Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO: Eiropā labākie studentu start-up uzņēmumu risinājumi

Mašīnmācīšanās, lietu interneta un citi inovatīvi viedrisinājumi, sociālās uzņēmējdarbības projekti un pat restorāns - no 25. līdz 27. jūnijam Rīgā viesojas 16 labākie Eiropas studentu jaunuzņēmumi, lai sacenstos Junior Achievement Start-up finālā par labākā titulu un sniedzot jebkuram interesentam iespēju iepazīties ar izstrādājumiem. Piedāvājam apskatīt interesantākos un inovatīvākos jaunuzņēmumu biznesa projektus.

1. Stādīt, rūpējoties par dabu, — puķu podi no mīdiju čaulām

Beļģijas jaunuzņēmums So’mussel radījis unikālus puķupodus no mīdiju čaulām. Tie dabiski sadalās, tos iespējams iestādīt kopā ar augu, atvieglojot stādīšanas darbu un pasargājot apkārtējo vidi no kārtējā plastmasas puķupodiņa.

2. Sociālās uzņēmējdarbības projekts — palīdzība ugandietēm gūt pastāvīgus ienākumus

Bieži dzirdam aicinājumus ziedot dažādiem cēliem mērķiem, bet Dānijas jaunuzņēmums Kale Nyabo gājis soli tālāk — viņi par savu mērķi izvirzījuši palīdzību vientuļajām mātēm no Ungandas, dodot viņām iespēju gūt pastāvīgus ienākumus, proti, pārdod šo sieviešu darinājumus internetā. Katra pārdotā rokassprādze, karote, šķīvis, soma un jebkurš cits priekšmets ir unikāls roku darbs, kas nes pasaulē Ugandas kultūru un palīdz sievietēm attīstīt un izmantot savus talantus, lai nodrošinātu ģimeni. 

3. Ēd, ko gribi! Restorāns, kura ēdienkarti nosaka paši apmeklētāji

Cook me up ir pop-up restorāns no Francijas, kas ies pie sirds visiem gurmāniem. Restorāna galvenais "āķis" — apmeklētājs pats var konstruēt savu ēdienu, izvēloties starp dažādiem produktiem, mērcēm un pagatavošanas veidiem, kas ļauj baudīt līdz pat 1000 dažādu garšu nianšu. 

4. Lietu interneta rītausmā — viedrisinājums kravu pārvadājumiem

Grieķijas jaunuzņēmums Cargops izveidojis viedrisinājumu, kas izmainīs kravu pārvadātāju ikdienu. Viņu piedāvātā tehnoloģija ļauj reāllaikā sekot konteineru un kravu apstākļiem un tos izmainīt pat, ja krava atrodas otrā psasules malā. 

5. Ziemeļu garšas vēstneši — zāļu tēja no Latvijas pļavām

Savu veikumu Eiropas jaunuzņēmumu finālā gatavs parādīt arī jaunuzņēmums Plūkt no Latvijas, kas piedāvās apmeklētājiem nobaudīt un iegādāties īpaši atlasītu, ar rokām plūktu Ziemeļu pļavu augu tēju izlasi. Piedāvājumā ugunspuķes, raspodiņu, raudenes, topinambūra un citu augu tējas, ko lielveikala plauktā atrast nebūs viegli. 

6. Komunikācijas rīks cilvēkiem ar autismu

Jaunuzņēmums no Luksemburgas Picto radījis lietotni, kas palīdzēs atvieglot komunikāciju cilvēkiem ar autismu. Tās mērķis — aizstāt fiziskās piktogrammas ar viedu risinājumu, kas ir viegli izmantojams kā pieaugušajiem, tā bērniem un atvieglos saziņu dažādās dzīves situācijās. 

7. Izdarīt visu laikā — inovatīva lietotne laika plānošanai

Jaunuzņēmums Celuna no Maltas radījis lietotni studentiem, kas palīdzēs uzlabot sava laika plānošanas spējas un motivēs paveikt ieplānotos darbus. Lietotāja vēlme iesaistīties un izdarīt plānoto tiek panākta ar spēles elementiem un patīkamu, interaktīvu lietotnes vidi. 

8. Ambiciozs projekts zaļākai nākotnei — biodegviela no atkritumiem

Jaunuzņēmums Biofy no Spānijas atklājis, ka Spānijā vien 2 miljoni tonnu plastmasas nonāk izgāztuvēs, radot 11 miljonu tonnu CO2 ekvivalenta, kas piesārņo vidi. Biofy izstrādājuši procesu, kas pārvērš šo plastmasu biodegvielā, eļļā un petrolejā, kas var tikt izmantota ražošanā un lauksaimniecībā. 

9. Kas tā par skaņu? Viedrisinājums auto problēmu diagnostikai

Ja kaut reizi mūžā esi saskāries ar situāciju, ka tavs auto izdod nesaprotamu skaņu, bet tev nav ne jausmas, par kādu problēmu šī skaņa liecina, tad Igaunijas jaunuzņēmuma CarZam risinājums būs kā radīts tev. CarZam radījuši skaņu uztverošu ierīci, no kuras, uzstādot to zem motora pārsega, šoferis var savā viedtālrunī saņemt brīdinājumus par konstatētajām problēmām un iespējamajiem risinājumiem.

10. Tiešsaistes platforma darba devējiem un ņēmējiem

BEaTech ir jaunuzņēmums no Rumānijas, kas radījis tiešsaistes platformu, kuras mērķis ir palīdzēt IT nozares darba devējiem un ņēmējiem atrast vienam otru. Darba devējiem platforma palīdz vienkāršot darbinieku atlases un līgšanas procesu, savukārt darbiniekiem tiek atvieglots labi apmaksātas un viņiem interesējošas darba vietas atrašanas process. 


Otrdien, 26. jūnijā, visi interesenti varēs iepazīties un aprunāties ar šiem jaunuzņēmumiem start–up izstādē, kas no plkst.13:30 līdz 16:15 norisināsies Swedbank galvenajā ēkā Rīgā, Balasta dambī 15. 

JA Europe Enterprise Challenge — Eiropas jaunuzņēmumu fināls norisināsies Rīgā no 25. līdz 27. jūnijam un pulcēs 16 studentu jaunuzņēmumu komandu, kas uzvarējušas savas valsts mēroga finālā un Rīgā sacentīsies par JA Europe labākā jaunuzņēmuma titulu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses