Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Par medicīnas tehnoloģijām

Mēs dzīvojam inovāciju ērā. Latvija ir viena no šobrīd nedaudzajām jeb 18 pasaules valstīm, kur 5G tīkls ar tā ievērojamo ātrumu un pārējo funkcionalitāti būs pieejams komerciālām vajadzībām.

5G tīkls ir informācijas pārraides vide, kas var būtiski paātrināt dažādus procesus, tostarp medicīnas un veselības aprūpes digitālo transformāciju. Latvijai ir visas iespējas īstenot savu potenciālu šajā jomā, bet mums ir jāstiprina inovāciju ekosistēma, jānovērtē 5G potenciāls veselības aprūpē un jāpanāk digitālā transformācija medicīnā, lai nākotnē izvairītos no pieprasījuma un pieejamības disbalansa, ko jau piedzīvojam Covid-19 ēnā.

Telekomunikāciju jomā pēdējos gados esam piedzīvojuši paradigmas maiņu, kuras rezultātā mūsu fokusā ir plaša spektra inovācijas ārpus ikdienas mobilo sakaru operatoru ierastajiem pakalpojumiem. Tās ir dronu tehnoloģijas, lietu internets, gudro jeb viedo pilsētu, mobilitātes un satiksmes, kā arī drošības risinājumi. Pateicoties 5G tīkla attīstībai, nākotnes risinājumi, par ko pirms 25 gadiem varējām tikai fantazēt, ir šodienas realitāte un izvirza Latviju pasaules digitalizācijas līderos. Tomēr no tehnoloģiju viedokļa ir viena joma, kurā ne tuvu neesam sasnieguši to inovāciju potenciālu, kāds būtu iespējams, un tās ir tieši jau minētās medicīnas tehnoloģijas.

Inovāciju ekosistēma nevar pastāvēt tikai vienas nozares ietvaros. 5G tīkls, programmatūras ražotāji un IKT uzņēmumi veido komunikāciju infrastruktūru jeb tehnoloģisko bāzi, taču ne mazāk svarīgi ir citi interesenti – zinātnieki un tehnoloģiju lietotāji, kuri gatavi izmēģināt inovācijas un izmantot tās ikdienā. Lai radītu likumisko ietvaru un stimulētu ekosistēmas attīstību, būtiska ir arī aktīva iesaiste no valsts pārvaldes puses. Tikai visu šo procesu dalībnieku sadarbībā un mijiedarbībā ir iespējams pilnībā izmantot to potenciālu, ko medicīnas tehnoloģijās Latvijā tikai sāk apjaust. LMT pēdējo gadu darbs inovāciju jomā bijis saistīts ar piecām vertikālēm – droniem kā transporta, datu analīzes un datorredzes risinājumu, lietu interneta (IoT) un gudro pilsētu pārvaldības modeļiem, mobilitāti un digitālajiem ceļiem satiksmes drošības un kvalitātes uzlabošanai, drošību, kas svarīga dažādās ārkārtējās situācijās. Piektā LMT vertikāle ir salīdzinoši jauna – tās ir medicīnas un veselības aprūpes tehnoloģijas.

Lai nodrošinātu pilnvērtīgu 5G tīkla izmantošanu Latvijas veselības aprūpē, LMT pērn sāka iniciatīvu Veselai Latvijai – lai veicinātu medicīnas nozares digitalizāciju un attālināto medicīniskās aprūpes risinājumu pieejamību. Plašākas starpnozaru sadarbības rezultātā jau šobrīd darbojas unikāli un efektīvi medicīnas tehnoloģiju risinājumi, kas var mazināt plaisu starp pieprasījumu pēc veselības aprūpes pakalpojumiem un mediķu resursiem, vienlaikus apliecinot Latvijas eksporta potenciālu šajā jomā.

Esmu pārliecināts, ka ar Covid-19 saistītā krīze ir iespēja virzīt Latvijas medicīnu digitālās transformācijas virzienā un ne tikai aizlāpīt robus sistēmā, bet to arī kvalitatīvi uzlabot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses