpašnieks ar uzlādi savā garāžā un atsevišķi ierīkotu uzlādes vietu ar speciāli uzstādītu skaitītāju savā darba vietā, vēlams pazemes stāvvietā. Protams, ja attālums līdz darbam un atpakaļ ļauj braukt ar vienu uzlādes reizi, darbā rozete nav nepieciešama. Tāpat nelieli elektroauto būtu interesanti arī komersantiem, piemēram, ēdienu piegādes uzņēmumiem un līdzīgiem ar ierobežotu piegādes rādiusu.

KPMG pētījums norāda, ka pasaules mērogā 76% respondentu joprojām par svarīgāko auto iegādes faktoru min degvielas patēriņa efektivitāti un 65% - draudzīgumu videi, 2/3 aptaujāto neuzskata, ka pēc 15 gadiem elektromobiļi pārsniegs 15% no kopējiem spēkratuikgadējiem pārdošanas apjomiem globālajā mērogā. Taču šķiet, ka šī prognoze neattiecas uz Ķīnu, Japānu, kā arī citiem augošiem tirgiem, kur sagaidāms, ka "elektromobilitāte" nostiprināsies ātrāk.

Piemēram, Ķīnā vairāk nekā 50% aptaujāto sagaida, ka 11% līdz 25% (no 4 līdz 9 milj.) reģistrēto jauno transportlīdzekļu būs elektromobiļi. Tas ir visai loģiski, jo jaunattīstības valstīs ir mazs lietoto auto tirgus. Kopā pasaulē 2025. gadā elektromobiļi veidos 15% no visiem pasaulē reģistrētajiem jaunajiem spēkratiem. Pat mūsu kaimiņvalsts, Igaunija, ir veikusi izmešu kvotu apmaiņu pret elektroauto uzlādes infrastruktūru un iMiev elektrisko auto parku.

Vai Latvija ir, vai spēj būt attīstības valsts? Nupat, konstatējot iedzīvotāju skaitīšanas rezultātus ar iedzīvotāju pamata masu Rīgā un Pierīgā, ir īstais brīdis domāt gan par šīs Latvijai izšķiroši svarīgās ekonomiski spējīgās iedzīvotāju daļas ražības un peļņas daļas paaugstināšanu. Samazinot izmaksas un motivējot pelnīt. Dodiet infrastruktūru un "ieročus"!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko