Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pērtiķis ar cilvēka seju

Vēl nav apklusušas runas par vienu "iztrūkstošo posmu" cilvēces evolūcijā — Vācijā atrasto lemuram līdzīgo zvēriņu Idu —, kad fosiliju pētnieki jau nākuši klajā ar paziņojumu par vēl viena potenciālā mūsu senča atrašanu.

Spānijā antropologu rokās nonākušas 11,9 miljonu gadu senas fosilijas no pērtiķa, kuram bijusi gandrīz tāda pati seja kā cilvēkam. Atklājums liek domāt, ka cilvēkveidīgie pērtiķi atdalījušies no primitīvajiem priekšgājējiem Eiropā, nevis Āfrikā, kā uzskatīts līdz šim.

Par Anoiapithecus brevirostris nodēvētais dzīvnieks varētu būt pēdējais cilvēku un šobrīd dzīvojošo lielo pērtiķu — orangutanu, gorillu un šimpanzu — kopīgais priekštecis.

"Šīs fosilijas liek mums domāt, ka mūsu suga radusies Vidusjūras reģionā," pētījuma līderi Salvadoru Moiju–Solu no kataloņu Paleontoloģijas institūta citē žurnāls National Geographic.

Fosilijas zinātnieku rokās nonāca 2004.gadā izrakumu vietā netālu no Barselonas. Izpētot vairākos fragmentos sadalīto galvaskausu, paleontologi konstatēja, ka tā sejā bija sazīmējami modernā cilvēka vaibsti. Vēl gan jāpierāda, ka izmirušās sugas pārstāvim ir tieša ģenētiska saistība ar Homo sapiens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko