Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Strašuna: Pretēji prognozēm mazumtirdzniecības apjoms decembrī kritis

Neskatoties uz diezgan optimistiskajiem tirgotāju paziņojumiem, lielām tūristu plūsmām gadu mijā, kā arī saņemtiem depozītiem no apdrošināšanas fonda pēc Krājbankas likvidācijas, mazumtirdzniecības apgrozījums decembrī tomēr nokrita salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi (izslēdzot sezonālo ietekmi), stāsta Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna. Īpaši liels kritums bijis auto degvielas tirdzniecībā (-4%), tomēr saruka arī pārtikas (-1%) un ilglietošanas preču pārdošanas apjomi (-2%).

2011. gadā kopumā mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 4.6%, ko virzīja galvenokārt nepārtikas preces. To balstīja gan patērētāju optimisma palielināšanās (īpaši 2011.g. pirmajā pusē), gan mazākas cenas ilglietošanas precēm. Šķiet, ka ienākumu pieaugumu mājsaimniecības ir izvēlējušas iztērēt nevis uzkrāt, secina ekonomiste.

"Jāuzver, ka diezgan straujš mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums ir bijis līdz septembrim, bet gada beigās mēneša izaugsme sāka buksēt un apjomi ir bijuši salīdzinoši stabili. Ja gada pirmajā pusē mazumtirdzniecības apgrozījums ir audzis par vidēji 0.8% mēnesī, tad gada otrajā pusē jau vien par 0.3% mēnesī," komentē L. Strašuna.

Viņasprāt līdz ar nenoteiktības pieaugumu Eiropā patērētāju optimisms, visticamāk, pasliktināsies arī Latvijā. "Līdz šim tas ir bijis pārsteidzoši stabils laikā, kad eiro zonā un citās Baltijas valstīs tas ir kritis. Ja optimisms saruks, cietīs arī ilglietošanas preču tirdzniecība, jo šādus pirkumus ir iespējams atlikt. Ja situācija darba tirgū turpinās uzlaboties, visticamāk, augs arī mazumtirdzniecības apgrozījums, tomēr šī izaugsme būs krietni lēnāka nekā pērn."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses