Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Ekonomika pamazām mostas no cikliski letarģiskās snaudas

Vairāk nekā teicams rezultāts

Šī gada trešajā ceturksnī ekonomika gada griezumā augusi par 5,8%, bet sezonāli izlīdzinātajos datos – pat par 6,2%. Savukārt pret iepriekšējo ceturksni pieaugums bijis 1,5%, kas ir ļoti tuvu iepriekšējo trīs ceturkšņu vidējam tempam. Vērtēju, ka šogad IKP kopumā augs par 4,5%; līdzīgs temps gaidāms arī nākamgad.

Notiek likumsakarīga un veselīga attīstība, ekonomika pamazām mostas no cikliski letarģiskās snaudas, no kuras nav tā īsti pamodusies kopš 2008-2009. gada lielā šoka. Nav šaubu, ka šāds IKP pieaugums var radīt kognitīvu disonansi. Esam taču sev iestāstījuši, ka Latvijas ekonomika ir tik vāja. Var teikt, ka daļu no šī skaistā skaitļa veido veiksmīgas sakritības. Taču pamatā to nosaka rūpīgs uzņēmumu darbs, pirmkārt, jau rūpniecībā paveiktais.

Lielākā un veiksmīgā sakritība ir 23% pieaugums celtniecībā. Skaidrs, ka tas ilgi tā nevar turpināties — šādu kāpumu izraisījuši jauno projektu plūdi pēc sausuma pērn.

Nedaudz ironizējot, šeit izpaužas Latvijas ekonomikas darbības t.s. noklusējuma režīms – vai nu nenotiek nekas vai notiek viss vienlaicīgi.

Celtniecībā šobrīd ir otrais variants. Plūdi, šoreiz burtiskā nozīmē, atnesuši ļoti skaistu kāpumu enerģētikā, kura precīzais mērījums vēl nav zināms. Savukārt galvenās eksportējošās nozares — apstrādes rūpniecības — pieaugums par 8% ir likumsakarīgs un atspoguļo tās labo konkurētspēju.

Domājams, ka šobrīd, ceturtajā ceturksnī, IKP pieaugums būs lēnāks, orientējoši, nedaudz virs 4%. Šajā periodā jau ir cits bāzes efekts, pagājušā gada trešajā ceturksnī ekonomikā bija vājākā gada izaugsme kopš lielās krīzes. Atslābums varētu turpināties arī nākamā gada sākumā, bet pēc tam atkal var gaidīt paātrinājumu — tad visstiprāk izpaudīsies ES fondu makroekonomiskā ietekme, sāks parādīties Rail Baltica faktors. Ticama ir arī mājsaimniecību patēriņa kāpuma pakāpeniska pastiprināšanās nākamgad un 2019. gadā.

Latvijas patērētāju optimisms uz kopējā Eiropas fona šobrīd ir diezgan vājš, un tas vēl var paaugstināties. Tendence ir labvēlīga, šodien publicētais oktobra ekonomiskā noskaņojuma indekss (ESI) rāda, ka patērētāju un uzņēmumu kopīgais noskaņojums ir labākais kopš iepriekšējās desmitgades.

Ekonomikas ilglaicīgās izaugsmes potenciāls gandrīz noteikti ir lielāks par populārāko vērtējumu, kas ir 3%. Kas ir patiesā atbilde, to izšķirs uz ārzemēm aizbraukušo Latvijas iedzīvotāju izvēles – izmantot dzimtenes ekonomikas radītās papildu iespējas vai ne? Katrā ziņā eksporta potenciālais pieaugums ir krietni straujāks un situācijā, kad ekonomika kopumā ir sabalansēta, arī iekšzemes pieprasījuma nozares var augt līdzīgi.

Runājot par iespējamiem politiskajiem lēmumiem, ir jāizmanto šis brīdis darba tirgū, lai veiktu reformas, kas var novest pie darba vietu zuduma, jo cilvēki tad var atrast citu darbu. Tiesa, darba vietas zudīs un radīsies dažādās vietās, tāpēc jārūpējas arī par mobilitātes iespējām. Pats galvenais ir īres dzīvokļu tirgus attīstība, par ko savā jaunākajā pārskatā raksta OECD. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses