Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Gada tehnoloģiju notikumu TOP 10

2010. gads ir aizvadīts mākoņa zīmē. Mākonis ir viens no visvairāk pieminētajiem vārdiem tehnoloģiju pasaulē aizvadītajā gadā, pakāpeniski no “buzzword” attīstījies par daudzu uzņēmumu piedāvājumu ikdienu.

Mākoņa gads

Mākoņa datu uzglabāšana un mākoņa servisu programmatūras pakalpojumi ir kļuvuši par mūsu ikdienu. Mēs mākonī glabājam visu - savus failus, fotogrāfijas, video, dokumentus un pat grāmatvedību. Mēs uzticamies mākonim un mums avos datoros nepieciešams arvien mazāk vietas. Tā vien šķiet, ka pasaules datu uzglabāšanas un skaitļošanas iespējas ir neizmērojamas. Vārdi “rezerves kopija” no lietotāju leksikas jau ir izzuduši.

Apple iPad

Ar iPad izstrādi, līdzīgi kā ar iPhone iznākšanu, notiek revolūcija patērētāju tirgū un citi ražotāji metas pakaļ veidot līdzīgus produktus. Plāns skārienjūtīgs piezīmjdators maina cilvēku paradumus, maina preses izdevēju skatu uz e-izdevumiem un nostiprina Apple spēlīšu un aplikāciju platformu. Tablet PC izgudrotāji un pionieri jau sen aizmirsti, jo citiem šāda benefice nav izdevusies. Atpakaļceļa nav un planšetdatoru kļūs arvien vairāk. Detaļu ražotāji steidzami būvē jaunas megarūpnīcas, lai apmierinātu arvien pieaugošo pieprasījumu.

Windows Phone 7

Kamēr pasaule gaidīja jaunu tālruņu parādīšanos tirgū ar Windows Mobile 7 operētājsistēmu, salīdzinoši klusi un nemanāmi tirgū ienāk Android cienīgs konkurents Microsoft operētājsistēma mobilajiem tālruņiem - Windows Phone 7. Operētājsistēma izrādās izdevusies tik laba, ka sliktas atsauksmes atrast ir grūti. Biznesa pasaule atkārtoti pierāda, ka lielas lietas ir pa spēkam lielam uzņēmumam un Microsoft ieliek kāju priekšā Android ekspansijai. Uzņēmums mainās uz augšu un papildus to pierāda ar pārbūvētu pārlūku Internet Explorer 9 un jauno mākoņa Office.

E-grāmatu tirgus bonanza

Līdzīgi kā mūzikas industrija iemanījās mums pārdot mūziku bez diska par to pašu cenu, arī e-grāmatu tirgus ir īsta zelta bedre, kas attīstās ļoti strauji. Atšķirībā no prognozēm, nav nepieciešams e-papīrs kā standarts, jo Amazon Kindle tirgus līdera pozīcijas nopietni apdraudēja gan Apple ar iBooks, gan citas tehnoloģijas to saņemšanai gan datoros, gan tālruņos. Amazon un Barnes & Noble cenu karš lietotājiem atnesa jaunas iespējas un lētākas cenas. Mēs atkal lasām!

3D televizors

Nenovēršama tehnoloģiju attīstība nes 3D televizoriem zemākas cenas un papildus saturu. Nākamgad tie jau kļūs par ikdienu un notikums nebūs ievērības cienīgs, jo no dārgas luksusa preces pārvērtīsies par mūsu nākamo televizoru, kad esošais saplīsīs. 3D saturs nav tikai filmas Blu-Ray diskos, tās ir arī datorspēles un iebūvētas iespējas ģimenes izklaidei. Arvien vairāk plūsmosim no interneta, arvien vairāk televizoru aplikācijas izmantos 3D un briļļainīšu skaits augs. Pie papildus katalizatoriem jāpieskaita Kinect - neliels verķis televizora augšpusē, kas atpazīst mūsu žestus un kustības - 3D pasaule nu kļuvusi interaktīva un, protams, arī digitālos fotoaparātus, kas uzņem 3D attēlus.

Neo sabiedrības revolūcija un WikiLeaks

Jā, Neo gadījums atkārtoti pierāda sabiedrības revolucionāro garu. Revolūcijas vārdā var graut un dedzināt. Revolūcijas vārdā var ielauzties datorsistēmās. Darīt “tabu” darbus. Sabiedrība atbalsta un uzgavilē. Gan Neo, gan Asānžam ceļojums vēl nav beidzies. Kā juridiski sabiedrības varoņus nenosodīt bargi, vienlaikus neradot tiesiskus precedentus, kas neatstāj nesodītu kiberielaušanos?

Facebook - 2010. gada populārākā mājas lapa

Saskaņā ar interneta pētījumu uzņēmuma Hitwise datiem, Facebook 2010. gadā ASV ir apsteidzis Google, kļūstot par apmeklētāko mājas lapu. Šis notikums ir ievērības cienīgs, jo parāda to, kā liela daļa interneta lietotāju šodien iegūst un patērē informāciju, uzzina jaunumus, pavada savu brīvo un darba laiku. Kā izskatās pasaule, saņemta sociālo tīklu notikumu plūsmā caur pazīstamu un mazpazīstamu cilvēku izpratnes un interešu prizmu?

Twitter nosprauž mērķi - kļūt par pasaulē lielāko mediju uzņēmumu

Twitter sākotnējā izaugsme un spēja piesaistīt finansējumu bez acīmredzama mērķa ir fenomenāla un biznesa plānu pasaulē nepieredzēta. Oktobrī Twitter ieguva jaunu direktoru Diko Kostollo, kuram mērķis ir fokusēties uz produktu izveidi, pārveidot Twitter kā komunikācijas platformu par naudas pelnīšanas platformu. Ir pienācis laiks Twitter pelnīt naudu! Tomēr lai kļūtu par pasaulē lielāko ziņu izplatīšanas tīklu, ar esošo “abonentu” skaitu gan vēl krietni nepietiek. Laiks rādīs kā pārmaiņas patiks pašiem lietotājiem.

Digitālā televīzija

Lēni, vēlu un ar skandāliem un mokām Latvija uzsāka skatīties televīziju ciparu formātā. Neērtības tiem, kas arī turpina skatīties 4-5 Latvijas kanālus. Savukārt lielai daļai no mums tas ir nesis progresu un rēķinus, saņemot TV labākā kvalitātē ar dažādām papildiespējām, piemēram iespēju iznomāt filmas vai skatīties iepriekšējo dienu raidījumus. Daļai Latvijas iedzīvotāju, jo īpaši sociāli aktīvai jaunatnei TV nemaz nav, jo ir “dators un internets”. Šī gada nogalē Lattelekom sasniedz arī šo auditoriju, jo interaktīvā televīzija nu ir pieejama internetā. Neviens neizspruks no pulveru reklāmām un balsojumīsziņām deju šoviem.

Latvijas IT atdzimst

Lai kā gribējās uzrakstīt vēl par kādu lielu Latvijas IT notikumu, bez pašdarinātās ebibliotēkas serveru aresta nekas ievērības cienīgs prātā nenāk. Taču ir mazāki, bet atzīstami notikumi, piemēram tendence arī Latvijā veidot portālus, kas piedāvā iespēju vairākiem cilvēkiem sanākot kopā iegādāties preces un pakalpojumus par lētāku cenu. Postkrīzes interneta marketings tikai vairo pārliecību par Groupon lēmumu nepārdot uzņēmumu pat par 6 miljardiem dolāru. Arī valsts un pašvaldību iestāžu atsākti IT iepirkumi ļauj atdzimt no ziemas miega pašmāju IT uzņēmumiem pēc eksporta tirgu iekarošanas ar mainīgu veiksmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko