Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mainīgu nodokļu laiks

Latvijas nodokļu sistēma pastāv tikai trīsdesmit gadu, kas, salīdzinot ar tā sauktajām vecajām Eiropas Savienības (ES) valstīm, ir īss termiņš. Pastāvīgi dzīvojam reformu režīmā, lai nepārtraukti attīstītos un noķertu citu valstu vēsturisko izaugsmi, nodrošinot labākus dzīves apstākļus, tostarp stabilāku sociālo sistēmu, kas tieši skar mazāk aizsargātās sabiedrības grupas. Mums nav iespējas paņemt kādas citas attīstītākas ekonomikas nodokļu režīmus un pārcelt tos uz Latviju, jo katrs no tiem ir atšķirīgs un individuāli pielāgots

No 1. jūlija ieviestās valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) izmaiņas ir vērstas uz to, lai sakārtotu iedzīvotāju sociālo apdrošināšanu. Latvijas sabiedrība kopumā uzskatāma par trūcīgu, salīdzinot ar vadošajām ES valstīm, tādēļ izmaiņas saistībā ar VSAOI ir mēģinājums uzlabot cilvēku dzīves līmeni, taču saglabājas jautājums, vai tas tiek darīts īstajā laikā un pietiekami izdiskutējot par ietekmi uz darbaspēku. Manuprāt, ikviens, kurš plāno uzsākt uzņēmējdarbību vai biznesā jau ir kādu laiku, ir atbildīgs par saviem darbiniekiem, rūpējoties arī par to, ka darba nespējas gadījumā darbinieks tiktu nodrošināts vismaz ar kaut kādu atbalstu no valsts. Tāpat jāatceras, ka veiktās iemaksas valsts budžetā nereti caur dažādiem maksājumiem atgriežas arī uzņēmējdarbībā, kā to pierādīja Covid-19 pandēmija, kad tie, kuri bija veikuši nodokļu nomaksu, dīkstāvi spēja pārciest vieglāk nekā tie, kuri savus ieņēmumus no valsts bija slēpuši. Situācijas ir dažādas, taču viens ir skaidrs – ilgtermiņā var pastāvēt tikai tādi uzņēmumi, kuri gan spēj nomaksāt darbaspēka nodokļus, gan pielāgoties citām prasībām.

Pašreiz lielākās problēmas radušās tiem iedzīvotājiem, kuri vienlaikus dažādos nodokļu režīmos strādā nepilnu laiku, tostarp daļu no algas saņemot mikrouzņēmumos vai kā pašnodarbinātie. Šeit var rasties pārpratumi, un šķiet, ka arī Valsts ieņēmumu dienests nav līdz galam gatavs sasummēt visas atsevišķi veiktās VSAOI, lai saprastu, vai par konkrēto personu veikta minimālā sociālā iemaksa pilnībā. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera ir norādījusi, ka minimālās VSAOI par darbiniekiem jāveic, bet šaubas ir par to, vai šis bija piemērotākais laiks, lai veiktu izmaiņas, jo tās ievērojami ietekmē lielu skaitu sabiedrības locekļu.

Valsts prezidenta Egila Levita paziņotais, ka jāveido darba grupa, kas Finanšu ministrijas vadībā varētu diskutēt par izmaiņām un to ietekmi uz iedzīvotājiem, ir apsveicama, taču nāk nedaudz novēloti. Vispirms būtu jāizrunā un jāsaprot radītā piedāvājuma pielietojums praksē un tikai tad jābalso par tā nostiprināšanu likumdošanā. Šoreiz atkal viss tiek darīts otrādi. 

Nodokļu sistēma ir mainīga, un tāda tā būs vēl vairākus gadus, līdz spēsim nostabilizēt ekonomiku. Arī citās valstīs tiek veiktas reformas un meklēti labākie risinājumi, lai nodrošinātu visas sabiedrības grupas ar vienlīdz kvalitatīviem valsts pakalpojumiem. Ceru, ka jau tuvākajā laikā tiks rasts labākais risinājums tam, lai Latvijas nodokļu sistēma būtu vērsta uz labklājīgas sabiedrības veidošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses