Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Strašuna: Sarežģīti laiki parāda stipros (Swedbank prognoze šim gadam)

Par spīti tam, ka  pērna gada nogalē parādu nastas māktā eirozona ieslīga recesijā un Latvijas galvenajos eksporta tirgos 2012. - 2013.gadā izaugsme būs ievērojami vārgāka kā pērn, bet optimisma mazināšanās savukārt kavēs investīciju un mājsaimniecību patēriņa izaugsmi, Latvijas eksportētāji šādiem satricinājumiem, šķiet, ir labāk sagatavojušies nekā valdība un mājsaimniecības, uzskata Swedbank galvenā ekonomiste Lija Strašuna.

Bāzes scenārija ietvaros Latvijas galvenajās partnervalstīs 2012. gadā kopumā gaidāma izaugsme, bet lēnāka nekā pērn. Tādējādi arī Latvijas eksporta izaugsme ievērojami palēnināsies. Neskaidrība un stress finanšu tirgos bremzēs investīciju kāpumu un jauno projektu plūsma kļūs piesardzīgāka, lai gan investīcijas balstīs jau iesāktie projekti un struktūrfondu apguve.

"Optimisma pasliktināšanās kavēs mājsaimniecību patēriņu, un iedzīvotāji netērēs tik daudz ilglietošanas precēm kā pērn. Tādēļ iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognoze šim gadam ir samazināta līdz 2% (iepriekš 3%). Gada pirmajā pusē IKP dati būs ļoti vāji un otrajā ceturksnī pat iespējams kritums pret pirmo ceturksni, bet gada otrajā pusē situācija pakāpeniski uzlabosies," norāda ekonomiste/

Jaunu recesiju Latvijā jeb IKP sarukumu pret iepriekšējo ceturksni divus ceturkšņus pēc kārtas bāzes scenārijā Swedbank neprognozē. 2013.gadā, situācijai pasaulē uzlabojoties pat gaidāms jau nedaudz straujāks pieaugums (3.2%), bet ne tik spēcīgs kā prognozējām pērn oktobrī (3.9%).

Lija Strašuna prognozē, ka mērķis 2014. gadā ieviest eiro arvien ir politiķu darba kārtībā un kritēriju izpilde un šī mērķa sasniegšana ir reāli iespējama, tomēr parādu krīzes dziļums Eiropā varot apgrūtināt jaunu dalībvalstu uzņemšanu monetārajā savienībā.

Viņa norāda, ka bezdarba līmenis turpinās sarukt emigrācijas un jaunu darba vietu radīšanas dēļ, tomēr līdz ar lēnāku izaugsmi arī nodarbinātības kāpums būs lēnāks kā 2011. gadā. "Gada vidējās patēriņa cenu inflācijas prognozi turpmākajiem diviem gadiem saglabājam ap 2.5%, ar straujāku cenu kāpuma risku 2013. gada otrajā pusē, ja eiro ieviešana tiks apstiprināta un līdz ar to pieaugs optimisms un spēcīgāks kļūs patērētāju pieprasījums," skaidro L. Strašuna.

"Tā kā importa dinamika diezgan cieši seko eksportam, ārējās tirdzniecības deficīts saglabāsies tuvu 3% no IKP, ko komfortabli nosegs ārvalstu tiešo investīciju (ĀTI) un ES fondu ieplūde, tas ir maksājumu bilances ilgtspēja netiks apdraudēta. Bruto ārējais parāds procentos no IKP, tai skaitā valsts parāds, turpinās sarukt," prognozē Swedbank pārstāve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk jākrāj pašiem

Grozījumi Pensiju likumā nosaka to, ka laika periodā no 2025. gada 1. janvāra līdz 2028. gada 31. decembrim pensiju 2. līmenī tiek novirzīti vien 5% no bruto algas, savukārt 15% tiks novirzīti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses